Морски видения

01. - 20.04.2011

Морски видения

Начало / Изложби / Морски видения

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Николай Няголов

01 април – 20 април 2011 г.

В петък, 01 април 2011 г., от 18.00 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и третата поред експозиция под надслов “Морски видения” на пловдивския художник Николай Няголов. Авторът ще представи серия картини, рисувани специално за новото пространство на Арт Галерия Ларго.

Невероятен майстор на абстрактния пейзаж, Николай Няголов ще покаже във Варна над 20 платна, повечето от които вдъхновени от морето. “Пристанище”, “Морско утро”, “Вълнение”, “Лунна пътека” показват красотата на морето в различните часове на деня и в различните му състояния. Безбрежността, загадъчността или стихийността на водната шир е уловил художникът в платната си. За миг потъваме в знойния летен ден на плажа в картината “Жега” и сякаш усещаме с ходилата си парещия пясък, а в следващия миг стоим като хипнотизирани пред красотата на “Лунната пътека”, запечатана на платното с всичките й сребърни отблясъци по вълните. В “Морско утро” разсъмването на новия ден усещаме чрез трепета на вълните и полюшването на разпънатите рибарски мрежи, а в “Нощ” пловдивчанинът е уловил тишината и омиротворителната нежност на морската шир в светещите прозорчета на рибарските хижи, струпани досами водата и в спокойно поклащащият се от вълните буй. Като контрапункт на предимно летните морски картини Николай е донесъл в морската столица и няколко зимни пейзажа. В града на тепетата Няголов е известен и ценен сред познавачите и със своите натюрморти, които присъстват почти във всяка сериозна пловдивска колекция. Знакови за автора са чашата с кафе или ябълката, столът или вазата с цветя, които най-често можем да открием в стилните и изтънчени като пластически изказ натюрморти. На някои от тях ще можем да се насладим и в настоящата експозиция в “Ларго”.

Буйно въображение, страстна любов към морето и към природата, ненаситна жажда за откривателство – това са качествата, които са нужни, за да се насладим в пълна степен на тази изложба. Защото в нея няма да открием лесно смилаеми теми. Няма да получим готови формули и ясно изведени послания. Няма да получим нищо наготово. В платната на автора е сложено само началото, уловените моменти са само миниатюрна частица от пространствено-времевия континиум, безкрайността на Вселената е само загатната. Всяка картина е като началото на една история... А как ще я продължим зависи само от нас, от полета на нашата фантазия, от лекотата на нашето въображение, от любовта ни към неочакваното и към провокацията......

За художника:

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 г. в гр. Ловеч. През 1982 г. завършва Художественото училище за приложни изкуства в град Троян със специалност “керамика”, а през 1988 г. се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” със специалност “Графика”. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, САЩ (2001, 2006), Белмонт, САЩ, (2002), Пало Алто, САЩ, (2004). Няголов има множество участия в национални и международни изложби, особено такива, представящи съвременното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България” през 1993 г., “Балканска среща” в Охрид през 2000 г., “Български художници” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 г., “Съвременно българско изкуство” в Белмонт, САЩ през 2006 г. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина. Николай Няголов работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та г. е редовен преподавател по рисуване и комбинаторика в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Живее и работи в Пловдив.

Нели Вълчева, галерист

Утро

Николай Няголов

Пладне

Николай Няголов

Вечер

Николай Няголов

Виолетова вечер

Николай Няголов

Жега

Николай Няголов

Синьо утро

Николай Няголов

Ябълка

Николай Няголов

Среднощно кафе

Николай Няголов

Храм

Николай Няголов

Лунна пътека

Николай Няголов

Морско утро

Николай Няголов

Нощ

Николай Няголов

Снежен ден

Николай Няголов

Пристанище

Николай Няголов

Истанбул

Николай Няголов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия