Завръщане

изложба - живопис на Николай Русев
17. - 30.08.2012

Завръщане

Начало / Изложби / Завръщане

Към творбите

самостоятелна изложба живопис на Николай Русев

17 – 30 август 2012 г.

В петък, 17 август 2012 г., от 19.00 ч. на улица „Хан Крум“ № 8 се открива шестдесет и петата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, наречена “Завръщане”. След многобройни участия в различни сборни изложби на галерията, този път със самостоятелна изложба-живопис в „Ларго“ ще гостува популярният варненски художник Николай Русев.

С няколко епитета може да бъде бързо обрисуван тазгодишният носител на Награда Варна в областта на визуалните изкуства:талантлив, многолик, разностранен“. През годините Николай с невероятна енергия и жар се хвърля в различни теми, които го изкушават, посещава различни места по света, които увековечава с четка, излага в престижни галерии, разнасяйки славата на българската художествена гилдия. И за всичките тези години основната червена нишка в творчеството му, основният лайтмотив на работата му е: безкомпромисност. Собственият неподражаем, неподвластен на мимолетни вкусове и мода стил е нещо, което трудно се отстоява в съвременния комерсиализиран, все по-унифициращ се и обезличаващ се свят. Но именно благодарение на своята творческа безкомпромисност Николай успява да изгради, развие и запази в годините свой собствен почерк, свое верую в изкуството, което се опитва да предаде не само на нас – публиката, чрез творбите си, но и на многобройните си ученици, които зарежда със знания и технически умения, но и с философски послания и напътствия.

Десетки са благотворителните изяви на художника. С готовност той се включва в различни проекти, които биха подпомогнали творческите среди или културните процеси във Варна и в страната. През ноември 2009 година Арт Галерия „Ларго“ организира благотворителна изложба на Николай и Марина Русеви в полза на Варненското училище по изкуствата. С дарените от галерията и художниците средства от продадените картини стана възможно заплащането на таксата на НУИ „Добри Христов“ за номинацията му за Член на Съвета на европейската научна и културна общност и за удостояването на НУИ със “Златен печат” за Европейски мениджмънт в културата. Досега с подобни признания са се сдобивали само най-авторитетните представители на българския научен и културен елит. Николай с невероятна енергия се хвърля от проект в проект, увличайки след себе си не само свои български колеги, но успявайки да доведе във Варна имена в изкуството от цял свят. Русев е основен организатор на международния пленер „Без граници“ в Балчик, на току-що провелия се Международен пленер на Асоциация Булгарика, на различни фестивали, форуми и арт-проекти като Скендерман.

Само един истински възрожденец по дух може да бъде толкова отдаден на обществото, на духовните измерения на думата „благотворителност“, на каузи, които ще оставят не мимолетен ефект, а които като вълна ще се разпространят напред в годините и ще докоснат все повече хора, карайки не само нашите деца, но и нас самите да отворим сърцата и сетивата си за изкуството и непреходните ценности в живота.

Ето защо всяка изложба на Николай Русев освен културно събитие е и един духовен извор, пречистващ, обогатяващ, одухотворяващ. Настоящата експозиция не прави изключение. Тя представя работи от различни цикли, рисувани от художника в последните 12 години – цикъл „Коне“ с две голямоформатни работи, цикъл „Природа“ с 5 пейзажа с разлика от 11 години, цикъл „Битки“, включително титулната „Завръщане“, цикъл „Тамплиери“ с два рицарски сюжета, изпълнени в характерната за Николай пастелна сиво-охрено-синя гама. Както винаги варненецът не устоява на изкушението да включи в изложбата и няколко работи с религиозни и библейски сюжети – зрителите ще се насладят на интерпретацията на борбата на Свети Георги със змея, която е разработена едновременно с финес – светецът и коня му са изпълнени в бяло и злато, и с размах и баталност – ламята е в огнено-червени краски, а сюжетът е развит на голямо платно с размери метър на метър. Художникът е ползвал доста разнообразни техники и материали, често доста трудни и капризни за работа, но пък провокиращи майсторството и уменията му. В два от пейзажите маслените бои са смесени с кварцов пясък, с което е постигната забележителна плътност и релефност на рисунъка. В двете камерни работи от цикъла „Битка Александриада“ Русев работи върху дърво, използвайки фламандски подход, със златен варак и велатури от маслени бои върху подложки.

Убедени сме, че в разнообразните теми и сюжети всеки от посетителите ще открие това, което ще докосне сърцето му. Затова ви очакваме в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.

Повече за художника в секция "Автори" на сайта.
 

Нели Вълчева, галерист

Завръщане, Николай Русев / Арт галерия Ларго

Завръщане

Николай Русев

Битка Александриада I, Николай Русев / Арт галерия Ларго

Битка Александриада I

Николай Русев

Свети Георги, Николай Русев / Арт галерия Ларго

Свети Георги

Николай Русев

Тамплиер, Николай Русев / Арт галерия Ларго

Тамплиер

Николай Русев

Сянка

Николай Русев

Кон

Николай Русев

Шабла

Николай Русев

Дървета

Николай Русев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия