Мечтание

самостоятелна изложба-живопис на Огнян Недков
30.01. - 18.02.2014

Мечтание

Начало / Изложби / Мечтание

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Огнян Недков

30 януари – 18 февруари 2014 г.

            Осемдесет и седмата поред изложба на Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път във Варна пловдивския художник Огнян Недков. От 30 януари 2014 г. в основната зала на галерията ще бъдат подредени 12 картини, над които авторът е работил през последната година. Осем от тях са платна с размери 90/90 и 90/80 см., в унисон със страстта на художника към големите формати. Експозицията носи заглавие, взето „назаем” от една от картините – „Мечтание”. Когато твори в самотата на ателието си, именно това е любимо състояние на духа на самия художник, за когото женската красота е основна тема в творчеството му и която го довежда често до състояние на мечтателност и съзерцателност.

            За картините от настоящата си изложба Огнян казва: „Това са неща, които са правени в противовес на света, в който живеем… Това е моят свят, аз така го виждам – може би това е мечта, да бъде такъв света – по-поетичен, по-лек… С възрастта идват и промените – човек става по-чувствен, търси неща, които са по-близки до него, узрява за много работи… Жената е олицетворение на нежността, на живота, в който живеем… Жената е духът в едно семейство, тя е музата…”

         В творбите си пловдивчанинът обича да използва елементи от българския фолклор и стилистика. Той често тръгва от иконата, затова е характерен начина, по който изгражда композициите си, затова използва разточително златния варак. Искрящият колорит, изнасянето на жената като основа на композицията, издигането в култ на красотата на голото женско тяло създават недвусмислената разпознаваемост на картините на Огнян. Но въпреки често ярките краски и едрите, внушителни образи, от всяка творба лъха една приглушена нежност, една притаена и овладяна емоция – като че ли авторът във всяка своя картина създава един олтар, едно място за преклонение към вечния извор на живота – женското тяло, към вечния източник на упование и утеха – жената-майка и жената-любима.

              За художника:

        Огнян Недков е роден в Пловдив през 1952 г. Завършва художествена гимназия в София през 1972 г.. През периода 1978 – 1999 г. работи като художник в БНТ– Пловдив. Работи в областта на живописта. Има 14 самостоятелни изложби и много участия в общи изложби в България и чужбина. Пет пъти е участвал в панаира на изкуствата "Импресия", а през 2010 г. е участник в Национални Есенни Изложби в Пловдив. Носител е на наградата "Сребърно Възраждане" за постижения в изобразителното изкуство. Живее и работи в Пловдив.                                                                    

              Нели Вълчева, галерист

                                                                                                            

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Грация, Огнян Недков / Арт галерия Ларго

Грация

Огнян Недков

Игра, Огнян Недков / Арт галерия Ларго

Игра

Огнян Недков

Мечтание

Огнян Недков

Пролет

Огнян Недков

Спомен

Огнян Недков

Трите грации

Огнян Недков

Водни ангели

Огнян Недков

Ангели

Огнян Недков

Нежност

Огнян Недков

Звездичка

Огнян Недков

Елици сестрици

Огнян Недков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия