Панайотис Гуджимисис

07. - 20.05.2009

Панайотис Гуджимисис

Начало / Изложби / Панайотис Гуджимисис

Към творбите

Арт Галерия Ларго представя изложба - акварел на Панайотис Гуджимисис (1941 – 2003)

07 май - 20 май 2009  г.

В четвъртък, 07 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива акварелна изложба на изтъкнатия варненски живописец Панайотис Гуджимисис. Деветата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя част от акварелните платна на прочутият гръцки художник, който свързва живота и творчеството си с България.

Панайотис Гуджимисис е роден на 6 май 1941 год. в малкото гръцко селце Елинохори. Едва 7 годишен е, когато семейството му емигрира в България. Още от малък мечтае да стане художник. Завършва Националната Художествена Академия със специалност “живопис” в класа на проф. Ненко Балкански през 1968 год. Разпределен е в Търговище и дълги години животът му е свързан с този град. Тук Панайотис основава Дружеството на художниците през 1974 г. и е негов секретар, а впоследствие е директор на художествената галерия “Никола Маринов”. След 1989 год. художникът заедно със своето семейство се премества да живее във Варна, където остава до края на дните си през 2003 год. Панайотис Гуджимисис е участвал в почти всички общи изложби, организирани от СБХ в България, както и в групови изложби в Германия, Алжир, Сирия, Кипър, Румъния, ОАЕ. Прави самостоятелни експозиции в Унгария и Словакия. Приживе художникът има 12 самостоятелни изложби в страната. През 2006 год. на “Шипка” 6 съпругата му Мария Гуджимисис организира голяма възпоминателна изложба на твореца. Панайотис е носител на орден “Кирил и Методий” - златен и медал “Климент Охридски”. Негови картини са притежание на почти всички художествени галерии в страната, както и на частни колекции в Япония, Германия, Франция, Израел, Швеция, Австрия, Гърция и др.

Панайотис Гуджимисис защитава достойно през годините името си на художник от висока класа. Той винаги рисува живопис за познавачи, не прави компромис с творчеството си. “Моят свят бяха картините, ателието. Всяка една картина усещах като дете: трудна ми беше раздялата с нея.” - казва Гуджимисис. През последните 10 години от живота си художникът работи упорито и безспирно. “Исках да открия може би себе си. Рисувах настървено, ежедневно, всъщност пътувах към небитието!” - тези думи на твореца говорят за неговия борбен дух. В едно интервю той споделя за себе си: “Винаги съм постигал нещата с много труд. И може би там се корени донякъде моят успех – в тая упоритост, в тая жилава устойчивост, независимо дали е в изкуството или в чисто житейски ситуации.”

Панайотис Гуджимисис е изключително надарен природно художник с интереси в натюрморта, портрета и пейзажа. В едно интервю той казва: “Само първите си седем години съм живял в Гърция. Не помня атмосферата. Но все пак кръвта си е кръв. Нещо ме тегли натам – историята, носталгията.” И още: “Обичах музиката: вживях се в танца на Зорба, в народните танци на моята Гърция.” Може би затова картините му имат силно метафоричен характер, често преплитайки гръцки черти и елементи. В настоящата изложба ще открием духа на Гърция в прекрасния акварел “Остров Санторини”. Но грък по кръв, Гуджимисис до края на дните си остава да живее и твори в България, неговата втора родина. Сам той казва: “Обичах Гърция – там съм се родил. Обичах България – там пораснах, създадох семейство и извървях трудния път към изкуството.” И още: “Чувствам се български художник, независимо че съм грък.” Илюстрация на тези му думи ще открием в двете маслени платна, в които Гуджимисис с много любов е разработил родния добруджански пейзаж.

Като художник Гуджимисис е изключително емоционален и откровен, като човек е бил винаги изпълнен с позитивна енергия – казват за него колегите му, които все още го помнят. Живописта му е поетична, акварелите му са нежни и изразителни. Меките и хармонични тонове в картините му, наслагването на пластовете, разработването на пейзажите, облагородяването на цветовете показват титаничен талант, сизифовско трудолюбие и работохолизъм. Самият художник приживе споделя: “Аз дълго работя върху платното. Човек застава пред неговата белота и започва да натрупва, наслагва, преценява... Може би когато видя светлина в тунела, разбирам, че нещо ще се получи. И започвам лека-полека да го оформям. Започва да става картината – светлина в тунела.”  За него изтъкнатият ни изкуствовед проф. Чавдар Попов казва: “Панайотис Гуджимисис е художник с великолепна живописна култура, изявяващ се еднакво добре и в сферата на маслената живопис и в сферата на акварела. Един природно надарен, един роден живописец, който премина различни етапи в своето развитие. От интереса към пейзажа, натюрморта в началото, по-късно той започва да експериментира с много сложни, богати, многопластови живописни фактури, с една много тънка, особен тип пластична субстанция, с която започва да обработва, да третира платното по един невероятен начин, свойствен само нему, постигайки удивителна хармония, удивителни цветосъчетания, удивителни тонални съпоставки, в рамките на които той изграждаше структури както с метафорично-символичен характер, антични реминесценции, реминесценции от нашето общо балканско минало, от балканските традиции, стигайки до почти абстрактни стойности, в които той по неподражаем начин умееше да влага цялата свежест, богатство, емоционалната пълнота на своя талант. Той беше един изключителен човек, емоционален, жив, динамичен, откровен, изпълнен с позитивна енергия. Панайотис създаде едно творчество, което достойно се вписва в традициите на българската пластична култура, едно творчество, което ние по право считаме като принадлежащо на българската живописна школа и аз смятам, че той има непреходно значение и ще остане в нашето изкуство със своя неповторим, уникален творчески глас.”

В навечерието на 68-годишнината от рождението на Панайотис Гуджимисис в арт галерия “Ларго” ще можете да видите 14 негови акварела и 2 масла. Изложбата продължава до 20 май.

Нели Вълчева, галерист

Добруджански мотив, Панайотис Гуджимисис / Арт галерия Ларго

Добруджански мотив

Панайотис Гуджимисис

Остров Санторини, Панайотис Гуджимисис / Арт галерия Ларго

Остров Санторини

Панайотис Гуджимисис

Хавана, Панайотис Гуджимисис / Арт галерия Ларго

Хавана

Панайотис Гуджимисис

Интериор, Панайотис Гуджимисис / Арт галерия Ларго

Интериор

Панайотис Гуджимисис

Пейзаж в червено, Панайотис Гуджимисис / Арт галерия Ларго

Пейзаж в червено

Панайотис Гуджимисис


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия