Проф. Теофан Сокеров - Сокер

11. - 31.08.2010

Проф. Теофан Сокеров - Сокер

Начало / Изложби / Проф. Теофан Сокеров - Сокер

Към творбите

За първи път във Варна Арт Галерия Ларго представя самостоятелна изложба-живопис и рисунки на бележития български художник проф. Теофан Сокеров

11 август - 31 август 2010 г.

В сряда, 11 август, от 19.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива тридесет и третата поред изложба, която представя един от най-известните ни художници проф. Теофан Сокеров – Сокер.

За варненската публика е изключителен комплимент тази изложба, тъй като Сокера рядко реди изложби извън София. Ценителите ще бъдат изненадани от няколко съвсем нови платна на художника, рисувани специално за Варна. За професор Сокеров може да се говори само със суперлативи - виртуозен рисувач, един от най-награждаваните български художници, творческата му биография е пълна с блестящи изяви, които го правят явление в съвременното българско изобразително изкуство. Теофан Сокеров е майстор на монументалните и многофигуралните композиции. Неслучайно той именно е избран преди 25 години да изографиса паметника на българщината – Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново.

Стилът на художника, роден в града на люляците е уникален и разпознаваем. Творбите му са симбиоза, съчетаваща търсенията му както в областта на живописта, така и в монументалните изкуства, невероятна и добре обмислена комбинация между фотореализъм и експресивност. Често картините напомнят сложни колажи. Типичният Сокеров откриваме в ясния, изчистен контур, в отчетливото градиране на колорита, в почти графичната яснота на изказа. Майсторът изгражда равномерни цветови зони, на които противопоставя перфектно разработени детайли.

И в настоящата изложба ще видим творби, изпълнени в характерния за автора колажен маниер, превърнал се в негова "визитна картичка". Любими теми за художника са вечните метаморфози на човешката душевност, страданието и покоя. Полетът на фантазията му е неудържим. Храна за размисъл ни дават платната “Полет”, “Пътуване”, “Потъване”. Населени с измислени образи, излезли сякаш от други светове, или дошли от тъмните кътчета на подсъзнанието, героите в картините често страдат или размишляват унесено, понякога левитират над земния свят и човешката суета, друг път потъват сред парчетата “цивилизация”, които ни затрупват и отнемат от нашето жизнено пространство. Но героите на Сокеров са бунтари – дали ще яхват митично чудовище, идващо от преизподнята или ще скачат от небето в бездната на ежедневието, винаги образите му някак успяват да ни вдъхнат оптимизъм. Може би това се дължи на факта, че почти винаги в сюрреалистичните му творби има една лекота и въздушност, героите или обектите сякаш плуват или се носят в пространството, връзката им с прозаичността на твърдата земя е отдавна скъсана и те, добили свободата на безтегловността, се носят над пустинни пейзажи, над морски брегове, над облаците и над суетата на ежедневието.

Ще отбележим и интересният триптих “Разпятие”, който участва в изложбата. Сокеров разработва една и съща тема за разпването на Христа в три картини с различни формати (от 30/20 до 120/80), изпълнени с различна техника – акрил, масло или въглен и през различни години – от 1954 до 2010-та. И тук фигурите сякаш плуват във въздуха, позите са смирени, излъчват благоговение.

Лирична и носталгична нотка в изложбата внасят няколко пейзажа, вдъхновени от българските села и природа. Сокеров изгражда атмосферата на прашния селски път или двора на селската къща със замах и завидна убедителност, четката му е уловила особения колорит и специфична цветност на родния български пейзаж. Тук ръката на майстора работи по-съвсем различен начин от сюрреалистичните му фантазии, характерни с изчистения и ясен рисунък. Пейзажите му, напротив, са също много богати на детайли, но рисунъка върви плавно, живописването напомня нежните пейзажи на някои от старите майстори.

Не пропускайте тази изложба, която със сигурност ще остави следа в културния живот на Варна и трайни спомени в сърцата на ценителите на изящното изкуство. Изложбата продължава до 31 август.

За художника:

Проф. Теофан Сокеров е роден в Ловеч на 3 май 1943. През 1969 г. завършва Националната художествена академия, София, спец. Живопис и получава награда за композицията “Възпоменание”. Лауреат е на множество първи награди, по важни от които са: първа награда на ОХИ “Човекът и труда” (1972), първа награда за историческа композиция на ОХИ, В. Търново (1974), първа награда на ОХИ, Враца (1975), първа награда на Международна изложба, Кошице, Чехословакия (1985), награда на фондация Пиер Франчески Микети, Италия (1988). Проф. Сокеров е носител на най-престижните български награди за живопис - награда “Владимир Димитров – Майстора” (1979, 1982), награда “Захари Зограф” (1984) и награда “Илия Петров” (1985) за стенописите в Патриаршеската църква във Велико Търново. Има множество самостоятелни изложби, участия в изложби у нас и в чужбина. Автор е на най-известните стенописи у нас - в Патриаршеската църква, В.Търново (1985), в Национален музея “Земята и хората”, София, в Мемориален комплекс на връх Бузлуджа, в НДК, София и други. От 1994 г. е професор по живопис в Национална художествена академия, София. Картините му са притежание на галерии и музеи в България, Франция, Германия, Швейцария и др. Живее и работи в София.

Нели Вълчева, галерист

Морски свят, Теофан Сокеров-Сокер / Арт галерия Ларго

Морски свят

Теофан Сокеров-Сокер

Разпятие, Теофан Сокеров-Сокер / Арт галерия Ларго

Разпятие

Теофан Сокеров-Сокер

Потъване, Теофан Сокеров-Сокер / Арт галерия Ларго

Потъване

Теофан Сокеров-Сокер

Пътуване

Теофан Сокеров-Сокер

Зимна вечер

Теофан Сокеров-Сокер

Късна есен

Теофан Сокеров-Сокер

Къщата на баща ми

Теофан Сокеров-Сокер

Дали

Теофан Сокеров-Сокер

Полет

Теофан Сокеров-Сокер

София

Теофан Сокеров-Сокер


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия