Крилати истории

18.05. - 07.06.2011

Крилати истории

Начало / Изложби / Крилати истории

Към творбите

самостоятелна изложба-скулптура на Симо Борисов 

18 май – 7 юни 2011 г.

В сряда, 18 май 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и петата поред експозиция под надслов “Крилати истории” на плевенския скулптор Симо Борисов.

За втори път плевенчанинът прави самостоятелна изложба във Варна. Първата беше в музей “Георги Велчев”, преди повече от година и мина с голям успех. Сега Симо представя пред варненската публика 13 скулптури, изработени от камък, варовик, мрамор – плод на шестмесечния му упорит труд в подготовка за изложбата му в галерия “Ларго”.

Представете си един голям двор, пълен с най-различни камъни, скални късове, парчета мрамор.... И сред тях един голям, едър мъж, в разцвета на силите си, потънал в творчески унес. Суети се, навежда се, изправя се, повдига някой къс, оглежда го, после взема друг, прокарва пръсти по линиите и неравностите му, усмихва се замечтано. Очите му гледат, но не това, което е пред тях... Те виждат в парчето мрамор или скала нещо, което ние не можем да видим. И после този едър мъж пъргаво повдига избраното парче скала и тържествено го отнася в ателието.... И свещенодействието започва – чукане, дялане, полиране, нежно заглаждане... И така ден след ден, седмица след седмица.... Защото опитомяването на скалата иска търпение и вдъхновение, иска упорит труд и майсторски ръце. Ръце, изпълнени със сила, но и ръце, изпълнени с много нежност и любов. Защото само тогава изпод тези ръце могат да излязат чудните, приказни “Крилати истории”, които ще ни разкаже Симо Борисов.

За зрителя има изненада - какво по-неочаквано от камък, който след вълшебната намеса на художника е готов да полети? Защото в прегръдката на твърдият и вечен материал авторът е заключил именно това – вечният, изконен стремеж на човека да полети. Творбите на Симо са неистово красиви, невероятно истински и вълнуващи - “Крилатият” е отправи взор към небето, готов да се издигне след мечтите си, в “Уморени криле” един малък, бял ангел е седнал сред тревата, уморен, но и омиротворен, в “Крилати лъжи” авторът с намигане ни напомня, че дяволската същност на жената е скрита под ангелски крила... И така реди “Крилатите си истории” плевенският сладкодумец.

Втората линия в изложбата са женските образи - творецът извайва от мрамора и варовика красиви непознати - нежни и изящни, или пищни Венери – закръглени и чувствени. ”Джинка”, “Хризантема”, “Спомен за една непозната”, “Шоколадов сън” - поетичните заглавия ни подсказват, че женските образи са дълбоко свързани с автора – спомени от миналото, запазени за бъдещето чрез непреходната красота на мрамора и гранита.

Изложбата продължава до 07 юни. 

За художника: Симо Борисов е роден на 22 август 1957 г. в Плевен. Завършил е единственото на Балканите каменоделско училище, основано през 1922 г. от чешкия мисионер Браун в село Кунино, Врачанско. Първата му самостоятелна изложба е открита през 2007 г. в Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в София под патронажа на шведския посланик г-н Бертил Рут. Редовно участва в годишните сборни изложби-скулптура на “Шипка” 6. Симо Борисов живее и работи в Плевен.

Нели Вълчева, галерист

Крилати лъжи, Симо Борисов / Арт галерия Ларго

Крилати лъжи

Симо Борисов

Джинка, Симо Борисов / Арт галерия Ларго

Джинка

Симо Борисов

Хризантема, Симо Борисов / Арт галерия Ларго

Хризантема

Симо Борисов

Котка

Симо Борисов

Крилатият

Симо Борисов

Събка

Симо Борисов

Шоколадов сън

Симо Борисов

Уморени криле

Симо Борисов

Седнала

Симо Борисов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия