Силуети

самостоятелна изложба-живопис на Стефан Темелков
28.04. - 17.05.2011

Силуети

Начало / Изложби / Силуети

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на СТЕФАН ТЕМЕЛКОВ

28 април – 17 май 2011 г.

В четвъртък, 28 април 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и четвъртата поред експозиция под надслов “Силуети” на варненския художник Стефан Темелков. Интересен факт в новата изложба на “Ларго” е, че авторът, роден във Варна, с повече от 30 години творческа работа в морската столица, с повече от двадесет самостоятелни изложби в България и по света, за първи път има самостоятелна изява в родния си град. Естествено, това се случва след настойчивата покана на Арт Галерия “Ларго”.

През 80-те години Темелков, влюбен в класическата музика и един от най-великите й интерпретатори – Херберт фон Караян, след лична среща с диригента, рисува прекрасен негов портрет и му го изпраща в Залцбург. В резултат освен, че картината му влиза в една от най-известните колекции в света, получава от гениалния австриец покана да замине да твори и живее със семейството си в Залцбург. Признание на един “маестро” към друг “маестро”.... През следващите години голяма западна верига галерии открива таланта на българина на негова самостоятелна изложба в Солун и следват покани за солови изяви в престижни европейски галерии. Така варненецът подрежда самостоятелна изложба във Венеция, разпродадена още в деня на откриването на експозицията. Следват изява след изява в други европейски градове. Но въпреки многобройните възможности, които се откриват пред него, Стефан остава в любимия си морски град. Защото е изключително емоционален художник, силно влюбен в свободата – свобода на човека да направи своя избор, свободата на твореца да изразява себе си и да работи без съобразяване с условностите, с пазарната конюнктура. Такава свобода струва скъпо....Но той го знае.

“Силуети” зрее в мислите на твореца през последните три години. Първи “разсъждения” по темата откриваме още в картините от 2009-та година - “Френски мотив” и “Музикант”. През 2010-та изпод четката на Темелков се ражда картината “Нощ в Ню Йорк”. Вълнение и очакване за нещо ново, свободен дух, лекота и финес, нотки на приглушена страст се излъчват от платното. Тази картина е спусъкът, който взривява и освобождава емоциите на твореца, за да се заредят след нея “Бедуин”, “Очакване”, “Движение”, “Влюбени в нощния град”. През 2011-та следват “Конник във времето”, “”Обреди”, “Японски приказки”, които вече са специално рисувани за предстоящата изложба в “Ларго”.

“Абстракцията е изчистване на същественото от несъщественото....” – казва Стефан Темелков и рисува абстрактен поглед към човешките емоции, претворени чрез силуети. Потъването в илюзорния свят на художника, изпълнен със сенки, силуети, загатнато движение, е като потъване в сънищата.... Едно сладостно, вълнуващо пътешествие, което ще ни отведе незнайно накъде..... Крачейки от картина на картина в изложбената зала, като че ли отмятаме прозирни, ефирни завеси, и пред сетивата ни се откриват светове от емоции.... Всяка една от картините е един силует, който изразява една емоция - силуетът на тъгата в “Мароко”, на копнежа по свободата – в “Бедуин”, силуетът на надеждата – в “Очакване”, на мистичното вглъбяване – в “Обреди”.... Боите са положени фино върху платното, цветът е като една безкрайна вариация на бялото, нежните и прозрачни линии на рисунъка показват умелата ръка на вече утвърден майстор, изящните и балансирани композиции ни помагат да съсредоточим вниманието си върху меланхолните сюжети, изпълнени с невероятна лекота....

Очакваме ви на тази изключително естетска и стилна изложба, която ще продължи до 17 май. 

За художника:

Стефан Темелков е роден във Варна. Завършва живопис при проф. Ивайло Попов в Институт по изобразителни изкуства, Благоевград Специализира живопис при проф. Добри Добрев в НХА. Има повече от 20 самостоятелни изложби, по-важни от които в Краков, Полша (1980), в Братислава (1986), Солун, Гърция (1990), Венеция, Италия (1991), Хановер, Германия (2003), галерия “Агора”, София (2007, 2008, 2009), галерия “Феста”, София (2010). Негови картини присъстват в колекция “Херберт фон Караян”-Залцбург, колекция “Имеджън – Йоко Оно”, Ню Йорк, както и в множество частни колекции по света. Живее и работи във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Френски мотив

Стефан Темелков

Нощ в Ню Йорк

Стефан Темелков

Бедуин

Стефан Темелков

Мароко

Стефан Темелков

Музикант

Стефан Темелков

Весталка

Стефан Темелков

Очакване

Стефан Темелков

Обреди

Стефан Темелков

Движение

Стефан Темелков

Конник през времето

Стефан Темелков

Лодки

Стефан Темелков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия