Зона Еклектика

изложба-живопис на Валентин Дончевски
16.03. - 04.04.2012

Зона Еклектика

Начало / Изложби / Зона Еклектика

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис в две части на Валентин Дончевски

16 март - 04 април 2012 г.

В петък, 16 март, от 18.30 ч. се откри петдесет и осмата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” под надслов “Зона Еклектика”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува известният и много обичан старозагорски художник Валентин Дончевски. Изключително самобитен и колоритен, любимец както на публиката, така и на критиците, един от малкото българи, поканени и участвали в Есенния салон в Париж, Вальо Дончевски ще ни провокира с една пъстра и еклектична изложба в две части. Първата част включва изложба от 22 картини масло и смесена техника, които ценителите ще могат да видят от 16 до 28 март. От 29-ти март до 04 април в галерия “Ларго” ще еспонираме 15 картини на платно, направени по оригинална технология на автора, с изключително интересни и предизвикващи въображението ефекти. Подробностите засега ще запазим в тайна.

С Вальо Дончевски дълго се колебахме как да озаглавим изложбата и след няколко различни варианта решихме - “Зона Еклектика”. Заради еклектичното разнообразие в темите, техниките, стиловете на художника. Аз мисля, че с удоволствие бих я кръстила и “Стоте лица на художника Вальо Дончевски”. Защото в тази изложба варненската публика ще открие именно това – че заралията е от рядко срещаните художници, които с лекота прескачат от стил в стил, от техника на техника, от тема на тема, и всичко им се удава добре. А основното, което прави възможно разпознаването на автора, е неговото необятно и необуздано въображение. В картините от настоящата изложба ще открием любимите теми на Дончевски – жената, слънцето, народните ни приказки, поверия и традиции, космическите сили и тяхното влияние върху нас, “третото око” на божиите създания. Ще се насладим на коренно различни техники и начини на полагане на боята, защото експериментаторският дух на Дончевски не познава граници. Парцалени черги, парчета от престилки или цветни конци, графит и много други екзотични материали използва художникът в работата си. И то не от вчера. Творбите му са разпознаваеми дори от непрофесионалното око – ярки, колоритни, пулсиращо-цветни, живи, пълни със символи. Самият художник е не по- малко екзотичен – пише стихове, композира, организира пленери и хепънинги, прави дизайн на интериор и екстериор на различни обществени сгради, пее в църковен хор, илюстрира книги, снима актова фотография, проектира пощенски марки, запазени знаци, плакати.... Интересите му са безкрайни, като истински артист всичко може да го трогне и развълнува, говори бързо и напрегнато, винаги деен и енергичен, поема всякакви предизвикателства, без да се щади.... Можем да си го представим като един пламък, който се появява и тук, и там, избухва, осветява и стопля, и после отново на друго място - бързо припламва и лумва, и пак... и пак..... Енергията му няма край, сякаш наистина черпи някаква космическа сила, непонятна и недостъпна нам, но споделяйки я с нас в картините си.

Ето какво сподели за предстоящата си изложба в “Ларго” и самият автор Валентин Дончевски:

“Еклекто Експириънс или по-скоро многостранна любов към всичко, към всички стилове, търсене на универсален ключ към всеки.

Вратите на Кристо, Вратите на Гетсиманската градина.

Думата врата, извадена от контекста, фразата, извадена от повествованието и оставена на своята безтегловност, лишена от временно понятните си взаимовръзки, обслужваща само себе си, с единствената цел да преодолее собствената си гравитация.

Споходена от спомена за минали и бъдещи състояния.

Вратите към нишите на низвергнатите спомени и сънища, откривайки нови светове и отдалечавайки се от нас, гледайки ни учудено и осъдително заради навика ни да осъждаме детското си любопитство, едни други или по скоро душите на мъртвите и живите стилове, поднесени в двуизмерен план с алхимична вещина и преклонение пред универса, ни намигват съучастнически от лабораторията (ателието) на художника.

Патоса от този акт и стремежът за споделяне като основна градивна функция, противопоставяща се на монотонността и деградацията на изконсумираните илюзии, са открехнали вратата към безкрайната Вселена.

Поканата за разходка е отправена.

Страничните смущения, като световъртеж и безтегловност, дискомфорт и нощни безсъния, да не се вземат на сериозно.

Разни стилове. Разни идеи....”

Очакваме ви на първото откриване на 16 март, петък, от 18.30 часа. Второто откриване ще бъде на 29 март, четвъртък, от 17.30 до 19.30 часа. Изложбата продължава до 04 април.

Нели Вълчева, галерист

Женско лице с три очи, Валентин Дончевски / Арт галерия Ларго

Женско лице с три очи

Валентин Дончевски

Историите на стария морски вълк, Валентин Дончевски / Арт галерия Ларго

Историите на стария морски вълк

Валентин Дончевски

Сокак, Валентин Дончевски / Арт галерия Ларго

Сокак

Валентин Дончевски

Мъжко лице с три очи, Валентин Дончевски / Арт галерия Ларго

Мъжко лице с три очи

Валентин Дончевски

Червена жена, Валентин Дончевски / Арт галерия Ларго

Червена жена

Валентин Дончевски

Скрита природа III

Валентин Дончевски

Денят на влюбените

Валентин Дончевски

Бъдещи спомени от България

Валентин Дончевски

Духовен свят

Валентин Дончевски

Духовен свят II

Валентин Дончевски

Духовен свят III

Валентин Дончевски

Духовен свят IV

Валентин Дончевски

Духовен свят I

Валентин Дончевски


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия