Валери Ценов

21.05. - 03.06.2009

Валери Ценов

Начало / Изложби / Валери Ценов

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис

21 май - 03 юни 2009 г.

В петък, 22 май, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива изложба – живопис на Валери Ценов. Десетата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник, който е добре познат и изключително популярен във Варна творец.

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. Съпругата му Нели Ценова също е известен художник.

След като завършва Художественате Академия Валери Ценов няколко години активно изучава иконописта. Рисува активно и от този период има над 16 авторски икони. Интересно е да се знае, че той е създал иконографията на Св. Клавдий. Задачата за изписването на тази икона му поставят от френския град Безансон, където в тамошен параклис иконата се намира и до днес. До тази поръчка образът на католическия светец е съществувал само на миниатюрни щампи. За първи път върху икона го изписва нашият художник, използвайки по настояване на французите само натурални бои и свързватели, изработени по стари технологии. Тази прецизност и професионализъм на работата му впечатляват и ктиторът на Желязната църква в Истанбул – Лука Станчев, които поръчва на Валери изписването на икона на Йоан Кръстител. Сега в църквата “Св. Стефан” в Истанбул се намира “Йоан Кръстител ангел пустинен”.

През 2000 г. художникът получава специална покана да посети манастирите в Атон, където престоява един месец. Резултатът е изложбата “Докосване до Атон” през септември 2001 в пловдивската галерия “Бовиел”. Мащабната изложба от над 30 платна е посетена от вселенския патриарх Вартоломей IV и патриарх Максим.

Не е случайно, че отделяме толкова внимание на иконописния период в творчеството на Ценов. Тези умения и школовка помагат на художника да визуализира върху платното образа на жената, така, както той я вижда в сърцето си - жената-икона, жената-майка, символ на духовността, символ на чистата красота, на природата и на майката-зема. Митологична, но и съвременна, тя е едновременно и икона, и символ на живота. Женските образи са чисти и духовни, изпълнени със светлина, лишени от страст, сякаш дошли от един друг свят – те ни изпълват със смирение и спокойствие. Ако ги съзерцаваме достатъчно дълго, ни карат да се чувстваме пречистени, омиротворени и възвисени. Това е истинската сила на изкусвото и не всеки съвременен художник я владее така силно, както Валери Ценов. Не пропускайте тази изложба, защото тук ще откриете 9 картини с тези вълнуващи и неповторими женски образи.

Втората интересна линия в творчеството на Валери са неговите пейзажи – неповторими, задушевни, колоритни, в платната творецът сякаш е събрал цялата красота на българската природа, сякаш е отворил прозорци във времето, през които надникваме в спрялото и застинало време-пространство. Така можем да се потопим в тишината на родопските селца, в слънчевите дворове отпреди години, в душите на старите къщи и улички. Мегдана, малката махала насред планината, скупчените къщурки, селският чифлик, каручката или купата сено, птиците, грънците, дърворезбите – знаци от миналото, които сякаш ни пренасят през времето и ние чувстваме с кожата си слънчевите лъчи, “чуваме” чановете как звънят, усещаме мириса на прясно окосеното сено, пренасяме се в мечтите си далеч, далеч. Всички наши сетива участват във възприемането на картините на Валери. Това не може да се случи всеки ден, затова не пропускайте в никой случай тази изложба.

А като варненци не можем да не се възхитим на последния цикъл картини, представен от автора - “Средиземноморие”. Такова синьо море, лодки, чайки, такова морско мечтание може само да ни възхити и да ни зареди с настроение и радостно очакване на предстоящото лято. Темите за тези картини са вдъхновени от честите пътувания на твореца във Франция, във връзка с ежегодните му участия в изложби там.

Уникалният стил на Валери пречупва типичните български традиции чрез собствените му творчески визия и разбиране. Мистиката и символиката не са случайни в платната му. Валери рисува идеите си за един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван. Произведенията му излъчват спокойствие, от тях струи светлина, светът е преподреден чрез архитектурни детайли и структурни ефекти, овладени до съвършенство.

В настоящата изложба участват 21 маслени платна на живописеца с различни размери, а тематиката е изключително разнообразна – ще видим картини от циклите “Дом”, “Античност”, “Средиземноморие”, прекрасни пейзажи, вълнуващи женски портрети. Изложбата продължава до 03 юни.

Нели Вълчева, галерист

Райски мотив, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Райски мотив

Валери Ценов

Летни градини, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Летни градини

Валери Ценов

Очакване, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Очакване

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Морски легенди

Валери Ценов

Цикъл Средиземноморие

Валери Ценов

Нимфа

Валери Ценов

Цикъл Античност

Валери Ценов

Цикъл Средиземноморие

Валери Ценов

Тайната градина

Валери Ценов

Ритуал

Валери Ценов

Зимна привечер

Валери Ценов

Скреж

Валери Ценов

Родопски мотив

Валери Ценов

Безвремие

Валери Ценов

Идилично

Валери Ценов

Тихи дворове

Валери Ценов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия