Антични морета

самостоятелна изложба-живопис на Валери Ценов
17.05. - 06.06.2012

Антични морета

Начало / Изложби / Антични морета

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на Валери Ценов

17 май - 06 юни 2012 г. 

В четвъртък, 17 май 2012 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива шестдесет и първата поред експозиция под надслов “Антични морета” на пловдивския художник Валери Ценов.

Това е четвъртата самостоятелна изложба на Валери в галерия “Ларго” и във Варна. Експозицията е наречена “Антични морета” на името на нов цикъл картини, разработен от художника през последната година специално за тази изложба. Платната от този цикъл – около 15 на брой, са в основата на експозицията. Допълват ги няколко нови картини от миналогодишния цикъл “Свободни пространства”, два малки, вълшебни пролетни родопски пейзажа и два магнетични женски портрета.

Основната тема, която вълнува автора и е провокирала новия цикъл картини е изгубената Атлантида. “Инфула Атлантис”, “Изгубеният град”, “Полис”, “Атлантида”, “Диалог с Платон”, са част от заглавията на творбите. Ценов е подходил към темата задълбочено, с вниманието на изследовател и със страстта на откривател. Легендата за изгубеният град-остров-континент вълнува човешките умове и души още откакто Платон за първи път описва в два от своите “Диалози” митичната Атлантида. Историците и изследователите откриват аналогии с историята за Атлантида, нейното съществуване и потъването й, не само в библейската история за Ной, но и в древните митове и легенди на народите из целия свят. Такъв мит като легендата за Ной и потопа, наричан с различни имена, има в митологиите на древна Гърция, Индия, Сирия, Китай, среща се във фолклора на индианските племена от Северна и Южна Америка, сред масаите в Африка, маорите в Нова Зеландия. Защо това е така? Каква е тази история, толкова вълнуваща, че да оцелее повече от 13 000 години (ако приемем, че потъването се е случило около 11 500 г. пр. Хр.). Толкова исторически достоверна ли е тя, толкова физически възможна ли е тя, толкова научно нужна ли е тя, за да обясни произхода на цивилизациите, египетските пирамиди, календара на маите? Или просто тя е философски нужна, за да ни накара да разсъждаваме върху общочовешките и извечни теми като смисъла на живота, преходността на нещата, наследството, което оставяме на потомците.... Атлантите, ако ги е имало, са пръснали своето познание по цялата планета. Може би европейската цивилизация дължи голяма степен от най-добрите си достижения именно на този древен народ от безсмъртни. Те, може би, са научили египтяните как да издигнат пирамидите, маите – как да мерят времето, ацтеките – как да строят своите градове.... На мен ми се ще да си обясня дълголетието на този мит с будния и търсещ ум на философите като Платон и Френсис Бейкън, в чиито съчинения е оживял митът, както и с чувстителните сърца на поетите, възпяли историята и на художниците, като Валери Ценов, нарисували този въображаем свят и по този начин дали храна на хиляди други будни умове и души, които да се вълнуват, да тълкуват, да спорят, да рисуват, да възпяват, да мечтаят.....

За Ценов този свят не е изгубен. Той живее в творбите му, вълшебен, изумрудено-зелен, въздушно-син. Античните морета крият тайни, потънали светове, те са обиталище на богове и богини, във водите им плуват древни кораби, митични дракони, острови, населени с герои. В картините му ще открием и митичния Одисей, тръгнал на своето пътешествие, и вярната му Пенелопа, очакваща го година след година, Луна след Луна.... Розата на ветровете - древната карта на морските ветрове, с нейните компаси, и многобройни символики, присъства в няколко от платната на този художник-философ и откривател. Защото какво друго, ако не откривател, е Валери, успявайки в картините си да преоткрие древната легенда и да ни я поднесе по такъв вълнуващ и магичен начин, че картините му да приковат като магнит сетивата и умовете ни, да ни замислят и развълнуват, да ни омагьосат завинаги.

Елате, вижте изложбата, потънете в безкрайните подводни красоти на Античните морета на Валери Ценов. Тази изложба отново ще бъде едно незабравимо преживяване за всеки от нас и ще остави трайни спомени в сърцата на много варненци. 

Нели Вълчева, галерист

Цикъл Антични морета, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Антични морета

Валери Ценов

Диалог с Платон, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Диалог с Платон

Валери Ценов

Изгубеният град, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Изгубеният град

Валери Ценов

Извор, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Извор

Валери Ценов

Цикъл Антични морета

Валери Ценов

Пролетно сияние

Валери Ценов

Пенелопа

Валери Ценов

Диалог

Валери Ценов

Атлантида

Валери Ценов

Остров

Валери Ценов

Цикъл Свободни пространства

Валери Ценов

Цикъл Свободни пространства

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди

Валери Ценов

Архиви на времето

Валери Ценов

Инфула Атлантис

Валери Ценов

Цикъл Легенди

Валери Ценов

Средиземноморие

Валери Ценов

Полис I

Валери Ценов

Полис II

Валери Ценов

Цикъл Антични морета

Валери Ценов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия