Морски легенди

21.05. - 10.06.2010

Морски легенди

Начало / Изложби / Морски легенди

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Валери Ценов 

21 май – 10 юни 2010

В петък, 21 май, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива двадесет и деветата поред изложба, която представя маслени платна на изтъкнатия пловдивски художник Валери Ценов. Валери е добре познат и изключително популярен във Варна творец, а това е втората му самостоятелна изложба в салоните на галерия “Ларго”.

Изложбата се нарича “Морски легенди” и това не е случайно. Основните картини, които ще бъдат представени от автора, са главно от едноименния цикъл. Ценов често гостува край морето и то основно варненското, северно Черноморие. Любовта му към града ни и към морето е изразена чрез тази изложба. Платната са едно вълнуващо, лазурно-синьо или ултрамаринено пътешествие. Картините са населени с лодки и котви, с въздушни балони и знамена, веещи се във въздуха, със скачащи делфини и летящи риби. В тях пловдивският виртуоз запечатва копнежа на моряка към морската шир, но и желанието му да се завърне на брега, където го очаква любимата (“Сънят на моряка”). Толкова символика има в картините, че изкушеният зрител може да прекара в залите на галерията часове, наслаждавайки се на майсторството на твореца и на полета на неговото въображение.

Разбира се, освен морските картини Валери не ни лишава и от неговите идилични и колоритни родопски пейзажи (“Пейзаж с купи”), както и от емблематичните за него женски образи, чисти и духовни, изпълнени със светлина, които ще открием в платната “Есперанса”, “Муза” и др.

Голямата изненада на тази изложба си остава обаче формата на част от платната. Оформени без паспарту и рамка, с дълбоки подрамки, картините съществуват в пространството като едни 3D обекти. Решението е новаторско и провокативно за нашите изложбени пространства, макар и да е добре познато в западните галерии. Самите подрамки са дебели и изрисувани целите, като сюжета и историята се развива и върху тях. Сякаш героите от картината искат “да изплуват” от нея и “да нахлуят” в нашия свят.

За художника:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в НХА от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив. 

Нели Вълчева, галерист

Цикъл Морски легенди, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Морски легенди

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди II, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Морски легенди II

Валери Ценов

Пристан, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Пристан

Валери Ценов

Есперанса

Валери Ценов

Муза

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди III

Валери Ценов

Сънят на моряка

Валери Ценов

Празник

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди IV

Валери Ценов

Полунощ отдавна мина

Валери Ценов

Цикъл Легенди III

Валери Ценов

Цикъл Легенди IV

Валери Ценов

Антично

Валери Ценов

Цикъл Легенди I

Валери Ценов

Един следобед в Прованса

Валери Ценов

Цикъл Градски мотиви

Валери Ценов

Да се завърнеш в бащината къща

Валери Ценов

Пейзаж с купи

Валери Ценов

Край езерото

Валери Ценов

По вълните на времето

Валери Ценов

Снимки от откриването на изложбата


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия