Посоки

самостоятелна изложба-живопис на Валери Ценов
28.08. - 18.09.2013

Посоки

Начало / Изложби / Посоки

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Валери Ценов

28 август – 18 септември 2013 г.

            От 28 август 2013 г. в осемдесет и втората поред изложба Арт Галерия "Ларго" ще представи Валери Ценов с живописната експозиция „Посоки”. Това е петата самостоятелна изложба на пловдивчанина в „Ларго”. Поради натоварения график на артиста за първи път през тази година платната му акостират на морския бряг в края на лятото, а не през пролетта, както е било досега. Този факт доведе до многобройни запитвания от вярната и голяма група негови почитатели, нетърпеливи да видят новите посоки, в които е тръгнал пловдивският виртуоз. В изложбата ще видим повече от 20 нови платна, рисувани специално за варненската публика. Освен картини от добре познатите поредици „Антични морета”, „Свободни пространства”, „Антични мотиви”, ще видим за първи път картини от най-новия тематичен цикъл на Валери – „Тайните градини”. За любимата си варненска публика Ценов отново е подготвил десетина прекрасни морски сюжета, не по-малко са вълнуващите женски образи, посветени на богини, които ще открием в платната „Тера”, „Диана”, „Деметра”. За почитателите на родопските сюжети пловдивчанинът е донесъл три пейзажа, събрали в себе си цялата красота и светлина на любимата българска планина.

            След дълги размисли и колебания изложбата получава задължаващото заглавие „Посоки”. Но не за първи път Ценов поема голямата отговорност да ангажира вниманието на публиката със сериозно обмислена, критично селектирана експозиция.

            На пръв поглед може да приемем, че чрез заглавието Ценов иска да обобщи идеята на изложбата като представяне на различните посоки на търсенията му през последните пет години, на различните посоки на интересите му, на различните теми, които разработва. Но това е съвсем повърхностно тълкувание. Вглеждайки се по-внимателно в картините, откриваме богатство от светове, идеи, теми и най-вече посоки на човешките търсения, които авторът като че ли илюстрира в картините си като един страничен наблюдател. Но Ценов не е само пасивен наблюдател.  Както винаги, разглеждайки творбите му, оставаме затруднени дали да възприемем пловдивчанина като живописец или по-скоро като философ и вещ тълкувател на човешката природа. Бихме го нарекли и съвременен мъдрец и творец на притчи, ако не беше все още неприлично млад за мъдрец.

            В настоящата изложба Валери сплита в едно свои любими теми, разработвани в неговите картини  –  темата за свободата на човека, за свободните пространства на човешкия дух, темата за скиталческата, приключенска, будна, незадоволена, търсеща природа на човека, винаги готов да поеме на едно ново пътуване – към неизвестното, към предизвикателствата на света, чакащи нетърпеливо да го подложат на всевъзможни изпитания. Има я и темата за възраждащата, неунищожима сила на природата-майка, за началото, за зачатието, за семената, от които покълва и избуява живота, чиято многопластовост е развита изключително интересно в картината „Тера”.

            Посоките на развитие на човешката история са диктувани от посоките на търсенията на будния човешки ум. Посоките на скитане на свободния човешки дух са довели до най-великите открития в науката, до сътворяването на най-великолепните творби на изкуството, до построяването на най-грандиозните сгради, до композирането на най-прекрасната музика, до написването на най-проникновените философски трудове. Посоките на скитането на свободните хора са довели до великите географски открития. Посоките, които поема човек в живота си, са много и различни. Променяме завинаги съдбата си, пък и тази на другите около нас, поемайки в една или друга посока. Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са се замисляли каква посока е поел животът им поради един или друг техен избор и какво би било, ако бяха направили друг избор. Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са стояли сами, вперили очи в залеза и не са мечтали да могат с един замах да променят посоката на живота си, да излязат от черупката си, да бъдат различни, диви, неразумни. Колко хора могат да твърдят, че нито веднъж в живота си не са лежали нощем, вперили поглед в звездите, търсейки знаци за съществуването на други светове, богове, друг разум, които биха ни дали нови, неочаквани посоки на развитие и на търсения.  Ако има такива хора, нека те не идват на нашата изложба.

            За всички останали, а съм сигурна, че те са неизброимо много, изложбата в галерия „Ларго” продължава до 18 септември. 

Повече за автора и картини от предишните му изложби в галерия "Ларго" можете да видите в секцията "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Тера, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Тера

Валери Ценов

Цикъл Антични морета, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Антични морета

Валери Ценов

Деметра, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Деметра

Валери Ценов

Sold Out
Цикъл Тайните градини - Terra Incognita, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Цикъл Тайните градини - Terra Incognita

Валери Ценов

Античен архипелаг, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Античен архипелаг

Валери Ценов

Цикъл Антични морета - Атлантида

Валери Ценов

Сестри

Валери Ценов

Тайните градини

Валери Ценов

Цикъл Антични морета-Фар

Валери Ценов

Подводен свят

Валери Ценов

Диана

Валери Ценов

Цикъл Тайните градини - Пробуждане

Валери Ценов

Идилично

Валери Ценов

Посоки

Валери Ценов

На прозореца

Валери Ценов

Цикъл Свободни пространства

Валери Ценов

Спомен

Валери Ценов

Розата на ветровете

Валери Ценов

Есенна хармония

Валери Ценов

Архетип

Валери Ценов

Цикъл Тайните градини - Дървото на живота

Валери Ценов

Цикъл "Антични морета" - Попътен вятър

Валери Ценов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия