Сила и нежност

11. - 30.03.2011

Сила и нежност

Начало / Изложби / Сила и нежност

Към творбите

самостоятелна изложба - скулптура и рисунка на Велимир Великов

11 март – 30 март 2011 г.

В петък, 11 март 2011 г., от 18.00 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и втората поред експозиция под надслов “Сила и нежност” на софийският художник Велимир Великов. Авторът ще представи серия рисунки и малка пластика.

За варненските ценители на изящното тази изложба е особен комплимент, тъй като за първата си самостоятелна изява талантливият автор е избрал именно морския град. След дипломирането си в Академията Велимир работи повече от 10 години в ателието на прочутият български скулптор Георги Чапкънов, който е негов вуйчо. Очевидно талантът се предава по наследство, както ще забележат всички, които посетят изложбата. Защото декадата неуморен труд и постоянство е необходимо условие за творческо израстване, но не е достатъчно. Необходим е и талант, а тук той е даден в изобилие. Но въпреки успешните и впечатляващи изяви в групови изложби, въпреки създаденото име сред ценителите, които откупуват всяка нова негова пластика още на етап восък, въпреки настояванията на своите приятели-художници, Велимир Великов дълго време отказва да подготви своята първа самостоятелна изява. Самокритичността и взискателността, които младият художник си е изградил в ателието и в работата си с Чапа, го въздържат от самостоятелни изяви през всичките тези години. Моментът трябва да дойде, талантът трябва да избуи, ръката трявба да придобие увереността и лекотата на майстора, полетът на въображението трябва да бъде укротен и насочен във вярната посока. И когато всичко това се случва и моментът е назрял, дойде и поканата на Арт Галерия “Ларго” за неговата първа самостоятелна изложба. Тук благодарим от сърце за активната подкрепа на варненската художничка Ева Пенева, заради която Велимир прие поканата ни и първо ще акостира в морската столица по пътя на своите, надяваме се, многобройни и блестящи бъдещи изложби.

Арт Галерия Ларго е уверена в неговите успехи, защото творбите, които Велимир ще представи във Варна, плод на няколкомесечната му подготовка, са нещо изключително. Стилът на майсторът-учител личи в работите му. Но в тях откриваме и собственият почерк на вече изграден творец. Изложбата е наречена “Сила и нежност”, защото това са главните емоции, които вълнуват автора. Фигурите на героите, населили неговият поетичен свят излъчват стаена мощ, овладяна, но и готова всеки миг да избухне. Откровена мъжественост и сила окриваме в пластиките “Телец”, “Празник”, “Посока”. Чувственост и освободена сексуалност има в рисунките на автора. Нежност, финес, красота – това са женските фигури, населяващи света на художника. Изяществото и лекотата, които те излъчват, може да бъде постигната от малцина скулптори в днешно време. И Велимир Великов е един от избраните, един от надарените....

Ярка илюстрация на таланта на автора са пластиките “Опит за летене”, “Спомен” и “Мечта”. В тях откриваме не просто статуетки. Това са три поетични строфи, замръзнали в бронзова прегръдка, три вълшебни мелодии, материализирани от ръката на художника, за да можем да ги докоснем, да ги погалим и да ги почувстваме. Не всеки ден можем да докоснем стихът или музиката с ръка или красотата им да окъпе очите ни – но чрез пластиките на Велимир това е възможно. Ето защо не пропускайте за нищо на света тази изложба, която смело можем да заявим, ще се превърне в едно от културните събития на месец март.

Експозицията може да бъде разгледана до 30 март 2011 г.

За художника:

Велимир Великов е роден на през 1973 г. в Силистра. През 1991 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1998 г. се дипломира в НХА “Н.И.Павлович” в София. Има множество участия в национални и международни изложби за скулптура и рисунка. Повече от 10 години Велимир работи и трупа опит в ателието на Георги Чапкънов-Чапа. Като главен помощник на професора Велимир участва в изработването на герба на България, скулптурите на Света София, на баща и син Славейкови и други емблематични скулптурни композиции. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Русия, Швейцария, Англия, Белгия. Живее и работи в София.

Нели Вълчева, галерист

Спомен, Велимир Великов / Арт галерия Ларго

Спомен

Велимир Великов

Празник, Велимир Великов / Арт галерия Ларго

Празник

Велимир Великов

Опит за летене, Велимир Великов / Арт галерия Ларго

Опит за летене

Велимир Великов

Посока, Велимир Великов / Арт галерия Ларго

Посока

Велимир Великов

Рисунка

Велимир Великов

Рисунка

Велимир Великов

Европа

Велимир Великов

Рисунка

Велимир Великов

Рисунка

Велимир Великов

Рисунка

Велимир Великов

Сън

Велимир Великов

Уют

Велимир Великов

Утро

Велимир Великов

Мечта

Велимир Великов

Подготовката и медиите...

Велимир Великов

Снимки от откриването на изложбата

Преди много, много....

Велимир Великов

Посока

Велимир Великов

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия