Забравени сънища

изложба - графика на Юлиан Йорданов
03. - 23.08.2012

Забравени сънища

Начало / Изложби / Забравени сънища

Към творбите

самостоятелна изложба-графика на Юлиан Йорданов

03 – 23 август 2012 г.

От 1-ви юли Арт Галерия Ларго се сдоби с нов, свой собствен дом. В сърцето на Варна, в най-артистичната и най-престижната й част – Гръцката махала, на едно място, събрало добрите енергии на отминалите времена и енергията на настоящето, на броени метри от Римските терми и църквите „Света Богородица“ и „Свети Атанасий“, и не на последно място, на 5 минути от Морската градина и от най-вълнуващата стихия на Варна – морето, на тихата улица „Хан Крум“, се намира новото пространство на „Ларго“. А в петък, на 03 август 2012 г., от 18.30 ч. тук, на улица „Хан Крум“ № 8, ще се случат три важни за галерията събития – официално откриване на новия ни дом, официално представяне на новото ни лого, дело на талантливия варненски художник Димо Миланов, и за да е удоволствието пълно – официално откриване на шестдесет и четвъртата поред експозиция под надслов “Забравени сънища” на една от звездите на българската графика - художника Юлиан Йорданов.

Перфектна техника, богато въображение, вълнуващи теми, необятни светове, майсторство и прецизност, детайли, но и интересни обобщения, провокации към зрителя - всичко това и още много ще откриете в творбите на Юлиан. Един от най-добрите и най-награждаваните съвременни български графици, канен по всички престижни международни графични форуми, любимец на много колекционери на екслибрис от цял свят!

Работният календар на Юлиан е като на някоя световна оперна звезда - препълнен за няколко години напред. Изключително търсен от колекционерите на екслибрис в Европа, Япония и Китай, ловчанлията трябва да балансира между многобройните им заявки за персонални екслибриси, поканите за самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участията си в международни графични форуми и пленери, а напоследък и поканите за участие в журитата на големи международни екслибрис конкурси. Варненската публика може да бъде поласкана от факта, че въпреки този тежък график, след тазгодишните си самостоятелните изложби в Минск, Беларус и в Тианджин, Китай и участието си в журито на престижния екслибрис конкурс в Анкара, Юлиан успя да пристигне за поредната си самостоятелна изява в морската столица. В експозицията в „Ларго“ ще бъдат подредени работи от няколко серии офорти и литографии, рисувани през последните три - четири години. Името на една от тези серии, от която ще видим три литографии, даде и заглавието на изложбата - „Забравени сънища“. Ценителите ще могат да се насладят още на три офорта от цикъла „Време“, да видят отново няколко от прекрасните „Планински приказки“, рисувани по време на тримесечен пленер в Китай през 2010-та година, както и на дванадесет брилянтни офорта, посветени на дванадесетте подвига на Херкулес. В колекцията ще видим още приказни теми, фентъзи герои и образи от митологията – Одисей, Прометей, Дракула, та даже и светът на Толкин.

Графичните техники са особено благодатни за реализиране на творци с вкус към детайла и с богато въображение. Доказателство за това са и творбите на Юлиан – рисунъкът е изключително прецизен, работите са богати на детайли, сюжетите са наситени с образи. Изкушеният ценител може с часове да съзерцава работите му, наслаждавайки се на изящната линия на рисунъка и на многопластовото разгръщане на сюжета. Особено вълнуващи са трите литографии от цикъла „Забравени сънища“ - прозирна мъгла като че ли покрива рисунката, създавайки илюзията за почти забравен спомен от съня, в творбите има една въздушност и лекота, героите се носят в пространството, напомняйки за сънувания почти от всеки един от нас сън, в който летим.... Сюрреалистичната разработка на темата е напълно подходяща, давайки възможност на художника да развихри необузданото си въображение, създавайки едни мистични, полуизградени-полуразрушени светове, символизиращи скрития свят на човешкото подсъзнание... един свят, заключен дълбоко вътре в нас, но успяващ да се промъкне в дебрите на съня ни.... свят, който отключва дълбоко скрити спомени или копнежи, оставяйки ги да се развихрят за кратко в селенията на Морфей и после потъвайки отново дълбоко вътре в нас... оставяйки само един загадъчен, тръпчив, неясен спомен... спомен от един забравен сън....

Особено внимание заслужава и цикъла офорти, разработващи дванадесетте подвига на Херкулес. Интересното тук е, че това са екслибриси, правени за различни колекционери от цял свят. Това е рядка, трудна задача – съчетаването на античната история с личността и името на един съвременен човек. И за наша гордост този талантлив български художник успява да изпълни трудната задача – съчетаването на високите естетически критерии с майсторската изработка, интересната трактовка и не на последно място – удовлетвореността на поръчителя. Ето затова творбите на Юлиан са едни от най-ценните екземпляри в колекционерските сбирки на японци, поляци, китайци, гърци, холандци, турци.....

И не на последно място бихме препоръчали на зрителя да обърне специално внимание на литографията „Свети Георги“, която е истински хит сред българските ценители и галеристи – майсторска работа, много фина, с прекрасна композиция и магнетично въздействие върху зрителя.

Очакваме ви в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8, защото „Забравени сънища“ е изложба, която не бива да бъде пропусната!

Повече за художника - в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

 

Забравени сънища - Храм, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Забравени сънища - Храм

Юлиан Йорданов

Забравени сънища - Пиета, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Забравени сънища - Пиета

Юлиан Йорданов

Забравени сънища - Стремеж, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Забравени сънища - Стремеж

Юлиан Йорданов

Свети Георги

Юлиан Йорданов

Тотем

Юлиан Йорданов

Фрина

Юлиан Йорданов

Одисей

Юлиан Йорданов

Прометей

Юлиан Йорданов

Тотем I

Юлиан Йорданов

Тотем II

Юлиан Йорданов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия