ЖЕГА

самостоятелна изложба-живопис на Стефан Георгиев
06. - 26.06.2019

ЖЕГА

Начало / Изложби / ЖЕГА

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Стефан Георгиев

06 – 26 юни 2019

Откриване – четвъртък, 6 юни 2019 г., 18:30 часа 

Великотърновският художник Стефан Георгиев се завръща с трета самостоятелна изложба в пространството на Арт Галерия Ларго и ще донесе жега и лятно настроение в морската столица. Той е добре познат на варненската публика с уникалния си стил и начин на изразяване, интересни и разчупени композиции и с разнообразие от неконвенционални материали, които комбинира с традиционните маслени бои. Стефан ще се представи със серия живописни платна, вдъхновени от юнската жега, която ни застига, донасяйки ни чувство за горещо слънце, вкус на солена морска вода и мириса на печена риба, подправена със свеж лимон.

В творбите, специално създадени за тази изложба, Стефан засяга най- различни актуални теми, с които съвременния човек се сблъсква. Всяка картина е преживяна от него преди, по време или след създаването й и носи свое собствено послание и история. Освен, разбира се, типичните за него натюрморти с риби и плодове, търновлията ще зарадва варненската публика с фигурални композиции на нежни женски тела, разголени под целувката на жаркото юнско слънце. В някои от творбите, като „Ева XXI”, ще оценим символизма, който авторът грижливо и изтънчено е закодирал в структурата на изображението. Виждаме Ева- нежна и красива, с дълги златни коси, а около тялото й се е увила Змията- символ на изкушението. Тя шепне красиви съблазни в ухото на Ева, която е свела виновно поглед към Забранения плод. Плод, направен от злато- богатство, алчно откъснато от „Райското” дърво, което в картината на Стефан е направено от пари. Има явна заигравка на автора с израза: „Парите не растат по дърветата”- мечта на много хора в днешно време, които живеят, вярвайки, че парите купуват щастие.

Но, разбира се, темите в картините на Стефан не са свързани само с греховете на човека. В творбите като „Утро I”, „Залез” и „Спяща” например ще открием нежната страна на човечеството, тази, която носи уют, топлина, любов- жената. Жената, любяща и добра, тази, която се грижи за любимите си хора, носи им щастие и ги изпълва с обич. Това е едно чисто човешко чувство, което никой не би могъл да купи с материални богатства и е това, което спасява човека от тъмната страна на живота.

Стефан остава честен към себе си и своя уникален стил и определено знае как да борави с материалите, които използва. Винаги успява да ни изненада с нови медиуми и техники, с които постига най- различни, интересни и уникални текстури и ефекти. Релефни пасти, които изкусно оформя във фини щампи по дрехите на моделите си, сребърно и златно фолио, което майсторски полага върху платното, давайки на дадени области от картината допълнителен блясък и душа, колажи от различни хартиени материали, които е подбирал специално за дадените творби, в които ги е положил. Изключително модерни, същевременно и традиционни, картините на Стефан са силно емоционални, вълнуващи и майсторски наслоени с пластове от опита, който е натрупал през годините. Той дава живот, душа и история на всяка творба, която създаде и това си личи в картините, които е приготвил за изложбата си в „Ларго“.

Елате и разкодирайте посланията и разказите в останалите платна от изложбата. Очакваме ви на откриването на „ЖЕГА”: самостоятелна изложба- живопис на Стефан Георгиев на 6-ти юни от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, гр. Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 26-ти юни. 

Повече за художника вижте в секция "Автори" в сайта. 

                                                                                           Милена Димитрова, галерист

Плакат на изложбата

Лято

Стефан Георгиев

По ноти

Стефан Георгиев

Трите желания

Стефан Георгиев

Мечтите

Стефан Георгиев

Noche española

Стефан Георгиев

Златни пясъци

Стефан Георгиев

Сън

Стефан Георгиев

Пазителят

Стефан Георгиев

Пачуърк

Стефан Георгиев

Спяща

Стефан Георгиев

Ева XXI

Стефан Георгиев

Приказка за морето

Стефан Георгиев

Утро

Стефан Георгиев

Плажът

Стефан Георгиев

Порив

Стефан Георгиев

Залез

Стефан Георгиев

Трио по залез

Стефан Георгиев

Жега

Стефан Георгиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия