Песен на саламандър

изложба- живопис на Александър Димитров, със специалното участие на Симеон Димитров
22.07. - 10.08.2021

Песен на саламандър

Начало / Изложби / Песен на саламандър

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Александър Димитров

със специалното участие на Симеон Димитров

22.07 – 10.08.2021

Откриване – четвъртък, 22.07.2021 г., 18:30 часа 

На 22 юли 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на един от любимите автори на галерията - пловдивския художник Александър Димитров. В експозицията, която носи името "Песен на саламандър", специално участие имат и няколко живописни творби на неговия баща Симеон Димитров. 

Александър е редовен участник в сборните експозиции на галерията, има три самостоятелни изложби в „Ларго” и една съвместна с друг пловдивски художник и негов добър приятел - Юлий Шумарев. През 2015-та година той се представи във Варна с проекта "СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА" - съвместна изява с пловдивската цигуларка Даниела Щерева. През 2018-та година Александър беше отличен с приза „Художник на десетилетието на Галерия Ларго 2008 – 2018“ на празненството по повод 10-тата годишнина на галерията.

В настоящата експозиция са включени само нови творби на пловдивчанина, специално рисувани за пространството на галерия „Ларго”. В картините ще видим разпознаваемия стил на Сашо, типичния за него колорит, познати мотиви и елементи. Отново ще има картини, преливащи от сложност в колорита, композицията и изпълнението. Отново ще открием любимите му сюжети с птици, които за Александър като че ли са връзката ни с един невидим свят, в който живеят душите на любимите ни хора. В новите творби обаче има и някои нови моменти и това е съвсем естествено за всеки добър художник, който има непрекъсната вътрешна потребност да се развива и променя. Един от тези нови моменти е мостът, който пловдивчанинът съвсем умишлено и осъзнато хвърля между картините си от последните 10-15 години и картините, които е рисувал в началото на творческия си път като току-що дипломирал се художник. Няколко от тези картини показахме в галерия „Ларго” при последната изложба на Александър „Къде отиват мечтите” през 2019-та. Този мост, тази връзка във времето, особено добре могат да се видят в титулната картина от изложбата „Песен на саламандър”. Има една мистичност, една разлята и разширяваща се извън платното абстракция, една игра на петната, тоновете, създаваща чувство за свобода. В същия момент има и фигуралност, заключаваща се в характерната за пловдивчанина женска фигура, лека, изящна, винаги като че ли носеща се във въздуха, символизираща любовта и вечността. Тази интересна симбиоза между абстрактното и фигуратива ще ни покаже една предизвикателна борба между младия и зрелия Александър.

Друг интересен и нов момент в картините е развитието на техниката на художника, който в някои от новите си творби - „Лодка за ангели”, „Шепот на криле”, е вплел сребърно или златно фолио, обогатявайки живописната плоскост по нов начин. Сребърния фон е символ на богатството на човешката душа, а златния фон символизира необятния свят отвъд, светът на незримото.

В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър винаги създава и включва по една творба, особено специална за него, рисувана обикновено по няколко месеца, винаги и задължително с много сложна и богата композиция, пълна с човешки фигури и стотици изображения на птици. Най-често картината се нарича „Островът в мен” и една от творбите в настоящата изложба не прави изключение. Запитан защо винаги се връща към тази тема и сюжет, художникът сподели, че чрез картините от тази серия иска да изрази вярата си в човешките общности. В това, че всички ние сме свързани помежду си, че вървим заедно напред, всеки по своята нелека пътека, но заедно. Дори и когато сме сами на своя „остров вътре в нас”, ние, хората, сме една общност, която ни дава сили и смисъл да продължим напред.

В настоящата изложба специално участие имат картините на бащата на художника – Симеон Димитров. Юрист по образование, работил цял живот в системата на прокуратурата, тук той е представен с 5 свои младежки работи, създадени в периода 1957 – 1967-а години, когато той активно рисува и участва в изложби както в България, така и в чужбина. Чрез участието на картините му в изложбата Александър като че ли води един вътрешен диалог със себе си, съизмерва се с баща си, самоук художник, но видно изключително талантлив и самобитен. Духовната връзка между баща и син е била много силна през годините, двамата са имали обща страст към изкуството, споделянето и разговорите между двамата са били като жалони, определящи някои от търсенията и посоките на младия Александър. И обратното, влиянието на сина, реализиран художник с ярко изявен талант, върху живота на бащата в периода, когато той вече е приключил своята кариера, може би помага Симеон Димитров отново да хване четката и боите и след 40 години прекъсване да започне пак да рисува. От тези сложни и незрими отношения изкристализира заглавието на изложбата „Песен на саламандър”.

Саламандърът е митично животно, което живее в пламъка и нощно същество, което води самотен начин на живот. Всеки творец се стреми по различен начин към изкуството, търси истината за себе си най-често в самота. А стремежът на художника към неговата истина много често го кара да гори в своето изкуство. В контекста на размислите за своята изложба Александър споделя, че колкото труден е бил пътя на баща му, толкова е труден и неговия. Но всеки сам е трябвало и трябва да преодолява трудностите, защото чрез трудностите ни е дадено да се опитаме да достигнем съвършенството.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 22 юли 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 10 август. Повече за Александър вижте в неговия профил в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:

- Trio.bg
- Impressio
-
 moreto.net
-БНР- Радио Варна
- Диаскоп
-
 Културни новини
-
 Parallel43
- Allevents.in
-
 Програмата

Песен на Саламандър

Александър Димитров

Копнеж

Александър Димитров

Sold Out

Да минеш под дъгата

Александър Димитров

Sold Out

Пътят към храма

Александър Димитров

Синьо безвремие

Александър Димитров

Безвремие за двама

Александър Димитров

Sold Out

Лунна крепост

Александър Димитров

Sold Out

Тя, Вдъхновение

Александър Димитров

Островът в мен

Александър Димитров

Sold Out

Играта на синьото

Александър Димитров

Sold Out

Тайни

Александър Димитров

Доверие

Александър Димитров

Бачковски манастир

Симеон Димитров

Марица- Мокриците

Симеон Димитров

Марица

Симеон Димитров

Островът

Симеон Димитров

Отражения

Симеон Димитров

Пейзаж с църква I

Александър Димитров

Пейзаж с църква II

Александър Димитров

Фантазия в червено

Александър Димитров

Шепот на криле II

Александър Димитров

Шепот

Александър Димитров

Sold Out

Лодка за ангели 11

Александър Димитров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия