Малка лятна музика по Ларгото

изложба - живопис в три части
22.06. - 02.08.2017

Малка лятна музика по Ларгото

Начало / Изложби / Малка лятна музика по Ларгото

Към творбите

изложба – живопис в три части

„Шансон – Валери Ценов“, 22 юни – 05 юли, вернисаж 23 юни, 14–18 часа

„Джаз – Цанко Цанков“, 06 юли – 19 юли, вернисаж 06 юли, 14-18 часа

„Рагтайм – Галина Чунтова“, 20 юли – 02 август, вернисаж 20 юли, 14-18 часа

Началото на лятото идва в Арт Галерия Ларго с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август в галерията ще тестваме нова формула за представяне на художници – сборна изложба живопис „три в едно“. В рамките на една изложба, наречена „Малка лятна музика по Ларгото“, ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

Изложбата е наречена „Малка лятна музика“, защото двете изкуства – музиката и живописта, са дълбоко и неразривно свързани. Много често в историята на световното изкуство музиката е била вдъхновение за създаването на визуална творба или пък творчеството на някой художник е провокирало най-нежните струни в сърцето на композитор или музикант. Неслучайно в галерия „Ларго“ често сме си позволявали волността да обвържем представянето на изложбата на даден художник с музиката, която хармонира най-добре на неговите творби. Така е и този път. Иска ни се посетителите на изложбата да си тръгват от галерията с едно цялостно усещане за красотата и въздействието на изкуството. По време на всяка от трите части на изложбата ще представяме художника и даден стил музика, която смятаме, че пасва на картините му.

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов, нарекохме “Шансон“, защото прекрасните, мелодични, чувствени френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки. Всички те предизвикват мечтания и вълнения, които можем да усетим най-добре, представяйки си топла лятна нощ, тиха, чувствена и пълна с нега песен, носеща се под звездите, сред упойващия аромат на липите.

Първата част от изложбата със специалното участие на картините на Валери Ценов можете да видите от 22 юни до 5 юли.

„Джаз“ е озаглавена втората част от изложбата, в която ще представим Цанко Цанков, озвучавайки неговите творби с изпълненията на прочути джазмени. Всички знаят, че когато джазът е в разцвета си през 20-те и 30-те  години на миналия век, той среща упоритата съпротива на по-старото поколение, което съзира в него заплаха за традиционните ценности. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия „Ларго“. Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатно платна ще предизвикат вълна от интерес и вероятно неразбиране, отричане, възмущение. Но не е ли именно в това силата на изкуството – да преодолява бариери и да руши стени? Затова и изложбата на варненеца ще илюстрираме с гореща и задушна лятна нощ, миризма на страст и тежък парфюм, полюшващи се в ритъма на джазова мелодия тела, вплетени едно в друго, отхвърлящи условностите и табутата.

Втората част от изложбата със специалното участие на картините на Цанко Цанков можете да видите от 6 до 19 юли.

В третата, финална част на изложбата в галерия „Ларго“ ще звучи „Рагтайм“ на софийската художничка Галина Чунтова. Още щом види творбите й, зрителят ще се усмихне и ще започне да си тактува с крак в ритъма на предшественика на джаза. Рагтайма се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина. Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника „сериграфия“, чийто главни „герои“ са летните дрехи. Ризи, тениски, бермуди, които като че ли „плуват“ в морето или се носят в небето, зареждат картините с много лекота, палавост и лятно настроение. Галя Чунтова не е подозирала за поканата на галерия „Ларго“, докато е рисувала тези творби. Но тя като че ли ги е сътворила точно за тази изложба край морето, сякаш надниквайки в бъдещето, както само художниците или писателите го могат. И докато разглеждаме картините, ритмите на рагтайма ще звучат, подсилвайки въздействието им. А в една от творбите ще открием, отново „случайно“ нарисувана, една от шапките, които носят рагтайм музикантите, свирещи по нощните локали в началото на миналия век.  

Всъщност има ли нещо случайно на този свят :-)

Третата част от изложбата със специалното участие на картините на Галина Чунтова можете да видите от 20 юли до 2 август.

Очакваме ви на трите вернисажа на трите части от изложбата „Малка лятна музика по Ларгото“ – на 23 юни с картините на Валери Ценов, на 6 юли с картините на Цанко Цанков и на 20 юли с творбите на Галина Чунтова. Вернисажите са от 14 до 18 часа.

                                                                                                  Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Съзвучие

Валери Ценов

Звездилник

Валери Ценов

Сафо

Валери Ценов

Флора

Валери Ценов

Амазонка

Валери Ценов

Чародейка

Валери Ценов

Sold Out

Младост

Валери Ценов

Цикъл "Свободни пространства"

Валери Ценов

Чародейка

Валери Ценов

Наследство

Валери Ценов

Градски пейзаж

Валери Ценов

Тайните градини

Валери Ценов

Хиподамия

Цанко Цанков

Открадната красота

Цанко Цанков

Воали

Цанко Цанков

Открадната красота II

Цанко Цанков

Открадната красота I

Цанко Цанков

Пренесена красота

Цанко Цанков

По пътя за Аркадия I

Цанко Цанков

По пътя за Аркадия II

Цанко Цанков

Отвличането на Хиподамия I

Цанко Цанков

Отвличането на Хиподамия II

Цанко Цанков

Наслука

Галя Чунтова

Прогноза за времето

Галя Чунтова

Нежност

Галя Чунтова

Всичко е до колене

Галя Чунтова

Дом за всеки

Галя Чунтова

Юнашка фланелка или Шапка на тояга

Галя Чунтова

Ябълково сладко

Галя Чунтова

Състезание

Галя Чунтова

Лейди Годайва

Галя Чунтова

Магритично I

Галя Чунтова

Магритично II

Галя Чунтова

Ин и Ян

Галя Чунтова

В рамка

Галя Чунтова

Равновесие

Галя Чунтова

Муза от сутрин до вечер

Галя Чунтова

Същност I

Галя Чунтова

Същност II

Галя Чунтова

Карнавал

Галя Чунтова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия