Черно и цветно

самостоятелна изложба - живопис
23.02. - 14.03.2022

Черно и цветно

Начало / Изложби / Черно и цветно

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Николай Добрев

23 февруари - 14 март 2022

Откриване – сряда, 23 февруари 2022 г., 18:00 часа 

От 23 февруари 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи ловешкия художник Николай Добрев. След съвместната му изява с Владимир Киров през 2014-та и самостоятелната му изложба в „Ларго“ през 2016-та това е третото представяне на Добрев във варненската галерия. Експозицията е озаглавена „Черно и цветно“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Освен познатите и характерни за ловчанлията морски пейзажи, за представянето си във Варна художникът е подготвил два съвсем нови цикъла от картини, вдъхновени от пътуванията му през последните две години – цикъл „Магнолии“ и цикъл „Водни лилии“.

Докато в творбите с магнолиите ще открием нежен, пастелен, бяло-розов колорит, напластявания на боята, едри мазки, вихрени, раздвижени композиции, то в серията с водните лилии Добрев показва съвсем различно лице. Всички картини от втория цикъл са рисувани върху черна основа, откъдето идва и идеята за заглавието на изложбата. Върху черен фон са изведени естетските пейзажи на езерна вода, покрита с водни лилии в бяло или розово, с големите им листа, с корените, полюшващи се във водата, с трепкането на светлината върху нежните цветчета. 

И докато композициите с магнолии в настоящата изложба имат по-скоро абстрактен характер, много движение, динамични вертикални мазки, изграждащи образността, то в пейзажите с лилиите Николай Добрев търси съзерцателност, балансирана и укротена композиция, поетично-метафорични послания. Така серията с магнолиите ни кара да се мобилизираме, изправим на пръсти, отдалечим и после приближим до картините, карайки ни да изпълним нещо като ритуален танц на общуването с платната, за да можем да усетим напълно динамичните, раздвижени пейзажи, които Добрев е създал. Обратното – картините с водните лилии изискват статично наблюдение, вглъбяване и медитиране пред творбите.

Още няколко изключително колоритни пейзажа на есенни листа допълват серията от флорални композиции в настоящата изложба, в която ценителите ще открият едно напълно ново, различно лице на ловешкия майстор на четката.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 23.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:
- Impressio
- БНТ2 - Линия култура
- Trio.bg
- Диаскоп
- #StayHappening
- Културни новини
- Parallel 43
- днес+
- новини 24/7
- БНР- Варна
- Visit Varna
- moreto.net
- Програмата
- Новините- Ловеч

Плакат на изложбата

Водни лилии II

Николай Добрев

Sold Out

Магнолия III

Николай Добрев

Магнолия V

Николай Добрев

Пейзаж

Николай Добрев

Магнолия IV

Николай Добрев

Водни лилии IV

Николай Добрев

Есен

Николай Добрев

Водни лилии I

Николай Добрев

Магнолия I

Николай Добрев

Водни лилии III

Николай Добрев

Sold Out

Магнолия

Николай Добрев

Бряг

Николай Добрев

Магнолия II

Николай Добрев

Балчик I

Николай Добрев

Балчик

Николай Добрев

Смокиня

Николай Добрев

Бряг I

Николай Добрев

Есен II

Николай Добрев

Бряг II

Николай Добрев

Есен I

Николай Добрев

Село

Николай Добрев

Смокиня I

Николай Добрев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия