Морски разговори

самостоятелна изложба- живопис на Николай Няголов
13.10. - 01.11.2022

Морски разговори

Начало / Изложби / Морски разговори

Към творбите

Изложба - живопис на Николай Няголов
От 13 октомври до 1 ноември 2022
ОТКРИВАНЕ - четвъртък, 13 октомври 2022 г., от 18:00 ч.

От 13 октомври 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи за пети път със самостоятелна изложба в своите изложбени зали пловдивския художник Николай Няголов. Експозицията е озаглавена „Морски разговори“ и представя най-новите му живописни платна, специално създадени за изложбата в „Ларго“.

Роден в Ловеч, живеещ в Пловдив, Николай непрекъснато рисува морето. Във всяка негова изложба във Варна картините са като обяснение в любов, като непрекъснато възпяване и опоетизиране на това творение на природата, чиято вечност е непреходна и чиято красота е неподвластна на сезоните. Морето в неговата стихийност, морето в неговата кротка ласкавост, морето с неговата безкрайна нощна шир и морето с неговата лъчезарна дневна прелест. 

Варненци са „познавачи“ на морето, те го обичат във всичките му състояния, те вдишват неговия въздух всеки ден, търсят го и се нуждаят от неговата ласка. Затова и пловдивският „морски“ художник винаги специално се готви за варненската морска публика, винаги представя нещо ново, нещо специално, премисляно дълго и преживяно. Така е и в настоящата изложба. За първи път Николай ще покаже творби, в които героите не са само емблематичните за него рибарски лодки, морски луни, чаши с мартини и бели параклиси, извисени към небето. В картините му в последната година започва да се промъква човешко присъствие. И досега винаги го е имало, но като нещо загатнато, иносказателно, едно невидимо присъствие, което зрителят усеща зад видимото в творбата. Зад завързаната, самотна лодка на брега, ние усещаме умореният рибар, който току що е прибрал мрежите след дългия ден в морето. Зад двете едва докосващи се чаши с червено вино улавяме следата на двама влюбени, които са ги оставили току що и са тръгнали, хванати за ръце по лунната пътека. В картините на Няголов винаги човешкото присъствие е било незримо, но силно осезаемо.

В настоящата колекция обаче обичаният пловдивски автор съвсем буквално започва да вплита в картините си образи. Изненадващо, но и много умело. „Морски разговори“ водят вече не само двете недопити чаши с вино или двете лодки на брега, двете сгушени една до друга рибарски хижи или двете морски вълни, но и едни стилизирани образи, които изплуват от морските дълбини на неговите картини. Внимателният зрител ще забележи, че тези образи не могат да бъдат лесно оприличени на мъж или жена, в тях има една аморфност и промяна. Те са като изплуващи от дълбините морски духове. В същия момент „разговорът“ им като че ли е повече с нас, зрителите, отколкото помежду им. Образите са с очи, вперени в съзерцаващия картината и ни кара да чувстваме, че като че ли „разговорът“ е нещо, което е започнало някога, някъде и сега продължава отново.

Всеки човек, живял край морето, е имал съкровени, само негови, моменти на интимност с него. Когато седим сами на брега и му говорим на глас или само в мислите си, а то ни помага да хармонизираме своя вътрешен мир, да намерим отговори на трудни въпроси, да бъдем утешени и заредени със сила. Това е морето, нашето море. И него ще открием в „Морските разговори“ на Николай Няголов, разказани в галерия „Ларго“.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 13 октомври 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 01 ноември. Повече за автора може да прочетете на профила му в секция "Автори" на сайта. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“

                                         
Нели Вълчева, галерист

Медиите за събитието:
- БНР- Радио Варна 
- Trio.bg
- Културни новини
- Visit Varna
- Новините днес
- Parallel 43
- БТА Варна
- Утро Русе
- Go all events
- Traffik.bg
- Новини 24/7

Нощни лодки, Николай Няголов / Арт галерия Ларго

Нощни лодки

Николай Няголов

Сънят на рибаря, Николай Няголов / Арт галерия Ларго

Сънят на рибаря

Николай Няголов

Споделеният плод, Николай Няголов / Арт галерия Ларго

Споделеният плод

Николай Няголов

Тузлата

Николай Няголов

Дъждовно- морски разговор

Николай Няголов

Винен тет-а-тет

Николай Няголов

Белият град

Николай Няголов

Златна вечер

Николай Няголов

Крайбрежен град

Николай Няголов

Синьо утро

Николай Няголов

Небесно- морски разговор

Николай Няголов

Вечерни отражения

Николай Няголов

Лагуна

Николай Няголов

Отражение

Николай Няголов

Пустинно море

Николай Няголов

Привечер

Николай Няголов

Индианското езеро

Николай Няголов

Карибско утро

Николай Няголов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия