Станимир Видев

самостоятелна изложба-живопис
11. - 31.07.2014

Станимир Видев

Начало / Изложби / Станимир Видев

Към творбите

самостоятелна изложба–живопис

11 – 31 юли 2014

           От 11 юли 2014 год.арт галерия “Ларго” ще представи самостоятелна изложба – живопис на пловдивския художник Станимир Видев. Един от водещите български автори, с над 25 самостоятелни изложби в България и в чужбина, Видев е подготвил специално за представянето си в морската столица над 25 платна.

            Иска ми се да крещя от възторг, иска ми се да подскачам като малко дете, иска ми се да запея и да се завъртя като в танц на дервиш…. Такива емоции предизвикват в мен картините на един сакрален, виртуозен, уникален пловдивски художник – Станимир Видев.  Хармония, пространство, устрем – това са първите думи, които ми идват наум, когато гледам картините на Станьо. Невероятната хармоничност на всяка негова творба показва един зрял, мъдър и уравновесен творец. Устремът, с който са живописвани композициите, замахът, с който са изградени образите, точно обратното – говори за  младежката енергия, бликаща от този зрял творец. Начинът, по който пловдивчанинът изпълва пространството пък отразява уникалното му усещане за цветовете и владеене на занаята. Напластяванията, полагането на маслените бои развива, изгражда пространството така, както само той го умее. Енергия – това е думата, която описва цялостното усещане от изложбата. Два голямоформатни пейзажа са центърът на експозицията, около който се завъртат като във вихър пейзажи от пловдивските улици и тепета, портрети на къщи със светещи като очи прозорци, женски образи, потънали съзерцателно в своя свят. Енергията, струяща от творбите е толкова силна и осезаема, че зрителят, поглъщаш ги с очи, остава с усещането, че картините го теглят, засмукват в едно космическо пространство, в една вселена, над която никой, освен художникът няма власт. И този вихър от пространство, образи и светлина хипнотизира и приковава вниманието, но Видев, за да усили ефекта на тази енергия, която мощно е вплел в картините си, е донесъл във Варна серия от шест творби във формата на кръг, каквито напоследък често рисува. Тези кръгли очи, слънца, колела, символизират както безкрайността на вселената, така и завършеността на земния път. Кръгът олицетворява единството, съвършенството, той обрамчва, приласкава образите, заключени в него и им дава нов смисъл и изразност.

            Знаков и разпознаваем със своите пейзажи, в последните си няколко изяви Видев омагьосва публиката и подлудява своите колекционери със серия фигурални композиции, една от друга по-въздействащи, магнетични и изкушаващи. И сега във Варна освен няколко платна с нежни женски образи, в този цикъл от шест кръга ще открием шест мадони, изкусителки и музи.

            Изложбата на известния пловдивски живописец в Арт Галерия „Ларго” продължава до 31 юли 2014.Повече снимки от изложбата можете да видите на www.largogallery.com.          

            За художника:

            Станимир Видев е един от водещите художници в Пловдив, където живее и работи. Роден е на 27.03.1957 г. в село Баня, Пловдивско. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък, а през 1984 г. – „живопис” в НХА в класа на професор Добри Добрев. Художникът е двукратен носител на наградата “Пловдив” за живопис през 1997 и 2007 г., на Националната награда „Васил Левски” за 1987 г., на наградата “Ромфея” за 1997 г. , двукратен носител на наградата за живопис на Дружеството на пловдивските художници (1986 и 1997 г.), на наградата за живопис на Биеналето на миниатюрата в Русе 2009 г., на Наградата за живопис на Биеналето на малките форми в Плевен през 2010 г. и др. Творби на Станимир Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен. Авторът живее и работи в Пловдив.

                                                                                                                                                                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

 

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Цикъл "Преди и след това..." II, Станимир Видев / Арт галерия Ларго

Цикъл "Преди и след това..." II

Станимир Видев

Импресия, Станимир Видев / Арт галерия Ларго

Импресия

Станимир Видев

Плодове

Станимир Видев

Вечер

Станимир Видев

Жена с дакел

Станимир Видев

Антикварната книжарница

Станимир Видев

Aприл - утро

Станимир Видев

Градски пейзаж

Станимир Видев

Градски пейзаж II

Станимир Видев

Импресия II

Станимир Видев

Очакване

Станимир Видев

Пловдив, ул. "Железарска"

Станимир Видев

Портрет на непозната

Станимир Видев

Семейство

Станимир Видев

Стар квартал II

Станимир Видев

Кипариси

Станимир Видев

Юг II

Станимир Видев

Къща в бяло

Станимир Видев

Юг I

Станимир Видев

Цикъл "Преди и след това..." V

Станимир Видев

Цикъл "Преди и след това..." IV

Станимир Видев

Цикъл "Преди и след това..." III

Станимир Видев

Цикъл "Преди и след това..." VI

Станимир Видев

Цикъл "Преди и след това..." I

Станимир Видев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия