Преди да те срещна

сборна изложба-живопис и скулптура
07. - 26.11.2014

Преди да те срещна

Начало / Изложби / Преди да те срещна

Към творбите

сборна изложба-живопис и скулптура

Димитър Борисов, Лора Маринова, Стефан Георгиев, Христо Христов, Юли Шумарев

07 – 26 ноември 2014

От 7-ми ноември 2014 г. в деветдесет и деветата си поредекспозиция Арт Галерия Ларго ще представи пет художници в сборната изложба-живопис и скулптура "Преди да те срещна". Варненското артистично семейство Лора Маринова и Димитър Борисов ще представят най-новите си живописни творби, той – в разпознаваемия му наивистичен стил, тя – класически импресионистичен пейзаж. Познат с бронзовите си пластики, спечелили сърцата на колекционери от цяла Европа, варненският автор Христо Христов ще покаже и 4 живописни платна, допълващи по особено въздействащ начин скулптурните му творби. От Пловдив специално за варненската публика Юли Шумарев е подготвил 5 нови платна с любимите си теми за семейството, близостта и любовта. Стефан Георгиев от Велико Търново беше представен със самостоятелна изложба в "Ларго" точно преди една година. В настоящата експозиция авторът участва освен с картини в любимия му формат 80/80 см и с много провокативна керамична пластика „Яйцето”.

            Общата, обединяваща нишка между творбите е любовта - търсенето на любовта, предвкусването на близостта, пътя, който трябва да извървим в търсенето на щастие... Истинска наслада за естетите ще бъдат творбите на петимата автори, всяка по свой начин разработваща темата за очакването - една история, започваща "преди да те срещна".....

            Очакваме ви на откриването в петък вечер, 7-ми ноември, от 18:30 часа, както винаги в светлите, гостоприемни зали на Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 26 ноември. 

            За художниците:

            Димитър Борисов е роден през 1946 г. в гр. Търговище. Учи живопис при професор Васил Вълев. Димитър Борисов работи като художник в Девня 12 години. От 1982 г. е художник-декоратор във Варненската опера. Редовно участва в общи изложби на варненските художници. Съвместно със съпругата си Лора Маринова организира 6 изложби – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. През 2006 г. подрежда юбилейна изложба в галерия “Артин”, Варна.

            Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Дъщерята на известния варненски художник Янко Маринов печели своите почитатели през годините с нежния си, импресионистичен рисунък, изчистената, брилянтна палитра и естетските и добре подбрани теми в картините си. Лора участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. Лора Маринова има две номинации за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България” - през 2008 г. за картината си “Старост” и през 2010 г. - за портрета на баща си – художника Янко Маринов. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада. Живее и работи във Варна.

            Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, във факултета по Изобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика. Има над 20 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам, Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби, както и няколко самостоятелни изяви. За този период Стефан Георгиев е илюстрирал 12 книги. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. Понастоящем живее и работи в родния си град Велико Търново.

            Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. в град Варна. Учи в Специализирана гимназия по обработка на камъка в село Кунино. През 1994 г. завършва Националната художествена академия – София, специалност „скулптура“ в класа на проф. Димитър Бойков. Още същата година става член на СБХ. Христо има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина. Автор е на няколко наградни пластики и е лауреат на престижни награди – „Златно перо” за принос към българската култура (2000 г.), Първа награда за скулптура на конкурса на Алианц България (2010 г.), Първа награда на Биеналето на малките форми в Плевен (2010 г.). Негови творби са притежание на много колекционери в България, Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Италия, Русия и други страни. Живее и работи във Варна.

            Юли Шумарев е роден през 1969 г. в Пловдив. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Член е на творческата група Арт Бокс 69. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

                                                                                                                      Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Светлина и сянка

Лора Маринова

По реката на любовта

Юли Шумарев

Брод

Христо Христов

Продавачката на цветя

Димитър Борисов

Очакване

Юли Шумарев

Защото те обичам

Юли Шумарев

Празник

Христо Христов

Преди да те целуна

Юли Шумарев

Когато те очаквам

Юли Шумарев

Sold Out

Пътят

Христо Христов

Само море

Христо Христов

Игра

Димитър Борисов

Лято

Стефан Георгиев

Пролет

Стефан Георгиев

Пладне

Христо Христов

Молитва

Христо Христов

В нощта на ...

Христо Христов

Родена от вълните

Христо Христов

Море

Христо Христов

Техният свят

Димитър Борисов

Порцеланова чиния с нарове

Стефан Георгиев

Натюрморт с нарове

Стефан Георгиев

Залез

Стефан Георгиев

Среща I

Стефан Георгиев

Среща II

Стефан Георгиев

Брод

Христо Христов

По реката на любовта

Юли Шумарев

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия