Духът на България

сборна изложба- акварел в рамките на Трето Международно Триенале "Духът на акварела" Варна 2022
14. - 27.07.2022

Духът на България

Начало / Изложби / Духът на България

Към творбите

Сборна изложба- акварел

14 – 27 юли 2022

Откриване четвъртък, 14 юли 2022 г., 18:00 часа  

От 14 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи сборната изложба – акварел „Духът на България“. Събитието е част от съпътстващата програма на третото Международно триенале  „Духът на акварела“ – Варна 2022. В експозицията са включени художници от цяла България, които работят в областта на акварела – Антон Антонов, Атанас Мацурев, Бояна Петкова, Димитър Давидов, Ертан Алев, Иван Додов, Кирил Божков, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Любомир Йотов, Мария Баракова, Петя Стойнова, Радослав Маринов – Реме син, Стела Кенфилд, Цветан Казанджиев, Валери Ценов, както и две художнички, които са избрали България за своя втора родина - Анастасия Волкова от Русия и Анна Тихонова – Йорданова от Беларус.

Темата на изложбата е „Духът на България“, а авторите бяха поканени от галерия Ларго да я претворят на акварелния лист, така, както всеки от тях я чувства. Един ще открие духа на родината в прекрасен планински пейзаж, за друг това е лунна пътека по морската шир, за трети – усмихнатото лице на красива девойка, а за четвърти – забързания ритъм на големия град… Темата е всеобхватна и вечна, всеки от нас, българите, има свои любими неща/места, свързани с родината, чието споменаване или изобразяване го карат да му се свие стомаха или да му заседне буца в гърлото. В творбите на част от авторите ще видим прекрасни български пейзажи – старите, изчезващи къщи (Кл. Манчева, Л. Йотов), носталгичен залез над Дунава (Ертан Алев), позабравеното българско село (Ант. Антонов), поезията на разцъфтелите край пътя макове (Ст. Кенфилд, Е. Алев), любимите ни търновски улички (Ив. Додов). Друга част от художниците са уловили духа на България в красотата и одухотвореността на българката. Ще я открием в акварелите на Бояна Петкова, Димитър Давидов, в незабравимите мадони на Любен Пашкулски и в една великолепна творба на майстора на акварела Кирил Божков – портрет на майката на художника, който е като събирателен образ на най-скъпото и святото, с което свързваме родината. В по-абстрактна трактовка на темата Цветан Казанджиев ни представя два акварела, взаимствали своя колорит от цветовете на българското небе. Валери Ценов прибавя нотка приказност и алегорично тълкувание на темата със своите два акварела, а Радослав Маринов – Реме син с двете си хиперреалистични творби на злободневна тематика е като един провокативен контрапункт на цялата експозиция. За финал в изложбата ще бъдат представени два акварела на един от най-награждаваните и показваните в света български акварелисти – Атанас Мацурев.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторите на 14 юли 2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

 Нели Вълчева, галерист

Медиите за събитието:
- moreto.net
- actualno.com
- БТА
- Trio.bg
- Културни новини
- Дневник
- Club.bg
- Visit Varna
- Новини 24/7
- списание EVA
- Диаскоп
- Програмата
- Bulnews

Бряг

Валери Ценов

Някога на Дунава

Ертан Алев

Дъжд

Антон Антонов

Остров

Валери Ценов

Крачунка

Антон Антонов

Пейзаж

Антон Антонов

Пролетен портрет

Анна Тихонова- Йорданова

Ден и нощ

Антон Антонов

Пейзаж

Кирил Божков

На тавана

Атанас Мацурев

Портрет на майка ми

Кирил Божков

Там, където небето търси друго синьо II

Цветан Казанджиев

Залез над Дунава

Ертан Алев

Там, където небето търси друго синьо I

Цветан Казанджиев

Манастири

Любен Пашкулски

Дамата с розата

Любен Пашкулски

Момиче

Любен Пашкулски

Отражения

Иван Додов

Царевични кочани

Атанас Мацурев

Тревненска магия

Иван Додов

Българско лято

Ертан Алев

Рози

Петя Стойнова

Рефлекция

Стела Кенфилд

Поле

Любомир Йотов

Танц

Стела Кенфилд

Sold Out

Лято

Любомир Йотов

Спомен

Любомир Йотов

Българка I

Бояна Петкова

Пролет

Петя Стойнова

От местопрестъплението- София. Крадец

Радослав Маринов РЕМЕ- син

Усещане за време

Анна Тихонова- Йорданова

От местопрестъплението- София. Време

Радослав Маринов РЕМЕ- син

Българка II

Бояна Петкова

Sold Out

Импресия от Велико Търново

Иван Додов

Лазарка

Димитър Давидов

Композиция I

Цветан Казанджиев

Sold Out

Композиция II

Цветан Казанджиев

Sold Out

Композиция IV

Цветан Казанджиев

Sold Out

Душата

Анастасия Волкова

Композиция III

Цветан Казанджиев

Sold Out

Зимен пристан

Мария Баракова

Есен

Мария Баракова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия