Чарът на малките неща

сборна изложба - миниатюра и малък формат
27.11. - 12.12.2012

Чарът на малките неща

Начало / Изложби / Чарът на малките неща

Към творбите

сборна изложба-миниатюра и малък формат

Владимир Киров, Володя Кенарев, Лора Маринова, Юлиан Йорданов

27 ноември – 12 декември 2012

От 27-ми ноември до 12 декември 2012 год. в арт галерия “Ларго” навлиза светът на миниатюрата. Седемдесет и първата поред експозиция, озаглавена “Чарът на малките неща“ ще представи четири съвременни майстори на малкия формат, които отзивчиво приеха нашата покана – варненката Лора Маринова, русенецът Володя Кенарев и двама ловчанлии - Владимир Киров и Юлиан Йорданов. С тази стилна и изискана експозиция Арт Галерия Ларго ще отбележи четвъртата годишнина от създаването си.

Малкият формат винаги е бил предизвиктелство за художника. Неслучайно много малко автори се впускат в авантюрата на миниатюрата. Работата във формат до 10 на 10 сантиметра изисква отдаденост, търпение, прецизност, вглъбяване, за да може в миниатюрното късче дърво или каширан картон да се вплете историята, която ни разказва всяка една картина. Малкият формат поднася и други предизвикателства пред авторите – малкото пространство налага максималко изчистване на сюжета и композицията, всякаква бъбривост и разточителство на детайли са невъзможни, художникът е призван често да превърне в център на картината и на историята един-единствен обект и чрез него да ни внуши идеите и чувствата, които са го вълнували, докато е творил. И така, минимализмът води до усъвършенстване на рисунъка, до изчистване на цветовете, до виртуозност, каквато рядко можем да открием в по-големите формати.

И четиримата автори, които представяме, традиционно работят в областта на малкия формат. Лора Маринова наследява от баща си – един от най-добрите български майстори на миниатюрата Янко Маринов любовта си към нея. Варненката често претворява с финес и нежност свои любими теми в камерни размери. Юлиан Йорданов е световно-признат майстор на екслибриса, а както знаем, тази графична техника предполага също формата на миниатюрата. Двама носители на Голямата награда на Русенското биенале на миниатюрата допълват групата - Володя Кенарев (през 2007-ма) и Владимир Киров (през 2011-та). Със този звезден състав от автори успехът на изложбата е гарантиран.

Заглавието на експозицията - „Чарът на малките неща“ кореспондира не само с малкия формат на творбите. В повечето картини на авторите е закодирано именно това послание – малките неща в живота на човека често са най-важните. Малките неща понякога са от голямото значение, именно малките неща са чарът на ежедневието, малките неща много често създават големи душевни бури и променят съдби. Но за какви малки неща говорим ние, а рисуват творците?

Миниатюрите на Лора Маринова разкриват пред зрителя чарът на малките моменти, запечатали изключително съкровени човешки чувства и емоции – мигът на съкровената първа целувка (Целувката), миг на сливане с природата и опиянението от нейната съзидателна мощ (Пролет), миг на съкровеното общуване и емоционално сливане с любимия под лунна светлина (Приказка), миг на споделена близост в зенита на живота (Заедно), миг на опияняващо вълнение от първото любовно обяснение (Признанието), миг на най-неизразимата с думи нежност и на най-вълнуващата близост - тази от близостта със спящата с ръцете ти рожба (Майчинство). Тези малки моменти правят всъщност живота ни такъв, какъвто е и ни карат да се вкопчваме в него с такава сила и страст – малките човешки неща....

В единадесетте миниатюри на невероятния Владимир Киров откриваме много красота и естетическа наслада. Заглавията на творбите му допълват въздействието им и помагат за още по-цялоството им възприемане - „Безкраен миг в очакване на бъдното“, „Порасналото цвете е изворът от спомени, при който се завръщаме“, „Мелодия в синьо душата ми свири“, „В сънят на спомена душата ми рисува. Не ме събуждай“.... Заглавия, подсказващи за романтичната душа на поет, пишещ прекрасни строфи, но не с мастило, а с масло и четка.

Русенецът Володя Кенарев блести в изложбата с две майсторски работи, току-що излезли изпод четката му – два изключително въздействащи портрета. Володя Кенарев е всепризнат майстор на миниатюрния свят на детайла. Носителят на втора награда от едно от най-престижните състезания за миниатюрна живопис – 31-вия Световен фестивал на миниатюристите във Флорида, САЩ, показва отново завидна класа и техника в стила на малките холандски майстори.

Юлиан Йорданов представя с десет работи малкия формат във графиката – екслибриса. След изключително успешната му изложба това лято в галерия „Ларго“ много негови почитатели – колекционери, ценители, художници, пожелаха да го видят скоро отново в морския град. Сега зрителите ще могат отново да се насладят на невероятната му графична техника и художествени интерпретации на някои популярни митологични сюжети.

Потопете се в магията на миниатюрата и чарът на малките неща с празничната експозиция на Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 12 декември. 

Нели Вълчева, галерист

 

Предчувствие за нещо странно, Володя Кенарев / Арт галерия Ларго

Предчувствие за нещо странно

Володя Кенарев

Мелодия за ангели, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Мелодия за ангели

Лора Маринова

Душата ми - сега затворен храм е, Владимир Киров / Арт галерия Ларго

Душата ми - сега затворен храм е

Владимир Киров

Мойсей, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Мойсей

Юлиан Йорданов

Есен, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Есен

Лора Маринова

Целувка, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Целувка

Лора Маринова

Пролет

Лора Маринова

Приказка

Лора Маринова

Заедно

Лора Маринова

Признание

Лора Маринова

Майчинство

Лора Маринова

След спектакъла

Володя Кенарев

Погледнах надолу в сянката на моето минало

Владимир Киров

Безкраен миг в очакване на бъдното

Владимир Киров

Порасналото цвете е изворът от спомени, при който се завръщаме

Владимир Киров

Прозорец на светлото смирение

Владимир Киров

Скитах в мрака на спомени странни

Владимир Киров

Мелодия в синьо душата ми свири

Владимир Киров

Музикално откровение за магията на чувствата

Владимир Киров

В сънят на спомена душата ми рисува. Не ме събуждай!

Владимир Киров

Спрях се, да погледна в мечтите си

Владимир Киров

Смирено ще приема самотата

Владимир Киров

Херкулес и Герион

Юлиан Йорданов

Херкулес и Немейския лъв

Юлиан Йорданов

Херкулес и Цербер

Юлиан Йорданов

Херкулес и Хиполита

Юлиан Йорданов

Херкулес и Стимфалските птици

Юлиан Йорданов

Муза

Юлиан Йорданов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия