Чарът на малките неща

сборна изложба - миниатюра и малък формат
27.11. - 12.12.2012

Чарът на малките неща

Начало / Изложби / Чарът на малките неща

Към творбите

сборна изложба-миниатюра и малък формат

Владимир Киров, Володя Кенарев, Лора Маринова, Юлиан Йорданов

27 ноември – 12 декември 2012

От 27-ми ноември до 12 декември 2012 год. в арт галерия “Ларго” навлиза светът на миниатюрата. Седемдесет и първата поред експозиция, озаглавена “Чарът на малките неща“ ще представи четири съвременни майстори на малкия формат, които отзивчиво приеха нашата покана – варненката Лора Маринова, русенецът Володя Кенарев и двама ловчанлии - Владимир Киров и Юлиан Йорданов. С тази стилна и изискана експозиция Арт Галерия Ларго ще отбележи четвъртата годишнина от създаването си.

Малкият формат винаги е бил предизвиктелство за художника. Неслучайно много малко автори се впускат в авантюрата на миниатюрата. Работата във формат до 10 на 10 сантиметра изисква отдаденост, търпение, прецизност, вглъбяване, за да може в миниатюрното късче дърво или каширан картон да се вплете историята, която ни разказва всяка една картина. Малкият формат поднася и други предизвикателства пред авторите – малкото пространство налага максималко изчистване на сюжета и композицията, всякаква бъбривост и разточителство на детайли са невъзможни, художникът е призван често да превърне в център на картината и на историята един-единствен обект и чрез него да ни внуши идеите и чувствата, които са го вълнували, докато е творил. И така, минимализмът води до усъвършенстване на рисунъка, до изчистване на цветовете, до виртуозност, каквато рядко можем да открием в по-големите формати.

И четиримата автори, които представяме, традиционно работят в областта на малкия формат. Лора Маринова наследява от баща си – един от най-добрите български майстори на миниатюрата Янко Маринов любовта си към нея. Варненката често претворява с финес и нежност свои любими теми в камерни размери. Юлиан Йорданов е световно-признат майстор на екслибриса, а както знаем, тази графична техника предполага също формата на миниатюрата. Двама носители на Голямата награда на Русенското биенале на миниатюрата допълват групата - Володя Кенарев (през 2007-ма) и Владимир Киров (през 2011-та). Със този звезден състав от автори успехът на изложбата е гарантиран.

Заглавието на експозицията - „Чарът на малките неща“ кореспондира не само с малкия формат на творбите. В повечето картини на авторите е закодирано именно това послание – малките неща в живота на човека често са най-важните. Малките неща понякога са от голямото значение, именно малките неща са чарът на ежедневието, малките неща много често създават големи душевни бури и променят съдби. Но за какви малки неща говорим ние, а рисуват творците?

Миниатюрите на Лора Маринова разкриват пред зрителя чарът на малките моменти, запечатали изключително съкровени човешки чувства и емоции – мигът на съкровената първа целувка (Целувката), миг на сливане с природата и опиянението от нейната съзидателна мощ (Пролет), миг на съкровеното общуване и емоционално сливане с любимия под лунна светлина (Приказка), миг на споделена близост в зенита на живота (Заедно), миг на опияняващо вълнение от първото любовно обяснение (Признанието), миг на най-неизразимата с думи нежност и на най-вълнуващата близост - тази от близостта със спящата с ръцете ти рожба (Майчинство). Тези малки моменти правят всъщност живота ни такъв, какъвто е и ни карат да се вкопчваме в него с такава сила и страст – малките човешки неща....

В единадесетте миниатюри на невероятния Владимир Киров откриваме много красота и естетическа наслада. Заглавията на творбите му допълват въздействието им и помагат за още по-цялоството им възприемане - „Безкраен миг в очакване на бъдното“, „Порасналото цвете е изворът от спомени, при който се завръщаме“, „Мелодия в синьо душата ми свири“, „В сънят на спомена душата ми рисува. Не ме събуждай“.... Заглавия, подсказващи за романтичната душа на поет, пишещ прекрасни строфи, но не с мастило, а с масло и четка.

Русенецът Володя Кенарев блести в изложбата с две майсторски работи, току-що излезли изпод четката му – два изключително въздействащи портрета. Володя Кенарев е всепризнат майстор на миниатюрния свят на детайла. Носителят на втора награда от едно от най-престижните състезания за миниатюрна живопис – 31-вия Световен фестивал на миниатюристите във Флорида, САЩ, показва отново завидна класа и техника в стила на малките холандски майстори.

Юлиан Йорданов представя с десет работи малкия формат във графиката – екслибриса. След изключително успешната му изложба това лято в галерия „Ларго“ много негови почитатели – колекционери, ценители, художници, пожелаха да го видят скоро отново в морския град. Сега зрителите ще могат отново да се насладят на невероятната му графична техника и художествени интерпретации на някои популярни митологични сюжети.

Потопете се в магията на миниатюрата и чарът на малките неща с празничната експозиция на Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 12 декември. 

Нели Вълчева, галерист

 

Предчувствие за нещо странно

Володя Кенарев

Мелодия за ангели

Лора Маринова

Душата ми - сега затворен храм е

Владимир Киров

Мойсей

Юлиан Йорданов

Есен

Лора Маринова

Целувка

Лора Маринова

Пролет

Лора Маринова

Приказка

Лора Маринова

Заедно

Лора Маринова

Признание

Лора Маринова

Майчинство

Лора Маринова

След спектакъла

Володя Кенарев

Погледнах надолу в сянката на моето минало

Владимир Киров

Безкраен миг в очакване на бъдното

Владимир Киров

Порасналото цвете е изворът от спомени, при който се завръщаме

Владимир Киров

Прозорец на светлото смирение

Владимир Киров

Скитах в мрака на спомени странни

Владимир Киров

Мелодия в синьо душата ми свири

Владимир Киров

Музикално откровение за магията на чувствата

Владимир Киров

В сънят на спомена душата ми рисува. Не ме събуждай!

Владимир Киров

Спрях се, да погледна в мечтите си

Владимир Киров

Смирено ще приема самотата

Владимир Киров

Херкулес и Герион

Юлиан Йорданов

Херкулес и Немейския лъв

Юлиан Йорданов

Херкулес и Цербер

Юлиан Йорданов

Херкулес и Хиполита

Юлиан Йорданов

Sold Out

Херкулес и Стимфалските птици

Юлиан Йорданов

Муза

Юлиан Йорданов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия