Есенно трио 2009

11. - 30.09.2009

Есенно трио 2009

Начало / Изложби / Есенно трио 2009

Към творбите

Есенно трио ще вълнува сетивата ни в Арт Галерия Ларго през септември! 

Участват Валери Ценов, Нели Ценова – живопис и Румен Михайлов - скулптура

В петък, 11 септември 2009 г. в арт галерия “Ларго” се открива шестнадесетата поред изложба под надслов “Есенно трио”. Зад поетичното заглавие се крие пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а триото се допълва от познатия и във Варна шуменски художник и скулптор Румен Михайл

Триото художници са представители на есенните зодии – Нели – на Дева, Румен – на Везни, а Валери – на Скорпион. Но не само този признак ги събира заедно – в живота освен, че Ценови са семейство, тримата са добри приятели и участват заедно в много изложби. Изповядват еднакви ценности и възгледи по отношение на важните неща в живота, имат близко светоусещане. И тримата са творци, изключително деликатни, с тънка емоционална чувствителност, като хора - високо интелигентни и ерудирани, работохолици, и тримата – всеотдайно отдадени на работата и творчеството си, художници, които не правят компромиси нито с темите, нито с методите си на работата. Често казвам, че в техните работи няма нищо случайно, всеки елемент, всяка мазка, всичко е премислено, преживяно до последната подробност.

Ето защо има доста сериозни аргументи тази изложба да бъде наречена “трио”. Творбите на триото са хармонични, създават една обща мелодия – лиричното сопрано в картините на Нели - есенно-меланхолично, но и апотеоз на природата и живота, мекият тембър на тенора в платната на Валери – загадъчно-вълнуващ и нежен, връщащ ни в миналото, за да преоткрием чрез него съвремието, и накрая дълбокият, мощен, жизнеутвърждаващат баритон, струящ от пластиките на Румен - бурен и страстен като есенните ветрове, дъждове и стихии. Синхронът е изненадващо добър – есенната палитра на картините на Нели, мистиката в платната й хармонират с охрата и кафявата гама в градските и селски пейзажи на Валери, с благородно-синьото и гранитно-сивото, чрез което е разработил античните теми и женски образи в няколко от платната си. И за да е пълен синхронът, пластиките на Румен със своята динамика и фоерверк от енергия, накъсват и взривяват тази есенно-меланхолична мелодия, за да ни провокират и да ни напомнят, че стихията на живота се нуждае от всички емоции и човешки състояния. И от нежната меланхолия, и от мъдрата вглъбеност, и от бурната и всепоглъщаща страст. Състояния, присъщи не само на човека, но и на природата.

И ако и това не е достатъчно, за да привлека вниманието ви към тази изложба, ще припомня, че през месец май Валери Ценов имаше изключително успешна самостоятелна изложба в галерия “Ларго”, от която бяха откупени 2/3 от картините, Нели Ценова е една от най-търсените художнички от Пловдив, която работи с поръчки за 6 месеца напред, а пластиките на Румен Михайлов обикновено са откупени още на фаза проект. Докоснете се до красотата и таланта на тези невероятни български творци сега, в галерия “Ларго”!

За художниците:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 25 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.

Нели Ценова е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първия випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност –художествен текстил. Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга й Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.

Румен Михайлов е роден на 10 октомври 1956 г. в гр. Шумен. Работи в областта на малката пластика, живописта и рисунката. Завършил е Университета "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново, специалност скулптура. Член е на СБХ. Художникът има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, по важни от които: 1991 г.-галерия “Сердика”, София, 1992 г.-галерия “Папири”, Берлин, 1998 г. - галерия "Бервалд", Маастрихт, Холандия, 2006 г. - Salon international de l’art – Марсилия, Франция. Михайлов участва и в над 20 групови изложби у нас и в Моймировце-Словакия, Чикаго, Виена, Братислава, Париж, Лондон, Келце-Полша. Негови творби са притежание на НХГ-София, Министерството на културата, Парламента на Република България, HOF GALERIE - Шлотербег, Германия, Папската колекция – Ватикана, Бизнес клуб "CERCLE MUNSTER" – Люксембург, ГХГ в Шумен, Търговище, Бургас, Добрич, както и на частни колекции в България и чужбина. Румен е кавалер на Наградата на Шумен за изобразително изкуство – 1987 г., наградата на Шумен за скулптура – 1989 г.и наградата на Шумен за изобразително изкуство – 2008 г. Художникът живее и работи в Шумен.

В настоящата изложба участват 18 маслени платна на Валери Ценов, 4 картини на Нели Ценова и 6 скулптури и малки пластики на Румен Михайлов. Изложбата продължава до 30 септември.

Нели Вълчева, галерист

Античен бряг, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Античен бряг

Валери Ценов

Цикъл Природни храмове, Нели Ценова / Арт галерия Ларго

Цикъл Природни храмове

Нели Ценова

Докосване, Румен Михайлов / Арт галерия Ларго

Докосване

Румен Михайлов

Цикъл Мотиви от Изтока

Валери Ценов

Дом за птици

Валери Ценов

Цикъл Морски легенди

Валери Ценов

Натюрморт с рози

Нели Ценова

Пролет

Нели Ценова

Есен

Нели Ценова

Дон Кихот

Румен Михайлов

Победител

Румен Михайлов

Съновидение

Валери Ценов

Цикъл Антични мотиви

Валери Ценов

Грация

Валери Ценов

Самотният рицар

Валери Ценов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия