Есенно трио 2010

01. - 20.10.2010

Есенно трио 2010

Начало / Изложби / Есенно трио 2010

Към творбите

сборна изложба на талантливо трио художници Валери и Нели Ценови - живопис и Венци Марков - скулптура 

01 октомври - 20 октомври 2010 г.

В петък, 01 октомври, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, се открива тридесет и петата поред изложба под надслов “Есенно трио”. Както и миналата есен участва пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а този път триото достойно допълва младият варненски скулптор Венци Марков.

На прага между есента и зимата творците представят една приказна симфония от багри и цветове, движение и емоции. Както и миналата година, Нели Ценова се представя с нежни и меланхолични платна, рисуващи прехода в природата и загатващи за прехода в човешките състояния. Много топлота и нежност има в картините й “Зима”, “Зимен букет”, “Дом”. Платната й са пълни със завоалирани знаци и символност, провокиращи ни да надникнем дълбоко в себе си, да се спрем притихнали и вглъбени пред тези късчета мистичност и красота.

Валери Ценов също ще ни изненада с цикъл картини, отразяващи прехода от есента към зимата. Специално по поръчка на свои варненски почитатели Валери подготви серия от зимни приказки, топли, пасторални, нежни. Няколко изящни женски портрета допълват хармонията и ритъма на вълнуващата мелодия от теми и багри, звучащи в платната му.

Младият варненски талант Венци Марков допълва подобаващо триото с устрема и емоцията на своята младост – от скулптурите му лъха динамика, експлозивност, бързина – все характерни черти на младостта. Творбите му излъчват чистота и неподправеност, в тях има някаква магнетична сила, привличаща погледа и грабваща вниманието на ценителя.

Изложбата продължава до 20 октомври.

За художниците:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.

Нели Ценова е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първия випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност –художествен текстил. Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга й Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов”-Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА-София, специалност “Метал”. От 2004 год. Венци има участия в повече от 16 престижни общи изложби, по-важни от които: изложба на арт метал скраб, Докторска градина, София, 2005г, Национална изложба скулптура, СБХ, гр.София, 2006г, участие в 30 конгрес на медална скулптура, Колорадо, САЩ, 2007г, изложба, секция скулптура, Шипка 6, София, 2009г, 2-ри Международен арт-форум «Без граници», Балчик, 2009г. Венцислав Марков има 16 участия в международни уърк-шопове, член е на артистичната мрежа «Скендерман». Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика.

Нели Вълчева, галерист

Зимен букет I, Нели Ценова / Арт галерия Ларго

Зимен букет I

Нели Ценова

Последният топъл ден, Валери Ценов / Арт галерия Ларго

Последният топъл ден

Валери Ценов

Бик II, Венцислав Марков / Арт галерия Ларго

Бик II

Венцислав Марков

Дон Кихот и Санчо Панса, Венцислав Марков / Арт галерия Ларго

Дон Кихот и Санчо Панса

Венцислав Марков

Водолей

Валери Ценов

Цикъл Идилично I

Валери Ценов

Пътеки

Валери Ценов

Бик

Венцислав Марков

Първи сняг

Валери Ценов

Зимна вечер

Валери Ценов

Есенно

Нели Ценова

Зимен букет II

Нели Ценова

По здрач

Валери Ценов

Един зимен ден

Валери Ценов

Конник

Венцислав Марков

Композиция

Венцислав Марков

Икар

Венцислав Марков

Хипопотам

Венцислав Марков

Дон Кихот и Санчо Панса

Венцислав Марков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия