ГРАФИКА И РИСУНКА

28.01. - 16.02.2011

ГРАФИКА И РИСУНКА

Начало / Изложби / ГРАФИКА И РИСУНКА

Към творбите

сборна изложба

28 януари - 16 февруари 2011 г.

В петък, 28 януари, от 18.00 ч. с четиридесетата поред експозиция стартира изложбената програма на Арт Галерия “Ларго” за новата, 2011-та година. За първи път в галерията ще бъде показана изложба на графика и рисунка. За да покажат най-доброто от различните графични техники поканата на галерията приеха Мария Чакърова, Иван Стратиев, Юлиян Йорданов, Николай Русев, Димо Миланов, Боян Янев, Георги Динев, Цветан Казанджиев, Ивайло Петров. Ценителите ще могат да видят офорти на доайените на варненската графична школа проф. Стоимен Стоилов, Петьо Маринов и Венци Антонов. С литографии участват пловдивчаните Илия Желев и Недко Итинов. Изложбата е със специалното участие на проф. Теофан Сокеров.

Варна има славата на град със силна графична школа още от времето на ателиетата във “Вулкан”. Неслучайно тя е домакин на най-престижния графичен форум в България – Международното биенале на графиката, чието XVI-то издание ще се проведе тази година през май. Градът ни е дал на българското изкуство имена от световна величина, като проф. Стоимен Стоилов - носител на Хердерова награда. Ето защо беше само въпрос на време Арт Галерия Ларго да обърне взор към този вид изкуство. В първата за галерията изложба на графика и рисунки присъстват както традиционните графични техники като офорт, акватинта, литография, така и по-рядко ползваните – като монотипията. Великолепни рисунки с пастел, молив, туш и перо заемат своето достойно място в експозицията. На вниманието на варненските ценители ще се представят с литографии бургазлията Георги Динев, пловдивчаните Недко Итинов и Илия Желев, както и всепризнатият майстор на литографията Мария Чакърова, която представя изключително поетичният цикъл “Тишина”. С монотипия, в която е закодирал препратки към свой автопортрет, ще ни изненада известният софийски художник Иван Стратиев, който показва и два свои любими офорта. Брилянтният майстор на рисунката с туш и перо Боян Янев допълва своето представяне с една рядко показвана своя творба- смела, изпълнена със замах рисунка с пастел и гваш. Лауреатът на множество международни награди и участник в журито на варненското биенале Цветан Казанджиев е изпратил от родния си Ямбол специално за изложбата чисто нови рисунки, изпълнени с познатата ни смесена техника с релефен печат върху ръчна хартия. Николай Русев ще покаже офорт, който е част от дипломния му триптих, представен при завършването на магистратурата му в Санкт Петербург. С класически офорти се представят най-популярните варненски графици проф. Стоимен Стоилов, Петьо Маринов и Венцеслав Антонов. Истински пир за сетивата са творбите на един от най-нашумелите майстори на ex libris в България – Юлиян Йорданов. Младият ловчанлия, който в последните години живее поравно в София и по света, се завърна по Коледа от тримесечен пленер в далечен Китай, откъдето донесе невероятни офорти, спечелили му възхищението на колегите му от целия свят. За финал ще отбележим, че неслучайно на плаката на изложбата е отпечатана графика точно на Димо Миланов. Талантливият варненец в последните години отделя голяма част от творческата си енергия и креативност на компютърния дизайн и 3D анимацията, но офортите му, които представяме в настоящата изложба показват невероятното въображение и художествен талант на автора си.

Повече от 30 графики и рисунки ще бъдат подредени в новия салон на Арт Галерия Ларго от петък, 28 януари 2011 г. Експозицията може да бъде разгледана до 16 февруари 2011 г.

Нели Вълчева, галерист

Poem

Стоимен Стоилов

Mountain Fairy-tales - The Winter

Юлиан Йорданов

Съмнение

Теофан Сокеров-Сокер

Orpheus

Стоимен Стоилов

Зависими пространства I

Георги Динев

Mountain Fairy-tales, The Crown

Юлиан Йорданов

Mountain Fairy-tales, The Circle

Юлиан Йорданов

Рисунка I

Цветан Казанджиев

Рисунка II

Цветан Казанджиев

...and shells

Димо Миланов

... and hands

Димо Миланов

Inovationes

Димо Миланов

Тишина I

Мария Чакърова

Тишина II

Мария Чакърова

Тишина 3

Мария Чакърова

Дама

Иван Стратиев

Художник

Иван Стратиев

Хипотези 1 - Фемини

Венцеслав Антонов

Мечта

Ивайло Петров

Мелодия

Боян Янев

Deja vu

Боян Янев

Мелодия

Боян Янев

Town in Red

Илия Желев

Откровение на Йоан

Николай Русев

Снимки от откриването на изложбата

Мария Чакърова и Димо Миланов

Боян Янев

Мария Чакърова и галеристката...

Димо Миланов и галеристката...

Петьо Маринов и галеристката...

Венци Антонов и галеристката...

Лабиринтът на забравените страхове 3

Димо Миланов

Нещо във водата

Димо Миланов

И нощем има нещо във водата

Димо Миланов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия