Истории под тепетата

сборна изложба-живопис, скулптура и керамика на петнадесет пловдивски художници
31.01. - 22.02.2012

Истории под тепетата

Начало / Изложби / Истории под тепетата

Към творбите

сборна изложба - живопис, скулптура и керамика 

31 януари - 22 февруари 2012 г.

Във вторник, 31 януари, от 18.00 ч. се открива първата за 2012-та година, петдесет и шеста поред изложба в Арт Галерия “Ларго”. Петнадесет пловдивски художници ще ни разкажат своите “Истории под тепетата”. Варненци ще се срещнат както с познатите автори на галерия “Ларго” Александър Димитров, Ангел Герджиков, Валери Ценов, Васил Генчев, Евгений Петров, Илия Желев, Нели Ценова, Николай Няголов, Юлий Шумарев, така и с нови за галерията автори като скулпторите Димитър Чонов и Спас Киричев, керамичката Маргарита Иванова, живописците Мария и Валери Върбанови и Румен Манолов.

Всички автори са членове на групата на пловдивските художници. Ценителите ще се насладят на изключително разнообразие както в темите и сюжетите, така и в стила на художниците. От фотореализма, през декоративната естетика до абстрактната живопис – многоликата пловдивска група ще достави радост на възможно най-широк кръг от хора.

Нели Ценова и Васил Генчев залагат на натюрморта. Пловдивчанката представя за първи път пред публика именно във Варна съвсем нова серия от картини, работени със смесена техника. Нели използва похватите на декупажа и колажа, за да постигне ефекта на триизмерното изображение. Художничката споделя, че новите техники, които използва, в момента са доста популярни сред колегите й в Западна Европа и особено във Франция, където тя прекарва около месец през миналата година по повод на свои изяви.

За разлика от нежната си половинка Валери Ценов не експериментира с техниката, но затова пък смело се впуска в нови теми, вдъхновен от току-що започналата Година на Дракона. Именно драконът е герой на някои от новите картини на Валери. Специално за варненци топ-авторът на галерията ще представи и първите картини от своя нов цикъл “Антични морета”.

С две картини ще зарадва публиката Илия Желев. Любимецът на елитните немски галерии рядко се представя в сборни изложби, но специално за варненци Желев показва две платна с характерниите за него пъзелни композиции и червено-синя гама. Новината, която варненци първи ще научат чрез галерия “Ларго” е, че през месец март на Илия му предстоят две изложби в Хамбург и Берлин, в които неговите платна ще бъдат представени редом с оригинали на Марк Шагал.

Други двама майстори на абстрактната живопис – Николай Няголов и Евгений Петров, ще ни зарадват с нови платна – два стилни натюрморта в по-студената гама показва Няголов, а Евгений Петров в противовес се представя с три пейзажа в по-топъл жълто-кафяв колорит.

На другия полюс са картините на Мария и Валери Върбанови – фотореалистичен триптих, изпълнен в съавторство от двамата и два натюрморта на Мария доказват за пореден път, че когато талантът е в комбинация с работохолизъм – резултатът е повече от впечатляващ.

На практика съвсем нов автор за варненци е Румен Манолов. В дългата му творческа биография с повече от 120 изложби у нас и по света има само две участия в сборни изложби във Варна. Галерия “Ларго” побърза да поправи този пропуск и представя Манолов с четири платна, едно от които е именно от Варна – непозната гледна точка към Католическата църква на улица “Преслав”. Останалите три платна на Румен са именно тези, които вдъхновиха заглавието на изложбата – прекрасни градски пейзажи на знакови пловдивски капанчета, кафенета и улици. Едни романтично-носталгични истории за прекрасния град под тепетата, вдъхновил плеяда незабравими български художници.

Третата семейна двойка в тази изложба са пазарджиклиите Спас Киричев и Маргарита Иванова – едни познати за варненци имена. Спас се представя с три скулптурни композиции - сурови, енергични, метафорични. Съпругата му напротив – показва четири керамични женски образа – нежни, крехки и изящни. Двамата автори от дълги години са членове на Дружеството на пловдивските художници и редовно се представят в елитната галерия “Възраждане”, но през последните години за радост на варненци все по-често гостуват и в изложбените салони в морската столица.

Ангел Герджиков, Юлий Шумарев и Александър Димитров са добре познати на ценителите от самостоятелните си изяви в “Ларго”. За настоящата изложба любимците на галерията са нарисували съвсем нови картини, в характерниите за тях тематики, стил и колорит, но с едни камерни формати, подходящи за стените на всеки български дом.

За първи път в галерия “Ларго” се представя и председателят на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов. С две сложни, но изящни композиции от бронз, вдъхновени от митологията и изпълнени в естетиката на античността талантливият млад скулптор дава заявка за едно сериозно присъствие сред значимите български скулптори и можем да прогнозираме все по-вълнуващи срещи с творчеството му за всеки истински ценител на българското изкуство.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 31 януари от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 22 февруари.

Нели Вълчева, галерист

Кафенета

Румен Манолов

Скъп спомен мой

Александър Димитров

Вечерно мартини

Николай Няголов

Натюрморт с праскови

Нели Ценова

Портрет на момиче

Маргарита Иванова

Пейзаж

Ангел Герджиков

Пасторално

Евгений Петров

Орфей и Евридика

Спас Киричев

Син бряг

Илия Желев

Праскови

Васил Генчев

Сутрешна луна

Илия Желев

Есен

Нели Ценова

Пеещо момиче

Маргарита Иванова

Музика

Ангел Герджиков

Портрет на непозната

Маргарита Иванова

Емоционално

Васил Генчев

Риба и чаша бяло вино

Николай Няголов

Балабан кафе

Румен Манолов

Натюрморт с райски ябълки

Нели Ценова

Катедралата

Румен Манолов

Утро в града

Румен Манолов

Славянски танц

Александър Димитров

Лятно

Евгений Петров

Цикъл Легенди

Валери Ценов

Емоционално

Васил Генчев

Двама по реката на живота

Юли Шумарев

Гроздобер

Димитър Чонов

Забраненият плод - Изкушението

Мария и Валери Върбанови

Амфора

Димитър Чонов

Цикъл Антични морета

Валери Ценов

Рибарят

Евгений Петров

Летен следобед

Мария Върбанова

Утро

Мария Върбанова

От зелено към червено II

Мария Върбанова

Двоен портрет

Спас Киричев

Пътят

Спас Киричев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия