За ангели, птици и хора

01. - 20.07.2011

За ангели, птици и хора

Начало / Изложби / За ангели, птици и хора

Към творбите

изложба-живопис на Александър Димитров и Юли Шумарев

01 юли – 20 юли 2011 г.

В петък, 1 юли 2011 г., от 18.30 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и седмата поред експозиция под надслов “За ангели, птици и хора” на пловдивските художници Александър Димитров и Юли Шумарев.

Двама автори, съвсем различни, но и по своему приличащи си. Различни като колорит и светоусещане, като изразни средства и стил, но приличащи си по темите, които ги вълнуват, и по образите, които населяват техните картинни светове. Ярки наследници на пловдивската живописна школа, двамата художници ще завладеят пространството на галерията с изпълнените с изключителна живописност и колорит картини. Единият рисува ангели, слезли да населят нашия свят, а другият рисува образи на жени, толкова одухотворени и възвишени, че като че ли те са призвани да заместят ангелите. Единият изпълва картините с изобилие от образи и символи – хора и ангели, цветя и дървета, лодки и къщи, а другият изчиства максимално платното, за да изпъкне на изчистения фон единствения образ, герой на разказа му.

Героините в платната на Сашо показват най-съвършената, най-нежната, най-възвишената природа на жената. Прекрачвайки край картините, подредени на белите стени, откриваме Жената с роза - едно докосване като полъх на зефир, Жената с птица – едно общуване, съкровено като изповед, Жената с виолончело – едно изливане на чувства, водещо до изповедно пречистване, Жената, пленена от звездите - едно вселенско общуване, напомнящо, че хаосът на всемира може да бъде укротен само с едно докосване, с една ласка от жената-майка, жената-начало на всичко. Различните символи, с които художникът е обградил своята муза, илюстрират с изключителен стил и елегантност на изказа различните й състояния. Съзерцавайки платната, можем лесно да си представим и художника – човек с изтънчена чувствителност, силен емоционален заряд, с премереност на изказа, неразточителен и концентриран, показващ съвършено владеене на изразните средства и зрял художествен поглед.

И отново ще приканим взискателната варненска публика да отвори сърцето си и сетивата си за тази изложба, защото двамата автори ще покажат наистина различните си погледи към света.

Докато при Александър Димитров съсредоточието е около жената като център на Вселената, то в картините на Юли Семейството е кръстопътя на света и опората на неговия душевен мир. В картините му всичко е по две, хората са по двойки, ангелите са по двойки, писмата са по две, лодките са по две.... Коя е основополагащата тема за твореца - Двойката, живееща един за друг и един чрез друг, двойката, която заедно се грижи за детето, двойката, която заедно скърби, но и заедно лети на крилете на любовта, която заедно бди над света, или заедно гради света....

И накрая ще отбележим, че населената с ангели, птици и хора експозиция на пловдивчаните е своеобразно продължение на тяхната предишна съвместна изложба от 2007-ма година “За незримите неща”, за които ще продължат да ни разказват и сега. Тези малки, често невидими на пръв поглед неща, които могат да преобърнат живота ни, да ни накарат да преосмислим ценностите си и да ни променят завинаги......

Какво споделя за изложбата единият от авторите - Александър Димитров можете да прочетете на: http://alexanderdimitrovart.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Изложбата продължава до 20 юли.

За художниците: Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 8 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградата на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.) и Художник на годината на Галерия „БРИЗ”- Бургас (2007 г.). Живее и работи в гр. Пловдив.

Юли Шумарев е роден през 1969 г. в Пловдив. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Раздавач на любовни писма II

Юли Шумарев

История за виола и лек вятър

Александър Димитров

История на любовта

Александър Димитров

Отвъд сенките на рая

Юли Шумарев

Раздавач на любовни писма I

Юли Шумарев

Момиче с роза

Александър Димитров

Тя

Александър Димитров

Кротко е полегнала в косите ти луната

Юли Шумарев

Всички любовни сезони

Юли Шумарев

История на смелостта

Александър Димитров

Хлебно поле

Александър Димитров

Раздавач на любовни писма

Юли Шумарев

Носталгично

Юли Шумарев

Пейзаж с църква I

Александър Димитров

За рибарите, русалките и пристанищата на Душата

Юли Шумарев

Равновесие

Александър Димитров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия