Неочаквани празници

изложба - живопис и скулптура
03. - 23.11.2011

Неочаквани празници

Начало / Изложби / Неочаквани празници

Към творбите

Ангел Герджиков - живопис и Венци Марков - скулптура 

03 – 23 ноември 2011

В четвъртък, 03 ноември, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Св. Климент 16, се открива петдесет и третата поред изложба под надслов “Неочаквани празници”. Под това извикващо прекрасни асоциации заглавие своите представителни експозиции за втори път в “Ларго” показват пловдивчанинът Ангел Герджиков и варненецът Венцислав Марков.

Авторите са твърде различни един от друг – представители на различни поколения, различни школи, различни са темите, които ги вълнуват, различна е художествената им интерпретация. Но въпреки това ценителите ще открият, че експозицията е добре балансирана, а творбите хармонират помежду си като че ли авторите са работили заедно, уравновесявайки се и допълвайки се помежду си.

Докато творбите на Ангел излъчват повече нежност, деликатност, героите са поети по душа и музиканти по призвание, то творбите на Венци са по-сурови, експресиви, насечени от страстта на художническата ръка. От скулптурите на младия варненец се излъчва енергия, динамика, сила. Композициите му предизвикат у зрителя тръпката на битката, от тях сякаш хвърчат искрите на мощните удари – от копитата на коня, от рогата на биещите се бикове или от копието на победителя Свети Георги. Посетилите залата на галерията ще усетят този взрив от енергия, силата на младостта, които излъчват работите на Марков. И тази бушуваща енергия се “укротява”, “приласкава” и “успокоява” от картините на Ангел. Пловдивчанинът не изневерява на любимите си теми и герои. В творбите му отново ще открием пейзажите от малките селца, сгушени край реката или гората, с нежната червена луна, кацнала над тях. Ще отплуваме в света на безгрижието с героите му, които общуват помежду си чрез музиката, които пътуват нанякъде, главно летейки. Светът на художника е безтегловен и непознаващ правилата, достатъчна ни е капка от авторовата фантазия, за да открием небесата в краката си, а къщурките и дърветата – над главата си.

Наслаждавайки се на тази различна, провокираща вкуса и сетивата изложба, зрителите ще си създадат едни “Неочаквани празници” в навечерието на дългоочакваните Коледни празници.

За художниците:

Ангел Герджиков е роден през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 14 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов”-Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА-София, специалност “Метал”. От 2004 год. Венци има участия в повече от 16 престижни общи изложби, по-важни от които: изложба на арт метал скраб, Докторска градина, София, 2005 г, Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София, 2006 г, участие в 30-ти конгрес на медална скулптура, Колорадо, САЩ, 2007 г, изложба на секция Скулптура, ул. Шипка 6, София, 2009 г, 2-ри и 3-ти Международен арт-форум «Без граници», Балчик, 2009 г, 2011 г. Венцислав Марков има 16 участия в международни уърк-шопове, член е на артистичната мрежа «Скендерман». Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. 

Нели Вълчева, галерист 

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Пейзаж III, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Пейзаж III

Ангел Герджиков

Св. Георги, Венцислав Марков / Арт галерия Ларго

Св. Георги

Венцислав Марков

Между небето и земята, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Между небето и земята

Ангел Герджиков

Икар, Венцислав Марков / Арт галерия Ларго

Икар

Венцислав Марков

Полет

Ангел Герджиков

Надсвирване

Ангел Герджиков

Кон

Венцислав Марков

Отпътуване

Ангел Герджиков

Празник на слънцето

Ангел Герджиков

Песента на утрото

Ангел Герджиков

Стрелец

Венцислав Марков

Танц в небето

Ангел Герджиков

Битка

Венцислав Марков

На разсъмване

Ангел Герджиков

Пейзаж I

Ангел Герджиков

Пейзаж II

Ангел Герджиков

Музикант

Ангел Герджиков

Снимки от откриването на изложбата


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия