Прекрасната непозната

изложба-живопис на Димитър Войнов-син и Цанко Цанков
23.02. - 14.03.2012

Прекрасната непозната

Начало / Изложби / Прекрасната непозната

Към творбите

изложба-живопис на Димитър Войнов - син и Цанко Цанков

23 февруари – 15 март 2012 г.

В четвъртък, 23 февруари, от 18.00 ч. се открива петдесет и седмата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” под надслов “Прекрасната непозната”. Традиционно през месец февруари галерията представя най-добрите майстори на голото тяло сред съвременните български живописци. Тази година зимната естетска разходка в света на еротиката, нежността и красотата ще направим с творбите на софийският автор Димитър Войнов-младши и варненецът Цанко Цанков.

След “Фатална жена” през 2009-та, “Загадъчна и нежна” през 2010-та и “Нежна е нощта” през 2011-та за четвърта поредна година вълнуващи женски образи ще населят галерията със своята безплътна красота. Двадесет и пет стилни, майсторски работи очакват своята публика в “Ларго”. От камерни размери до голямо-форматни платна, заемащи цяла стена, двамата автори с размах и вдъхновение ще превърнат залите в оазис на женствеността. “Прекрасната непозната” е изключително подходящо заглавие, обобщаващо работите на двамата. Всички героини в картините са прекрасни, всички те са загадъчни по своему, всички те са уловени с различни настроения и емоции и всички те са “тера инкогнита” за зрителя.

Любопитна подробност е, че и двамата са имали и един и същи учител в младостта си. Преди да замине да живее в чужбина, бащата на Митко – Димитър Войнов-старши, е преподавал в Националната художествена академия, а в един от неговите класове е бил и Цанко. Дали заради уроците на опитния майстор или поради собствените им творчески разбирания, можем да открием някои общи черти в работите на Цанко и на Митко. И двамата разработват женския образ като основен и любим свой творчески обект, и двамата извеждат на преден план емоциите на своя обект, пресъздавайки ярки и запомнящи се образи, и двамата поставят своите героини в среда, изчистена от бъбривост или разточителни елементи, и при двамата фонът е само майсторски подбрана цветова хармония, чрез чиято стерилност и изчистеност изпъква единственият (почти винаги) женски образ. Разбира се, приликите свършват дотук, и слава богу.... Най-вълнуващото в света на истинското изкуство е неговото многообразие. Затова и женските образи, населяващи картините на двамата майстори са толкова различни в своята емоционалност и образност, че въпреки общия им учител и общите теми, това са двама кардинално различни автори, претворяващи темата за “Прекрасната непозната” по съвсем различен начин.

Докато в творбите на Димитър Войнов – син емоциите са нежни и приглушени, а гамата е минорна – в бяло, синьо, сиво, то в работите на Цанко бушуват огнени страсти и цветове – златно, оранжево, най-ярко червено. Разбира се и двамата излизат майсторски от рамките, в които ние се опитваме да ги сложим. Войнов ни намига с два южняшки натюрморта с дини и прекрасно “сладко изкушение” в зелено и златно-кафяво, а Цанко тласва съзнанието ни в света на крехката уязвимост с брилянтната графитено-сива работа “Утихване” и в света на болезнената провокативност в “Игра на сляпа баба” I и II.

Богата и сложна е вселената на женското начало и никоя емоция не е пренебрегната от двамата художници, които като неподозирано добър дует свирят на различните струни на женската душа. Има тъга в “Сълза”, носталгия – в едноименната картина, безплътна непорочност в “Плачещи цветни ангели” на Войнов, има искряща женственост и провокативност - в “Поглед”, гордост и недостъпност – в “Саломе”, самоувереност – в “Жега” на Цанко. Прекрасните непознати са завладени от цялата гама човешки чувства и емоции, майсторски уловени и запечатани от четката на художниците. 

Очакваме ви на откриването на 23 февруари от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 15 март, а повече  за авторите можете да прочетете в секцията "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

 

Плакат на изложбата

Сладко грозде

Димитър Войнов-син

Даная

Цанко Цанков

Плачещи цветни ангели

Димитър Войнов-син

Поглед

Цанко Цанков

Сълза

Димитър Войнов-син

Игра на сляпа баба I

Цанко Цанков

Натюрморт с диня и череши

Димитър Войнов-син

Натюрморт с диня и грозде

Димитър Войнов-син

Жега

Цанко Цанков

Утихване

Цанко Цанков

Изкушение

Димитър Войнов-син

Носталгия

Димитър Войнов-син

Ноктюрно

Цанко Цанков

Саломе

Цанко Цанков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия