Сезони

16. - 30.04.2009

Сезони

Начало / Изложби / Сезони

Към творбите

изложба-живопис на Ели Станчева и Полина Станчева

16 април - 30 април 2009 г.

В четвъртък, 16 април, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, (зад ВИНС), се открива живописна изложба под надслов - “Сезони”. Осмата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя пловдивските художнички майка и дъщеря - Ели и Полина Станчеви.

Ели Станчева е родена през 1956 г. в Пловдив. Завършва специалност “Живопис” в Национална художествена академия, София, 1981 г., при акад. Светлин Русев. Има дългогодишен творчески опит, който включва: 19 самостоятелни изложби, множество участия в национални и групови изложби, кураторски проекти /Национални есенни изложби 2003; изложба “15x5” 2001 г./, организатор на пленери. Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, много градски галерии, частни колекции в България, Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия. Член е на Съюза на българските художници от 1982 г. Живее и работи в Пловдив.

Полина Станчева е родена през 1977 г. в Пловдив. Завършва СХУ “Ц. Лавренов”, Пловдив, а през 2001 се дипломира в АМТИИ, Пловдив, специалност “Живопис”. Има две самостоятелни и участия в над 15 групови изложби. Полина Станчева има две издадени стихосбирки - "Заключен кислород", 1995 г. и "Пространства", 2003 г.

Пейзажът е приоритетна тема за Eли Станчева. Тя пречупва през своя призма природата и заобикалящия ни свят, които превръща в нова реалност. В творбите й панорамният поглед се съчетава с интимно внушение, а интересът към детайла понякога е изразен чрез буквално вмъкване в композицията на реални предмети. Живописната повърхност е неспокойна – фактурността се редува с гладко полагане на боя, топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. Сюжетът от една картина преминава в друга. Едно време на деня се сменя с друго, един сезон се превръща постепенно в друг. В творбите на Ели Станчева присъства богат колорит, индивидуално решена композиция и капка приказност, премесени със свежест и жизненост.

Полина е творец с особена поетична дарба в живописната си “словесност”. В нейните творби ще се срещнете с художник на страстта, на контраста и експресията, на точната линия и свободата на мисълта. За първи път пловдивчанките се представят самостоятелно във Варна. Настоящата изложба е и първа съвместна само на майката и дъщерята – Станчеви. Има ли приемственост между двете, или контрастта и различията на творческия им подход са твърде големи? Има ли влияние на майката върху колорита, светоусещането и творческото себеизразяване на дъщерята? Коя от тях ще допадне повече на варненските ценители? Много и интересни въпроси, на които ще си отговорите, ако посетите изложбата до края на април.

Нели Вълчева, галерист

Есенна вихрушка

Ели Станчева

Остров

Полина Станчева

Голо тяло I

Ели Станчева

Голо тяло II

Ели Станчева

Сън

Ели Станчева

Ситово

Полина Станчева

Старият Пловдив

Полина Станчева

Старият Пловдив II

Полина Станчева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия