Пролетно капричио

06. - 25.03.2009

Пролетно капричио

Начало / Изложби / Пролетно капричио

Към творбите

сборна дамска изложба-живопис

Участват: Светла Косева, Петя Папазова, Галина Литвин – Костадинова, Марина Варенцова – Русева, Нели Ценова, Милена Тончева и Таня Тодорова

06 март - 25 март 2009 г.

Пролетта е сезонът, в който всички се пробуждаме за нов живот и с нови сили преоткриваме света и себе си. И макар че топлината на сезона все още малко закъснява, нищо не ни пречи да предвкусим пролетта с изкуство. През женския и най-капризен месец март, варненската галерия „Ларго” отваря вратите си за една изцяло дамска изложба, наречена „Пролетно капричио”.

Седем художнички представят своето усещане за пролетта и пробуждането за нов живот. А защо „капричио”? Защото въпреки общата тема, всяка авторка има свой собствен артистичен каприз и свое усещане за света. „Първоначалната идея бе на Галина Литвин-Костадинова, която предложи да направим изложба на картини с цветя в навечерието на 8-ми март. Това ми даде повод да поканя различни варненски авторки, които да нарисуват своето виждане за пролетта изобщо. Началото на месец март бележи началото на пролетта. Този период от годината винаги ме вдъхновява, желанието ми бе да провокирам и художничките да изразят това чувство за ново начало и да го предадат и на хората чрез своите картини. За радост авторките, които поканих, откликнаха с ентусиазъм и подготвиха съвсем нови платна, специално рисувани за тази изложба. В тях са претворили с четката този копнеж по пролетта, това радостно очакване от пробуждането на природата, които само истинските творци могат да изразят чрез силата на своето изкуство.”, казва Нели Вълчева, мениджър на галерия „Ларго”.

И наистина, в картините на седемте авторки „пролетните” образи са твърде различни, макар че често те са цветя, птици и загадъчни женски лица. До познатите романтични композиции на художничката Светла Косева, изпълнени с птици и меланхолични лица, се нареждат пищните композиции с цветя на Марина Варенцова – Русева, която участва с четири картини, едната вдъхновенана от красивите градини в Хърватска. Цветя са нарисували специално за изложбата и Галина Литвин-Костадинова, Таня Тодорова и Петя Папазова. Последната авторка е добре позната на ценителите на изящната живопис, която след кратко отсъствие отново се завръща във варненските галерии. Своето по-активно присъствие във варненските галерии с това свое участие отбелязва и художничката Милена Тончева, която е предпочела да изобрази многоликия пролетен сезон чрез различни женски лица. Сред тази група на художнички, които живеят във Варна, се откроява името на единствената гостуваща авторка – Нели Ценова от Пловдив, чийто пейзаж от цикъла „Домове” внася в колекцията нужната нотка магически реализъм.

Изложбата е на разположение на публиката от 6 до 25 март.

За авторките:

Светла Косева е родена във Варна, където живее и работи. Завършила е Художествената гимназия в Пловдив. Има шестнадесет самостоятелни изложби в България и Великобритания, както и множество участия в общи изложби.

Марина Варенцова - Русева е родена в Санкт Петербург. Завършила е Художествена гимназия в Новгород, а през 1995 г. живопис във Висшия педагогически институт „А. Херцен” в Санкт Петербург. Във Варна живее от 1995 г. Има редица самостоятелни и съвместни изложби с Николай Русев в различни галерии в България, две изложби в галерия Alchemy в Лондон /1998 г. и 1999 г./ и една изложба в галерия Agora в САЩ /1999 г./. Заедно с Николай Русев участва с мултимедия и рисуване на живо в няколко концерта на арт формация „Лот Лориен” и Теодосий Спасов.

Петя Папазова е родена в Горна Оряховица. Завършва Художествената гимназия в родния си град, а през 1999 г. се дипломира като магистър по педагогика на изобразителното изкуство със специализация „Графика” във Великотърновския университет. Първата й самостоятелна изложба е през 1993 г. Има дванадесетина индивидуални изложби. Живее и работи във Варна. 

Галина Литвин – Костадинова работи и като преподавател по рисуване. Има изложби в България и Франция.

Милена Тончева е родена във Варна. Завършила е Художествената гимназия в Пловдив. Майстор е на моментния портрет, това свое умение е демонстрирала многократно по време на професионалните си пътешествия из Франция.

Нели Ценова е родена в Пловдив. Завършила е Художествената гимназия в родния си град и НХА-София, в класа на при проф. Васил Овчаров. Има четири самостоятелни изложби. Нейни творби са притежание на частни лица в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Елена Владова, арт-журналист

Кеят на чайките

Светла Косева

Цикъл Домове

Нели Ценова

Пролетна мелодия

Петя Папазова

Нарциси

Марина Русева

Пролетно настроение

Галина Литвин- Костадинова

Бели рози

Таня Тодорова

Песента на Родопите

Милена Тончева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия