Театрални етюди

04. - 17.06.2009

Театрални етюди

Начало / Изложби / Театрални етюди

Към творбите

Арт Галерия Ларго представя магията на театъра през погледа на 12 варненски художници

04 – 17 юни 2009 г. Участници: Венцеслав Антонов, Валентина Чернева, Веселин Костадинов, Галина Литвин – Костадинова, Димитър Борисов, Красен Бербенков, Лора Маринова, Марина Варенцова – Русева, Милен Маринов, Николай Русев, Тодор Игнатов, Явор Витанов

Дузина варненски художници са изкушени от темата “Театър” и от предложението на галеристката Нели Вълчева да претворят магията “Театър” в платната си. Първоначалната идея беше варненските художници да нарисуват портрети на варненските актьори. После съвсем спонтанно идеята се разрастна и обогати с нови предложения и съвсем естествено се вписа като съпътстващо културно събитие в рамките на Международния театрален фестивал “Варненско лято”.

Театралното изкуство винаги е било в симбиоза и кръвна връзка с работата на художниците – било то като сценографи, като художници на костюмите, плакатисти. И двете изкуства визуализират съвсем директно и пред зрителя авторовите идеи, терзанията и творческите им виждания. Затова тази изложба ще бъде събитие, съвсем естествено и елегантно вписващо се в програмата на фестивала, което ще допринесе още повече за неговия блясък и разнообразие.

Ето и подробности за “обектите” на художниците. Два прочита на темата “Любен Чаталов” - от Николай Русев и от Галина Литвин – Костадинова. Тодор Игнатов е нарисувал изключително силен портрет на Крикор Азарян. Красен Бербенков ще грабне сърцата на публиката с невероятен портрет на самия Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър. Веселин Костадинов ни е подготвил изненада с интересна разработка на образа на Михаил Мутафов, който е контрапункт на класическия портрет на същия актьор от изключително талантливата Марина Варенцова – Русева. Любимецът на варненските ценители на изобразителното изкуство Милен Маринов ще ни смае с портрет на актьора Жоро Велчовски, брилянтен като изработка, провокативен и с намигване към страстите на актьора. Валентина Чернева прави “Романтичен портрет” на режисьора от Кукления театър Ивайло Марков и актрисата от Кукления – Емилия Петкова. Интересен портрет на Ивайло Христов пък ни поднася Явор Витанов.

Невероятно интересна, вълнуваща изложба. Не пропускайте това културно събитие, което ще ви зареди с много настроение и емоции. Каним всички на откриването на изложбата на 4 юни, четвъртък от 17 часа в залите на галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1.

Нели Вълчева, галерист

Портрет на дъщеря ми с театрален костюм

Лора Маринова

Портрет на Тони Игнатов

Красен Бербенков

Портрет на Михаил Мутафов

Марина Русева

Портрет на Михаил Мутафов

Веселин Костадинов

Портрет на Крикор Азарян

Тодор Игнатов

Портрет на Ивайло Христов

Явор Витанов

Портрет на Любен Чаталов

Николай Русев

Портрет на Любен Чаталов

Галина Литвин- Костадинова

Жоро (Портрет на Георги Велчовски)

Милен Маринов

Портрет на Георги Калоянчев

Костадин Петков-Коцето

Евелина

Марина Русева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия