Загадъчна и нежна

18.03. - 06.04.2010

Загадъчна и нежна

Начало / Изложби / Загадъчна и нежна

Към творбите

сборна изложба-живопис с участието на  Боян Янев, Димитър Войнов-младши, Диян Димитров, Петя Папазова

18 март – 6 април 2010 г.

В четвъртък, 18 март 2010 г. в арт галерия “Ларго” се открива двадесет и шестата поред изложба под надслов “Загадъчна и нежна”. Гости на галерията са варненските автори Петя Папазова, Диян Димитров и Боян Янев, а специално участие има софийският художник Димитър Войнов-син.

В началото на пролетта, най-вълнуващия сезон от годината, Арт Галерия Ларго поиска да види и да ви покаже пробуждането на живота през очите на няколко художници. Флуидите, които плуват във въздуха, трепетите на пробуждането, красотата на новото начало тези поети на палитрата откриха най-вече в женските образи. Ето защо изложбата придоби нов характер и ново заглавие - “Загадъчна и нежна”. Защото такава е и природата на майката-земя, такава е и женската природа, такава е и природата на любимата.

Красота и много нежност има в ангелските жени, нарисувани от Димитър Войнов-младши. Неговата четка е опоетизирала женското тяло, разкривайки неговата крехкост и чувствена нежност. Образите в картините му са деликатни, донякъде безплътни, еротиката е само загатната. Моделите в картините на Войнов всъщност не изразяват собствена емоция – те ни внушават емоцията на твореца. Войнов вижда жената като една ефимерна гледка, миг от вечността, който ако не бъде уловен от четката на твореца, ще отлети безвъзвратно.

Обратно ни въздействат картините на Петя Папазова – нейните героини са чувствени и жизнени, излъчват сексапил и страст, провокират нашето въображение. Боян Янев е подходил по-различно към темата. В неговите картини жената е уловена в някакво моментно състояние, тя присъства със своята емоция тук и сега – изпълнена със сладка умора или пък със съзерцателна мечтателност.

И накрая – изненадата на изложбата със сигурност ще бъдат картините на младият варненски автор – Диян Димитров. Изключително талантлив и различен автор, Диян е вплел емоциите на природата в красива сюрреалистична приказка. В платната му живеят приказни герои, дърветата са живи, гъбите се усмихват, камъните ни намигат, пясъкът се вълнува (картината “Горски плаж”). И сред тази еуфорична, дишаща, жива гора се е излегнала една жена. Тя сякаш се е сляла с природата, сякаш е притиснала нежната си гръд до майката-земя, за да почерпи от нейните жизнени сокове, за да омиротвори поривите и страстите си и да се разтвори в нежните песъчинки и молекулите на въздуха. Пробудената природа е в контраст, но и в хармония със смирената женска фигура и това като че ли най-пълно изразява идеята на изложбата – загадъчната и нежна същност на природата и на жената, която също е извор на живот.

За художниците:

Боян Янев е роден през 1963 г. във Варна. Завършва НХА в София през 1991 г. От 1991 год до сега Боян има над 20 самостоятелни и групови изложби, по-важни от които са в галерия “Урсула Шлотенберг” в Баден Вюртенберг, Германия (1992), първото по рода си офорт-биенале, Варна (2001), Музей на изкуството – Флорида, САЩ (1996) - съвместно със Стоимен Стоилов. Боян Янев е автор на логото “България – туристическа страна”. Живее и работи във Варна.

Димитър Войнов – младши е роден през 1971 г. в София. През 1990 г. завършва Художественото училище “Ил. Петров” в София, а през 1997 – магистратура по стенопис в НХА, София. От 1998 г. досега има над 60 участия в групови изложби в България и Европа и повече от 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Трявна, Фрайберг и Берлин - Германия, Франция, Люксембург. Димитър Войнов е лауреат на годишна награда за живопис на галерия “Триадис” (2004), галерия “Възраждане”, Пловдив (2005), фирма “Красная линия”, София (2008). Негови картини са собственост на колекции в България, Швейцария, Австрия, Гърция, Германия, Франция, Испания, Англия, Италия, Холандия, Португалия, САЩ. Живее и работи в София.

Диян Димитров е роден на 17 август 1977 г. в София. Има магистърска степен от факултета по живопис на НХА от 2005 г. Въпреки младостта си той има няколко участия в групови изложби в София и Варна, както и две самостоятелни изложби в Лондон, където работи през част от последните 2 години. Диян е лауреат на награда на галерия “Балкан”, София (2000), Първа награда на конкурс “Голо тяло” на НХА, София, първа награда на конкурс за изработка на 3D филми с образователна цел (2003), участие в групов проект-стенопис в Маракеш, Мароко (2004). Живее и работи във Варна и Лондон.

Петя Папазова е родена в Горна Оряховица. Завършва Художествената гимназия в родния си град, а през 1999 г. се дипломира като магистър по педагогика на изобразителното изкуство със специализация „Графика” във Великотърновския университет. Първата й самостоятелна изложба е през 1993 г. Има дванадесетина индивидуални изложби. Живее и работи във Варна. 

Нели Вълчева, галерист

Нежност I, Димитър Войнов-син / Арт галерия Ларго

Нежност I

Димитър Войнов-син

Мечтание, Петя Папазова / Арт галерия Ларго

Мечтание

Петя Папазова

Горски плаж, Диян Димитров / Арт галерия Ларго

Горски плаж

Диян Димитров

Нежност II

Димитър Войнов-син

Венера

Боян Янев

Глезлата

Боян Янев

Съзерцание

Диян Димитров

Флирт

Петя Папазова

Ангел I

Димитър Войнов-син

Ангел II

Димитър Войнов-син

Утро

Петя Папазова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия