Зимна разходка по Ларгото 2011

Коледна сборна изложба-живопис
15.12.2011 - 18.01.2012

Зимна разходка по Ларгото 2011

Начало / Изложби / Зимна разходка по Ларгото 2011

Към творбите

сборна изложба на проф. Стоимен Стоилов, Ангел Василев, Валери Ценов, Диана Стоилова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Лора Маринова, Николай Ангелов - Гари, Радослав Димитров - Бадуля и Христо Кралев

15 декември 2011 – 18 януари 2012

В четвъртък, 15 декември, от 18.00 ч. се открива последната за 2011-та година, петдесет и пета поред изложба в Арт Галерия “Ларго”. “Зимна разходка по Ларгото” ще направим заедно с великолепните български майстори на четката от няколко поколения и градове - Ангел Василев и Валери Ценов от Пловдив, Диана Стоилова и Лора Маринова от Варна, Кръстьо Тодоров – Кеца и Николай Ангелов – Гари от Бургас, Христо Кралев и Радослав Димитров – Бадуля от Добрич и с. Стожер, Добричко. Изложбата е със специалното участие на проф. Стоимен Стоилов.

Носителят на Хердерова награда и на Орден “Стара планина” - I степен ще зарадва многобройните си почитатели със серия брилянтни акварели от цикъла “Кармина Бурана”. Преди години професорът е вдъхновен от музиката на Карл Орф и либретото по стиховете на бенедиктинските монаси. Прави изложба с картини от този цикъл в германски град, която дълбоко развълнува и впечатлява публиката. От тогава до днес професор Стоилов се връща отново и отново към извечните теми в “Кармина Бурана”, претворявайки ги с майсторство и вдъхновение.

Ангел Василев се представя с две платна в типично негов стил, населени с герои и къщи от Стария Пловдив. Ярки, колоритни, самобитни, излъчващи свежест, жизнерадост и закачка към публиката. Другият пловдивчанин – Валери Ценов, показва серия от характерните негови женски образи – нежни и изтънчени, обградени със символи и късчета от митични градове. Усещането за празничност пък идва от два прекрасни натюрморта на Ценов, преливащи от изобилието на природата.
Не изневерява на любимите си теми и варненката Лора Маринова – ще видим няколко нейни миниатюри с герои от класически произведения или от оперната сцена, както и огромно платно с пейзаж от любимото й кътче от Морската градина. А варненката по рождение и гражданин на света по дух Диана Стоилова показва три майсторски офорта, впечатляващи с лекотата на изпълнение, нежния и фин рисунък и въображението на авторката.

Христо Кралев за първи път се представя в “Ларго”, но не и във Варна – добричлията има многобройни почитатели и колекционери в морската столица. За тях той е подготвил две платна със сюжети, които разработва в последните няколко години – за “пастирите” на духа, за изкушенията и изобилието, за двойнствеността на женската природа – приласкаваща, но и укротяваща, нежна, но същевременно и предизвикателна. Философските му послания са закодирани в богата сюжетност и ярък колорит, прецизно дозирани от ръката на майстора. Другият гост от Добричко е Радослав Димитров – Бадуля. И този път картините на стожерският самобитен талант са пълни с неговите любими герои – селската мома, жертвеният овен, и този път не изневерява на стила си – наивен, но и многозначителен.

За първи път пред варненска публика ще се представят и двама бургазлии. Единият с богат житейски опит и дълъг творчески път, другият – на кръстопътната Христова възраст, със скромно изложбено досие, но с нескромно голям талант. Кръстьо Тодоров - Кеца е изключително интересен и оригинален автор. Неговите тъжни и самотни клоуни са запазената му марка. Кеца има около 40 самостоятелни изложби в цяла Европа – Англия, Германия, Шотландия, Франция, Полша, Австрия, както и в Бургас, София и Пловдив. За наша радост е дошло време и варненската публика да открие за себе си този атрактивен и нестандартен автор. Николай Ангелов-Гари завършва Търновския университет през 2003-та, но през следващите шест години търпеливо рисува и развива своя талант в самотата на ателието, без да показва никъде своите работи. Защото по неговите думи “не е готов за публиката и за изяви”. Чака търпеливо своя час, работи, експериментира, търси своето “аз”, усвоява различни техники и похвати, прехвърля се от сюжет на сюжет, за да открие този, който истински ще го развълнува и ще му даде възможност да нарисува своя вътрешен мир и своите герои. И когато най-сетне го открива (преди малко повече от две години), започват и изложбите – самостоятелни и групови. Талантът му и интересната му сюжетност веднага биват забелязани. С приятното чувство на откривател галерия “Ларго” ще представи на варненци Гари и неговите герои.

Нели Вълчева, галерист

Музика

Ангел Василев

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Къщи

Ангел Василев

Ева

Валери Ценов

Цикъл Легенди

Валери Ценов

Любопитство

Николай Ангелов - Гари

В очакване

Николай Ангелов - Гари

Праисторически кон

Диана Стоилова

Средиземноморски сюжет

Диана Стоилова

Дъхът на виното

Христо Кралев

Вечност

Христо Кралев

Танц

Радослав Димитров - Бадуля

Sold Out

Забраненият плод

Кръстьо Тодоров - Кеца

Момиче с котка

Кръстьо Тодоров - Кеца

В гримьорната

Лора Маринова

Привечер край езерото

Лора Маринова

Танц

Николай Ангелов - Гари

Блян

Николай Ангелов - Гари

Копнеж

Николай Ангелов - Гари


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия