Зимна разходка по Ларгото 2011

Коледна сборна изложба-живопис
15.12.2011 - 18.01.2012

Зимна разходка по Ларгото 2011

Начало / Изложби / Зимна разходка по Ларгото 2011

Към творбите

сборна изложба на проф. Стоимен Стоилов, Ангел Василев, Валери Ценов, Диана Стоилова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Лора Маринова, Николай Ангелов - Гари, Радослав Димитров - Бадуля и Христо Кралев

15 декември 2011 – 18 януари 2012

В четвъртък, 15 декември, от 18.00 ч. се открива последната за 2011-та година, петдесет и пета поред изложба в Арт Галерия “Ларго”. “Зимна разходка по Ларгото” ще направим заедно с великолепните български майстори на четката от няколко поколения и градове - Ангел Василев и Валери Ценов от Пловдив, Диана Стоилова и Лора Маринова от Варна, Кръстьо Тодоров – Кеца и Николай Ангелов – Гари от Бургас, Христо Кралев и Радослав Димитров – Бадуля от Добрич и с. Стожер, Добричко. Изложбата е със специалното участие на проф. Стоимен Стоилов.

Носителят на Хердерова награда и на Орден “Стара планина” - I степен ще зарадва многобройните си почитатели със серия брилянтни акварели от цикъла “Кармина Бурана”. Преди години професорът е вдъхновен от музиката на Карл Орф и либретото по стиховете на бенедиктинските монаси. Прави изложба с картини от този цикъл в германски град, която дълбоко развълнува и впечатлява публиката. От тогава до днес професор Стоилов се връща отново и отново към извечните теми в “Кармина Бурана”, претворявайки ги с майсторство и вдъхновение.

Ангел Василев се представя с две платна в типично негов стил, населени с герои и къщи от Стария Пловдив. Ярки, колоритни, самобитни, излъчващи свежест, жизнерадост и закачка към публиката. Другият пловдивчанин – Валери Ценов, показва серия от характерните негови женски образи – нежни и изтънчени, обградени със символи и късчета от митични градове. Усещането за празничност пък идва от два прекрасни натюрморта на Ценов, преливащи от изобилието на природата.
Не изневерява на любимите си теми и варненката Лора Маринова – ще видим няколко нейни миниатюри с герои от класически произведения или от оперната сцена, както и огромно платно с пейзаж от любимото й кътче от Морската градина. А варненката по рождение и гражданин на света по дух Диана Стоилова показва три майсторски офорта, впечатляващи с лекотата на изпълнение, нежния и фин рисунък и въображението на авторката.

Христо Кралев за първи път се представя в “Ларго”, но не и във Варна – добричлията има многобройни почитатели и колекционери в морската столица. За тях той е подготвил две платна със сюжети, които разработва в последните няколко години – за “пастирите” на духа, за изкушенията и изобилието, за двойнствеността на женската природа – приласкаваща, но и укротяваща, нежна, но същевременно и предизвикателна. Философските му послания са закодирани в богата сюжетност и ярък колорит, прецизно дозирани от ръката на майстора. Другият гост от Добричко е Радослав Димитров – Бадуля. И този път картините на стожерският самобитен талант са пълни с неговите любими герои – селската мома, жертвеният овен, и този път не изневерява на стила си – наивен, но и многозначителен.

За първи път пред варненска публика ще се представят и двама бургазлии. Единият с богат житейски опит и дълъг творчески път, другият – на кръстопътната Христова възраст, със скромно изложбено досие, но с нескромно голям талант. Кръстьо Тодоров - Кеца е изключително интересен и оригинален автор. Неговите тъжни и самотни клоуни са запазената му марка. Кеца има около 40 самостоятелни изложби в цяла Европа – Англия, Германия, Шотландия, Франция, Полша, Австрия, както и в Бургас, София и Пловдив. За наша радост е дошло време и варненската публика да открие за себе си този атрактивен и нестандартен автор. Николай Ангелов-Гари завършва Търновския университет през 2003-та, но през следващите шест години търпеливо рисува и развива своя талант в самотата на ателието, без да показва никъде своите работи. Защото по неговите думи “не е готов за публиката и за изяви”. Чака търпеливо своя час, работи, експериментира, търси своето “аз”, усвоява различни техники и похвати, прехвърля се от сюжет на сюжет, за да открие този, който истински ще го развълнува и ще му даде възможност да нарисува своя вътрешен мир и своите герои. И когато най-сетне го открива (преди малко повече от две години), започват и изложбите – самостоятелни и групови. Талантът му и интересната му сюжетност веднага биват забелязани. С приятното чувство на откривател галерия “Ларго” ще представи на варненци Гари и неговите герои.

Нели Вълчева, галерист

Музика, Ангел Василев / Арт галерия Ларго

Музика

Ангел Василев

Цикъл Кармина Бурана, Стоимен Стоилов / Арт галерия Ларго

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Цикъл Кармина Бурана, Стоимен Стоилов / Арт галерия Ларго

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Цикъл Кармина Бурана, Стоимен Стоилов / Арт галерия Ларго

Цикъл Кармина Бурана

Стоимен Стоилов

Къщи, Ангел Василев / Арт галерия Ларго

Къщи

Ангел Василев

Ева

Валери Ценов

Цикъл Легенди

Валери Ценов

Любопитство

Николай Ангелов - Гари

В очакване

Николай Ангелов - Гари

Праисторически кон

Диана Стоилова

Средиземноморски сюжет

Диана Стоилова

Дъхът на виното

Христо Кралев

Вечност

Христо Кралев

Танц

Радослав Димитров - Бадуля

Забраненият плод

Кръстьо Тодоров - Кеца

Момиче с котка

Кръстьо Тодоров - Кеца

В гримьорната

Лора Маринова

Привечер край езерото

Лора Маринова

Танц

Николай Ангелов - Гари

Блян

Николай Ангелов - Гари

Копнеж

Николай Ангелов - Гари


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия