Попътен вятър

самостоятелна изложба-живопис на Светлин Ненов
08. - 17.09.2014

Попътен вятър

Начало / Изложби / Попътен вятър

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис на Светлин Ненов

08– 17 септември 2014

                       Арт галерия "Ларго" и YEP.bg Ви канят на самостоятелна изложба – живопис на варненския художник Светлин Ненов от 8 до 17 септември 2014год. Един от любимите на варненци автор, с 38 самостоятелни изложби в България и в чужбина, Ненов показва в „Ларго” специално подготвена серия от 12 картини, посветени на морето, лодките и попътния вятър.

            С тази изложба на големия християнски празник Малка Богородица 8-ми септември, ще бъде отбелязан и 40-годишния юбилей на Емилиян Ялъмов, дългогодишен репортер и редактор в местни информационни издания. През тази година Ялъмов стана носител на престижното национално отличие - Журналист на годината VIP Перо, в категория "Подкрепа на българската култура и изкуство". Хобито на Ялъмов е ветроходството, затова и картините, които е подготвил Светлин Ненов, ще бъдат изцяло на морска тематика.

            Варненският художник има специално отношение към темата. Роден и отраснал край морето, Светлин с упование и страст рисува лодки, платноходи, фарове, чайки, пристани. В картините му, изпълнени с познатия на ценителите и колекционерите абстрактен стил, ще открием и нежната синева на морските вълни, и белотата на гларусите и морската пяна, ще се насладим на ефирността и устрема на разветите платна и знамена на ветроходите. Усещане за морски бриз, солени вълни, крясък на чайки завладяват въображението на зрителя. Именитият варненски автор представи две изложби на кораби и ветроходи специално за двете издания на международната ветроходна регата „Тол Шипс”, които се проведоха във Варна през 2010 и 2014 година. Именно в страстта към ветроходството откриваме пресечната точка на интересите на двамата известни представители на варненската културна гилдия – художникът Светлин Ненов и журналистът Емилиян Ялъмов – две пораснали момчета, влюбени в лодките и морето.

            За художника:

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 38 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

            Изложбата на известния варненски живописец в Арт Галерия „Ларго” продължава до 17 септември 2014.      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Нели Вълчева, галерист

 

Плакат на изложбата

Яхтено пристанище

Светлин Ненов

Алекс

Светлин Ненов

Отплаване

Светлин Ненов

Попътен вятър I

Светлин Ненов

Попътен вятър II

Светлин Ненов

Гонка I

Светлин Ненов

Гонка II

Светлин Ненов

Попътен вятър III

Светлин Ненов

Талян I

Светлин Ненов

Талян II

Светлин Ненов

Попътен вятър IV

Светлин Ненов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия