Стълба към небето

изложба - живопис на Светлин Ненов
18.04. - 15.05.2019

Стълба към небето

Начало / Изложби / Стълба към небето

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис на Светлин Ненов

18 април – 15 май 2019, откриване – 18 април, 18:30 ч.

“Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.”

Сънят на Яков във Ветил, Битие 28

Тази изложба беше замислена още преди година и половина. Още тогава беше уговорено тя да бъде представена в галерия «Ларго» в навечерието на Великден. Светлин Ненов е добре познат на варненската публика автор както със своите творби, посветени на морето, така и с тези, посветени на балета. Той с любов рисува рибарски мрежи, риби, яхти, издули бели платна, пейзажи от българските и гръцките крайбрежни села, натюрморти, етюди и портрети на балерини и картини с етно мотиви. Особено много творческа енергия отдава на абстрактните си творби. Никога досега обаче в дългия си творчески път Светлин Ненов не е правил самостоятелна изява само с абстрактни произведения. Затова и толкова дълго беше подготвяна тази изложба.  

От 18 април 2019 год. в Арт Галерия Ларго за трети път ще представим със самостоятелна изложба знаковия варненски художник Светлин Ненов. Експозицията се нарича „Стълба към небето“. Заглавието е вдъхновено от „Сънят на Яков“, цитиран в началото. Настоящата изложба е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет живописни платна, част от които ще влязат в изложбата. В картините варненецът започва и доразвива духовните теми, свързани с Великден и с Възкресението Христово. Тук е темата за пътя към Голгота и неговите спирки, тук е темата за себепознаването и съкровеният разговор със себе си в Гетсиманската градина. Ще се насладим и на цикъла „Стълба към небето“, развит в осем различни творби. В цялата изложба художникът изследва темата за духовността по най-различни начини. Но основното послание е, че стълбата към небето е символ на спасението на душите, защото дори и човешкият живот да има край, душата е вечна и чрез вярата си в Бога тя ще се спаси.

Освен тази основна водеща тема, Светлин е включил в изложбата три картини, в които органично са вплетени три различни стихотворения. Първата е с цитат от една от стоте най-известни песни на всички времена - песента на Лед Цепелин „Стълба към небето“. Изключителната балада на вокалиста на групата Робърт Плант е вдъхновила Светлин да разкаже своята версия за стълбата към небето. Втората творба, озаглавена „Накъде“ е сътворена в памет на наскоро напусналия ни брилянтен български художник Стоян Цанев. В тази картина Светлин е вплел едно особено философско стихотворение на Михаил Белчев, стремейки се чрез творбата си да отдаде заслужена почит на бургаския живописец, повлиял изключително много както на самия него, така и на поколения български художници.

В третата творба е закодирано стихотворението на Дамян Дамянов „Когато си на дъното“. В него нежният и чувствителен български поет в строфи претворява уроците, които ни дава Христос по време на последния си земен път – за силата на човешкия дух, благодарение на който щом той падне, пак ще се изправи, за вярата на човека, който знае, че и най-тъмния мрак може да бъде разпръснат само с един-единствен лъч светлина.

Очакваме ви на откриването на експозицията с участието на автора на 18 априлот 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 15 май.

Нели Вълчева, галерист

 

Плакат на изложбата

Стълба към небето I

Светлин Ненов

Накъде (в памет на Стоян Цанев)

Светлин Ненов

На дъното

Светлин Ненов

Сънят на Яков I

Светлин Ненов

Голгота

Светлин Ненов

Вратите към Рая

Светлин Ненов

Великден I

Светлин Ненов

Sold Out

Великден II

Светлин Ненов

Sold Out

Прекосяване на червено море I

Светлин Ненов

Черна дупка

Светлин Ненов

Под клепачите I

Светлин Ненов

Под клепачите II

Светлин Ненов

Виа Долороса (диптих)

Светлин Ненов

Стълба към небето II

Светлин Ненов

Стълба към небето III

Светлин Ненов

Стълба към небето IV

Светлин Ненов

Стълба към небето V

Светлин Ненов

Ребус I

Светлин Ненов

Ребус II

Светлин Ненов

Стълба към небето VI

Светлин Ненов

Гетсимания (диптих)

Светлин Ненов

Сънят на Яков II

Светлин Ненов

Стълба във времето

Светлин Ненов

Утаено минало I

Светлин Ненов

Стълба към небето VII

Светлин Ненов

Стълба към луната

Светлин Ненов

Ковчегът на Ной

Светлин Ненов

Утаено минало III

Светлин Ненов

Стълба към небето VIII

Светлин Ненов

Голгота II

Светлин Ненов

Прекосяване на червено море II

Светлин Ненов

Горната и долната земя

Светлин Ненов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия