Между небето и земята

изложба- живопис
19.05. - 07.06.2022

Между небето и земята

Начало / Изложби / Между небето и земята

Към творбите

изложба – живопис на Валентина Чернева и Милен Маринов

19 май - 7 юни 2022

Откриване – четвъртък, 19 май 2022 г., 18:00 часа 

На 19 май 2022 г. от 18:00 ч. в Арт Галерия Ларго ще се открие изложба- живопис на варненското артистично дуо Валентина Чернева и Милен Маринов. Авторите бяха представени със съвместна изложба в „Ларго“ през 2019 година и сега, 3 години по- късно, се завръщат в салона на галерията с новите си приказни платна. За радост на нас и на варненската публика, Валя и Милен отново са създали творби, които ще ни пренесат в един по- добър, по- лек и по- хубав свят.

За настоящата експозиция авторите специално се подготвят от началото на годината. Картините ще омагьосат зрителите с детайлите си и ще ни пренесат в една сюрреалистична приказка. Заглавието на изложбата е „Между небето и земята“, а творбите разказват за мечти и копнежи. В платното на Милен „Къщата на поета“ летящите птици са олицетворение на желанието за свобода. От време на време ние, хората, изваждаме копнежите си от гардеробите, простираме ги върху рушащите се фасади („Чисто небе“) и им се наслаждаваме. Така небето, разливащо се върху тухлените зидове, символизира стремежа ни да се освободим от оградите, които сами издигаме около себе си. А в творбата „Къщата на поета“ ще открием как отвъд стените приижда бурята в душата на поета, толкова силна и свирепа, че руши стените пред себе си, търсейки освобождение от оковите на делничното. Изоставената писалка, самотно подпряна и завързана за фасадата на къщата, символизира неспособността на поета да се освободи от емоциите си и да бъде обикновен и прозаичен.

Докато героите в картините на Милен са здраво стъпили на земята, то тези на Валентина са изцяло поместени в небето. Творбите ѝ са олицетворение на човешките мечти- от тях струи усещане за безметежност и лекота, за сладостта от живота във формата на сочни плодове, докоснати от жаркото слънце. Основните теми в картините ѝ са любовта, семейството и домът. Колоритът е нежен и изчистен, композициите са леки и обрани. Подходът на Валентина е по- лаконичен, тя не насища платната си с детайли, но с малко обекти успява да разкаже много истории. В картината „Начало“ жената е изобразена във формата на ябълка- символът на изкушението. Те е тази, която създава дома, изпълва го със светлина и топлота и винаги бди над близките си.

Очакваме ви на откриването на изложбата, за да съпреживеете приказните истории на Валентина Чернева и Милен Маринов чрез картините им. Заповядайте на 19 май от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, за да отпразнуваме заедно с авторите тяхната втора съвместна изява във варненската галерия. Мястото е ул. Хан Крум 8, Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21". Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Повече за авторите:

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян със специалност керамика. Има няколко самостоятелни изложби: Галерия „Premier Enterprises” – Варна (1991, 1995), Галерия 111 – Варна (2001), Комплекс „Яница” – Крапец (2002), Галерия „Теди” – Варна (2011) и др. Има изяви и в сборни изложби и проекти: “Светлина” – Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал „Без граници” – Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди“ – Стара Загора (2016). Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е 5 книги. Член на СБХ. Живее и работи във Варна.

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната Художествена Академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска Художествена Галерия, Балчик (1996), Градска Художествена Галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия Кожухарови, София (2005), Галерия Atypic, Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия Ларго (2009, 2019) и др. Милен има също множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия. Някои по- важни: “Християнството в края на 20-ти век”, комплекс Слънчев ден, Варна, България  (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006), Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), “Двама български художници“ (заедно с Валери Ценов) в Espace Notre Dame,  Волон, Франция (2006),  Международна колония на художниците - Pociteli, Босна и Херцоговина (2008),  “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ“  - ХГ Стара Загора (2016 ) и др. Член е на групата творци “Скендерман”. Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на Съвременното Изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Милен Маринов живее и работи във Варна.
 

Милена Димитрова, галерист

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕТО ТУК

Медиите за изложбата:
- Видео от откриването в YouTube
- БНТ 2 "Линия култура"
- БНР- Радио Варна
- Културни новини
- Trio.bg
- Parallel 43
- Новини 24/7
- Visit Varna
- Програмата
- #StayHappening
- Impressio

Чисто небе, Милен Маринов / Арт галерия Ларго

Чисто небе

Милен Маринов

Семейство, Валентина Чернева / Арт галерия Ларго

Семейство

Валентина Чернева

Пролет иде, Валентина Чернева / Арт галерия Ларго

Пролет иде

Валентина Чернева

Заедно

Милен Маринов

Гнездото

Валентина Чернева

Къщата на поета

Милен Маринов

Лято в Ахтопол

Валентина Чернева

Утро на плажа

Валентина Чернева

Къщата на Мага

Милен Маринов

Начало

Валентина Чернева

Мост към мечтите

Милен Маринов

Наследство

Милен Маринов

Детски спомен

Валентина Чернева

Е, бре, курорте I

Милен Маринов

Е, бре, курорте II

Милен Маринов

Е, бре, курорте III

Милен Маринов

Нарисувах си море

Валентина Чернева

Новото нормално

Милен Маринов

Пасторал

Валентина Чернева

Пристан

Валентина Чернева

Пожелай си

Валентина Чернева

Класика

Милен Маринов

Защитени

Милен Маринов

Извън стадото

Милен Маринов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия