Вчера, днес и утре

самостоятелна изложба- живопис на Васил Стоев
30.06. - 20.07.2021

Вчера, днес и утре

Начало / Изложби / Вчера, днес и утре

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Васил Стоев

30.06 – 20.07.2021

Откриване – сряда, 30.06.2021 г., 18:30 часа 

На 30 юни 2021 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на  пловдивския художник Васил Стоев. Експозицията е под мотото „Вчера, днес и утре” и е част от съпътстващата програма на Международен Музикален Фестивал „Варненско лято” 2021, благодарение на специалната покана на неговия Артистичен директор Марио Хосен.

Васил Стоев ще представи за първи път своя самостоятелна изложба в „Ларго”, но той е добре познат както на варненската публика, така и на ценителите в България и в Европа. Има над 80 самостоятелни изложби в най-престижните европейски галерии и е един от много малкото български художници, забелязан и поканен от експертите на „Сотбис” да представи свои картини на техни търгове. Първото му появяване в „Сотбис” е през далечната 1989-та година, като на търга се откупуват две негови творби. Тридесет години по-късно от „Сотбис“ го канят отново, този път за техен търг във Виена. И отново една от картините му е откупена и то след сериозно наддаване. Още като съвсем млад художник е забелязан на своя изложба в София от виенска галеристка и поканен да се представи самостоятелно във Виена. Изложбата му там минава с голям успех, като още на откриването американска колекционерка откупува три от творбите. Така младият пловдивчанин е припознат от европейски и презокеански колекционери и галеристи, преди дори да е успял да отвоюва своето място на художествената сцена в България. И този международен успех го съпътства и до днес, след повече от 40 години творческа дейност и множество награди и откупки от чуждестранни музеи и обществени колекции.

Разказваме всичко това, за да подчертаем значението и мястото на Стоев като един от съвременните творци с особени заслуги за легитимирането на българското изкуство на европейската сцена.

Настоящата експозиция в галерия „Ларго” е своеобразна ретроспекция на творчеството на Васил Стоев. Тя е от поредицата изложби, с които пловдивчанинът отбелязва своя 70-годишен юбилей, изпълнен през 2020-та година. Заради пандемията планираното за 2020-та година събитие в галерия Ларго беше отложено, но сега варненци ще имат възможността все пак да му се насладят. Освен най-новите творби, рисувани специално за Варна, сред 24-те платна ще видим картини, рисувани в края на 80-те години, и други, рисувани в последните 15 години от 2005-та до днес. Така опитното око ще може да открие и да се наслади на развитието на един творец в един немалък времеви отрязък.

Васил Стоев е един от символите на модернизма у нас, някои (пък и самия той) го определят като абстрактен художник. В неговите платна обаче често има изявена фигуралност, начинът, по който той изгражда композициите си, трудно би могъл да се определи само като абстрактен, хармонията в картините му е много характерна за творческото му верую. За него проф. Иван Маразов казва: „На пръв поглед картините на Васил Стоев изглеждат освободени, направени на един дъх, "изпяти". ... Но зад тази привидна живописна лекота се крие една неподозирана енергия на конструктивното начало. И тя проличава в организацията на композицията. Дори когато фигурата напълно отсъства, картинната структура се създава от контрасти. Най-често свободните, дори хаотични ярки мазки, които образуват фактурен "остров" в центъра на платното, са противопоставени на сравнително гладки едноцветни повърхности.”

В настоящата изложба в „Ларго” ще се насладим именно на такива творби, направили от Стоев един от моментално разпознаваните творци. Живописната повърхност се развива като една сложна симфония, чистите тонове и монохромни участъци, чрез които той така много обича да структурира пространството в творбите си, звучат като цигулкови сола - изящни и съвършени. В същия момент фигуралните композиции са с богата и усложнена цветност, като една обогатяваща се и усложняваща се с всеки такт мелодия. Фигурите в картините стоят тежко и непоклатимо на мястото си като древни каменни речни идоли, сиво-зелени от патината на времето, свързващи ни сякаш като с котва, със земята под краката ни („Ден и нощ”, „Между сянката и светлината”). В други творби противно на очакванията на зрителя лекотата и светлите тонове извират от недрата на картината, както лека сонатина, засвирена от нежните пръсти на девойка. И тези леки тонове се издигат нагоре в творбата, опитвайки се да разбият положения, отново противно на очакванията, тежък като планина, непробиваем живописен слой, изграден от сложни охрено-сиво-зелени тонове („Старата крепост”, „Лагуна”). В картините от настоящата изложба ще усетим толкова характерната за творчество на Стоев устремност, динамика и вътрешно напрежение, които често сякаш „насичат” живописната повърхност, „изхвърлят” елементите далеч в Космоса и после бавно и полека, те се връщат и преподреждат върху платното по нов, непредсказуем за нас, но типичен „васил-стоевски” начин.

Особено интересни в изложбата са голямо-форматните творби „Сънят на Франциско” и „Улица”. Докато в „Сънят...” Стоев е съзерцателен, приглушената гама в различни нюанси на синьо и сиво ни кара, като че ли, да пристъпваме на пръсти, затаили дъх да не смутим съня на Франциско, то в „Улица” художникът е вложил иносказателност, философско звучене, а богато развитата гама на зеленото придава на творбата жизнеутвърждаващ и оптимистичен заряд. Едва ли тази програмна работа е нарисувана специално за да онагледи мотото на настоящата изложба, но трите изобразени женски фигури биха могли да символизират вчерашния ден, настоящето и бъдещето, така както „Улица”-та може да се приеме като символ на нашия живот, на нелекия път, който всеки от нас извървява, сменяйки утре с днес, а днес – с вчера.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 30 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 20 юли. Повече за художника вижте в секция "Автори" на сайта на галерията.

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:

- Trio.bg
-
 Impressio
-
 moreto.net
-
 БНР- Радио Варна- статия
-
БНР- Радио Варна- интервю
-
 Диаскоп
-
 Културни новини
-
 Parallel43
-
 Lifestyle- Вижте

Сънят на Франциско

Васил Стоев

Дървото на живота

Васил Стоев

Утро

Васил Стоев

Арена

Васил Стоев

Арена

Васил Стоев

Арлекин

Васил Стоев

Ден и нощ

Васил Стоев

Ездач

Васил Стоев

Хищна риба

Васил Стоев

Композиция III

Васил Стоев

Край града

Васил Стоев

Край реката

Васил Стоев

Sold Out

Късен следобед I

Васил Стоев

Sold Out

Късен следобед

Васил Стоев

Лагуна

Васил Стоев

Между сянката и светлината

Васил Стоев

Морски фар

Васил Стоев

Натюрморт с риба

Васил Стоев

Пейзаж

Васил Стоев

Пейзаж в червено

Васил Стоев

Песента на щурците

Васил Стоев

Край реката

Васил Стоев

Приказка I

Васил Стоев

Приказка

Васил Стоев

Природа

Васил Стоев

Старата крепост

Васил Стоев

Улица

Васил Стоев

Вечер

Васил Стоев

Композиция

Васил Стоев

Дъждовен ден

Васил Стоев

Настроение

Васил Стоев

Отражение

Васил Стоев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия