Материя и време

самостоятелна изложба-живопис и скулптура на Венцислав Марков
01. - 20.09.2021

Материя и време

Начало / Изложби / Материя и време

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис и скулптура на Венцислав Марков

01- 20 септември 2021

Откриване – сряда, 01 септември 2021 г., 18:30 часа 

От 1-ви септември 2021 Арт галерия Ларго открива есенния изложбен сезон с представяне на варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Материя и време” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура. Както по същото време преди две години, Венци показва освен пластика и релефи от бронз и метал, така и картини, в които върху платното по специален начин са интегрирани обекти от метал.

Мотото на изложбата – „Материя и време” отразява творческите инвенции на автора, разработени в две сюжетни и обектни линии – серията „Наследство”, свързана с времето и неговата многопосочност, променливост и неумолимост и серията „Бикове”, свързана с материята, нейната устойчивост и експлозивна сила и в същото време- нейната уязвимост и преходност.

В пластиките и релефите на варненеца ще открием така типичната за неговото творчество устремност, мощ, енергия. Скулптурите на бикове излъчват сдържана сила, готова да избухне. В една от тях, бронзовата пластика „Надмощие”, тази сила е укротена от фигурата на тореадор, пред когото бикът е склонил глава в подчинение, символизирайки истината, че човешката воля е в състояние да овладее и най-мощните пориви на материята и на природата.

В релефите, скулптурите и картините, свързани с цикъла „Наследство” ще открием как Марков дълбае с упоритост и разгръща пласт след плат слоевете на времето, въплътили промените на материята. В „Спомен от миналото” едно дърво израства от корените си в миналото и протяга клони като ръце към бъдещето. Авторът утвърждава вековната истина, че всичко в природата носи своето наследство в гените и в клетките си и не може да има промяна и развитие, ако няма устойчивост и връзка с корените. В бронзовия релеф „Стремеж” ще открием закодирани едновременно и материалното, изразено в мъжката фигура от която израстват мощните корени на дървото на живота и духовното, символизирано от фигурата на Икар, полетял към небесата на крилете на своите илюзии и мечти.

Материята е само една от страните на съществуването. Другата е времето. Те са в симбиоза, но и в противоборство. Материята е тленна и преходна, но в същия момент заради безкрайното й възкръсване в нови форми, тя е вечна и непреходна. Времето е измеримо в очите на човека, защото чрез него той изразява своята и на материята промяна и развитие. И в същия момент то е неизмеримо, защото не съществува, а е само философско понятие, създадено от човешкия ум, за да му служи. Ако перифразираме Кант, времето е форма, в която усещаме материята чрез сетивата си. Материята и времето не са дадености, които съществуват сами по себе си. Те са винаги в диалектическа връзка и взаимозависимост. Те са нашите помощни жалони в начина, по който подреждаме света.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 01 септември 2021,от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 20 септември 2021.

Повече за художника и творби от предишни негови изложби при нас вижте в секция "Автори" на сайта. 

                                          Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Състояние I

Венцислав Марков

Sold Out

Бик II

Венцислав Марков

Състояние II

Венцислав Марков

Надмощие

Венцислав Марков

Надмощие (диптих)

Венцислав Марков

Извън рамката

Венцислав Марков

Торс

Венцислав Марков

Спомен от миналото

Венцислав Марков

Мощ

Венцислав Марков

Sold Out

Спокойствие

Венцислав Марков

Съревнование

Венцислав Марков

Стремеж

Венцислав Марков

Стремеж

Венцислав Марков

Бик I

Венцислав Марков

Sold Out

Победител

Венцислав Марков

Наследство I

Венцислав Марков

Наследство II

Венцислав Марков

Състояние I

Венцислав Марков

Състояние II

Венцислав Марков

Състояние III

Венцислав Марков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия