ЗАЛА 2. ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО

сборна изложба – живопис
31.03. - 13.04.2022

ЗАЛА 2. ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО

Начало / Изложби / ЗАЛА 2. ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО

Към творбите

сборна изложба – живопис в ЗАЛА 2
Здравка Василева, Георги Щърбев, Димитър Петров, Калоян Ненков и Николай Янакиев

31 март - 13 април 2022

Вернисаж– четвъртък, 31 март 2022 г., 17- 19 часа 

На 31-ви март 2022 година с вернисаж ще се открие първата изложба в обновената Зала 2 на Арт галерия Ларго. Експозицията представя творби на Здравка Василева, Георги Щърбев, Димитър Петров, Калоян Ненков и Николай Янакиев и се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Изложбата неслучайно се нарича „Зала 2. Едно добро начало“. Тя е подредена в ЗАЛА 2 на галерията, която ще посрещне ценителите с нова визия, открояваща я от основното ни изложбено пространство. Новата експозиционна зала, която до този момент приютяваше основно творби от депото на галерията, след основната реновация ще даде възможност на екипа ни да разшири изложбения календар, давайки възможност за представянето както на тематични сборни експозиции, така и на самостоятелни изяви на млади творци в началото на своята артистична кариера. В обновената Зала 2, която е по-камерна като размери и по-уютна като усещане, ще бъдат показвани и блиц-изложби в рамките на 1-3 дни, в които почитателите на творчеството на даден автор ще могат в условията на ексклузивност първи да се докоснат до най-новите творби на своите любими художници.

Обновената Зала 2 на галерия Ларго се открива с изложба на няколко знакови български художници – артистичното семейство с пловдивски корени Здравка Василева и Георги Щърбев, приятелите Димитър Петров и Николай Янакиев, а квартетът от утвърдени имена се допълва от младия варненски автор Калоян Ненков, когото галерия Ларго активно подкрепя и представя от началото на тази година.

Здравка Василева, която неотдавна защити своята професура, успешно съчетава натовареното си ежедневие на преподавател в Националната Художествена Академия, честите пътувания до нейния филиал в Бургас и активната работа в областта на живописта. Галерия Ларго ще представи талантливата пловдивчанка със самостоятелна изложба във Варна през лятото на 2022-ра. В настоящата колекция Здравка показва 5 творби от последните месеци, които прекрасно илюстрират нейните интереси в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция. Както съвсем скоро нейни колеги- художници коментираха, разглеждайки нейни творби в друга изложба в Пловдив, особено силни и характерни черти на живописта на Здравка са богатата и сложна палитра, меката и плавна живописна линия и изчистената до минимализъм предметност.

В хармоничен баланс с нейните творби стоят картините на нейния спътник в живота Георги Щърбев. Той се представя в настоящата изложба с два пейзажа, изпълнени в неговата разпознаваема техника с богати, релефни наслагвания, с колорит, тясно и неразривно свързан с колорита на земните недра – златно- жълто, кафяво, охра, зелено, червено. Творбите на Щърбев могат да бъдат определени като опит за дефрагментиране, разделяне на материята, за преструктуриране на пространството чрез езика на живописта. В картините му има неуловима ефирност, нестабилност на изгражданата образност, която като че ли във всеки един момент е готова при най-малкия тласък да се разпадне на части, които после да се съберат отново, по нов и неочакван начин. 

Ново име в авторската листа на галерия Ларго е Димитър Петров. Роденият в Кюстендил художник има богата творческа биография, но на практика до този момент е отсъствал от варненските изложбени салони. В настоящата експозиция той се представя с две творби от цикъла „Далеч оттук“, показан през март в самостоятелната му изложба в София. Димитър изгражда образността в картините си чрез наслагване и комбиниране на фактури. Понякога живописния пласт има ефекта на мазилка, друг път той престъргва многопластовото наслагване, за да могат слоевете да започнат да прозират. Характерно за Димитър Петров е, че много често цветът е в центъра на неговите интереси в творбите му. Силата на колоритното решение, неговото фино нюансиране и експеримента с развитието и разгръщането на избрания цвят изглежда като предизвикателство на автора както към самия себе си, така и към зрителя.

Николай Янакиев е автор, с когото Арт Галерия Лаго активно работи през последните почти 3 години. Експресивен живописец с ярък  собствен стил, художникът е познат като един от най-известните и най-утвърдените съвременни български художници, който твори в България, но излага повече в чужбина. Носител е на многобройни награди, успешно участва и продава свои платна на значими международни форуми и е засега единствения жив български художник, продал своя картина на аукцион на търговската къща "Кристис". Разпознаваема черта на живописния стил на Николай е, че той работи дадена тема няколко пъти в разнообразни композиционни и цветови решения, изобразявайки промените на образите чрез метаморфозите на цветове, линии, форми и живописни текстури. Съзерцавайки творбите му, зрителят остава с усещането за форми, които пулсират, за цветове, които сякаш изплуват от двумерната плоскост на платното и създават илюзията за тримерна образност. При Янакиев има едно дифузно, въздушно разширение на цвета, което създава илюзията за необятна безкрайност на картината. Точно този „ефект“ ще открие зрителят в творбите му и в настоящата изложба.

Последният участник в изложбата е Калоян Ненков. Роден и израснал във Варна, развитието му като художник преминава през различни и много интересни етапи. Той проектира и произвежда авторски бижута, по-късно прекарва няколко години в Атина, където работи като фотограф. От миналата година Калоян работи активно в сферата на изящните изкуства, основно в областта на живописта и рисунката. Стилът му клони към наив, фигуратив, неоекспресионизъм и фовизъм. Може да бъде определен и като радикален неоекспресионизъм с наивен подход. В творбите си варненецът използва изразителни и силни линии в изследването и изобразяването на постмодерната реалност на съвременния, заобикалящ ни свят. В настоящата експозиция Калоян се представя с 5 фигурални и портретни композиции. Интересна трактовка на женската същност, обобщено, тотемно изобразяване на жената – във всяка от творбите му ще видим различна образност, макар че стилистичният подход е един – едри линии, фрагментарност и насичане на образността.

Изложбата „Зала 2. Едно добро начало“ ще бъде представена на 31 март 2022 г. в ЗАЛА 2 на галерията с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа. Очакваме ви в четвъртък на ул. Хан Крум 8 във Варна.

Нели Вълчева, галерист

Медиите за нас:
- Културни новини
- Новините днес
- Visit Varna
- Trio.bg
- Варна. През погледа на един чужденец

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Далеч оттук, Димитър Петров / Арт галерия Ларго

Далеч оттук

Димитър Петров

Пейзаж, Николай Янакиев / Арт галерия Ларго

Пейзаж

Николай Янакиев

Край брега, Здравка Василева / Арт галерия Ларго

Край брега

Здравка Василева

Въжделение на Аз-а, Калоян Ненков / Арт галерия Ларго

Въжделение на Аз-а

Калоян Ненков

Следите на времето, Георги Щърбев / Арт галерия Ларго

Следите на времето

Георги Щърбев

Пейзаж

Георги Щърбев

Кипариси

Николай Янакиев

Пейзаж

Здравка Василева

Единение със себе си

Калоян Ненков

Далеч оттук

Димитър Петров

Контурни чувства

Калоян Ненков

Утро

Здравка Василева

Съпреживяване

Калоян Ненков

Залез

Николай Янакиев

Когато слънцето залязва

Здравка Василева

Лампа

Здравка Василева

Душевно сияние

Калоян Ненков

В жълто

Николай Янакиев

Зазоряване

Николай Янакиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия