Бягство от Рая

самостоятелна изложба - живопис на Здравко Палазов
22.04. - 11.05.2021

Бягство от Рая

Начало / Изложби / Бягство от Рая

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Здравко Палазов

22.04.– 11.05.2021

От 22-ри април 2021 г. Арт Галерия Ларго ще представи изложба-живопис на смолянския художник Здравко Палазов „Бягство от Рая”. След самостоятелната му изложба „Притчи” през 2015-та и съвместната „Приятели” заедно с бургаския скулптор Радостин Дамасков през 2016-та година, това е третата изява на смолянския художник в галерия „Ларго”.  

В експозицията ще открием така характерните за Палазов сюжети, свързани с християнството, но и с езичеството, с митологията, но и със съвремието. Мъдър и винаги размишляващ чрез своите картини, Здравко ни разказва истории или притчи, но в същото време една от основните му цели като творец е да ни накара и нас, зрителите на неговите творби, да се замислим, да се потопим в мистичния му свят и да потърсим в него своята история и своята истина. Защото както е нарисувал смолянският художник в картината си от настоящата изложба „Прогноза”  – „Veritas Non Est”, т.е. „Истина няма / Истина не съществува”.  До това заключение стигат редица философи, като се почне от Лао Дзъ и се стигне до Ницше.  В „Прогноза” Здравко предлага своето виждане по въпроса, че този свят, в който живеем, не е реален, той не съществува, той е човешка представа за нещата. Единият от героите в картината има превръзка на очите, с което авторът ни намеква, че светът е видим и зрим чрез светлината, когато е тъмно, когато няма светлина, той изчезва. А истинският подтекст на творбата е, че ние убиваме истината чрез незнанието, тъмнината, превръзката на очите са символ на духовната и интелектуална слепота, които са причина за несъществуването на истината.

И в останалите творби от изложбата ще открием още притчи, като в едноименната картина, в която двама мъдреци са седнали в основата на едно ябълково дърво. Единият е вперил поглед в материалното, символизирано от ябълките в краката му, а другият – към духовното, символизирано от отрупаната с ябълки половина на дървото над главата му.

В картината, на която е кръстена изложбата – „Бягство от Рая”, художникът развива своята интересна теза за бягството. Рая го има под едно или друго име на практика във всички религии. В някои от тях съществува идеята, че Раят е видим, че той е тук, на земята. В този смисъл всеки трябва сам да си го намери или създаде. Картината има неочаквана и нелесна за възприемане и тълкуване символика. С двамата герои в нея, понесли едно странно за нашите очи създание, което според художника е едно обобщение на божието създание, с вперените напред, извън живописното пространство погледи, те напускат своя „Рай”. За картината авторът казва: „Ние постоянно бягаме от този рай, който Бог ни е създал. И когато искаш да избягаш от Рая, това е престъпление, ти ставаш грешен, защото бягаш от това, което сам Бог е създал за своите чада.”

Особено открояваща се в изложбата е картината „Ловец”. Нейният герой е като един оживял върху платното Сантяго от емблематичната повест на Хемингуей „Старецът и морето”.  Смолянският художник с голямо майсторство и поетична символика чрез своята интерпретация на вечната история за борбата и за оцеляването ни напомня, че човек чрез силата на волята и издръжливостта на духа си може да стигне до най-голямата мъдрост в живота.

За финал ще отбележим, че за първи път във Варна авторът е донесъл и малка серия магнетични родопски пейзажи, в които ще открием спрялото време в застиналите родопски къщи, в неуловимата красота на зелената палитра на планината, в изобразеното по неповторим начин бездънно небе, придаващо на творбите вечна и неувяхваща стойност.

Изложбата ще бъде открита без участието на автора с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа на 22-ри април при спазване на всички противоепидемични мерки. Експозицията ще бъде подредена и достъпна за разглеждане в галерията във Варна, ул. Хан Крум №8 от 22 април до 11 май 2021.

Повече за автора вижте в неговия профил в сакция "Автори" на сайта.  

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:

- Trio.bg

- moreto.net

- Impressio

- Visit Varna

- varna24.bg

- Културни новини

Плакат

Забравен сън

Здравко Палазов

Родопска махала

Здравко Палазов

Притча

Здравко Палазов

Бягство от Рая

Здравко Палазов

Ловец I

Здравко Палазов

Родопски пейзаж

Здравко Палазов

Sold Out

Махала

Здравко Палазов

Вечеря

Здравко Палазов

Светлина

Здравко Палазов

Сутрин I

Здравко Палазов

Стената II

Здравко Палазов

Ренесанс I

Здравко Палазов

Пътища III

Здравко Палазов

Пътища I

Здравко Палазов

Прогноза I

Здравко Палазов

Пер Лашез II

Здравко Палазов

Пер Лашез I

Здравко Палазов

Добро утро

Здравко Палазов

Минало II

Здравко Палазов

Минало III

Здравко Палазов

Примирение

Здравко Палазов

Зачатие I

Здравко Палазов

Препятствие

Здравко Палазов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия