Представяне на ръчна книга "Сянка от пеперуда" в Арт Галерия "Ларго"!

Начало / Новини | 14.03.2013

Ръчната книга „Сянка от пеперуда”, създадена през 2012-та година, е последният творчески проект, реализиран от варненската художничка Емануела Цонева, съвместно с гравьора Петър Лазаров. Специално за проекта Цонева, която е и поетеса с няколко издадени стихосбирки, пише стиховете и ги изпраща на колегата си в Холандия. Във Варна Емануела рисува монотипиите, а успоредно с това в Холандия колегата й подготвя графиките. Когато подготвителният етап е завършен, варненката заминава за Грьонинген, Холандия, където в тамошната графична база се отпечатват гравюрите, сглобява се книгата и двамата творци завършват целия проект.

Ръчната книга „Сянка от пеперуда“ съдържа седем цветни монотипии и четири дървогравюри. Монотипиите са на Емануела Цонева, а гравюрите са на Петър Лазаров. Текста е на английски, ръчно изписан с туш и перо и съдържа стихове от пет стихотворения на Емануела Цонева. За българския читател петте стихотворения са приложени към книжното тяло на български. За всяка ръчна книга има специална кутия, в която се съхранява. Книгата е в оригинален тираж от 20 бройки. Десет от тях се показват в България, а останалите десет – в Холандия. Книгата съдържа седемнадесет страници в разгъвка и 11 оригинални графични илюстрации. Всеки екземпляр от книгата на предпоследната страница е номериран и подписан лично от авторите.

Ръчните книги са уникални произведения на изкуството, съчетаващи в себе си красотата на словото и на образа. Те носят характера и оформлението на книгата, но по същността си са библиофилски издания с оригинални графични отпечатъци в ограничен, номериран тираж. Такъв тип книги не са в традициите на българското изобразително изкуство, но се коренят в зората на развитието на нашата книжнина, когато изписването на всяка страница на ръка, както и богатото илюстриране е било въпрос на чест и художествен опит. В последните десетилетия изключително малък брой подобни издания са се появявали у нас.

През 2010-та година в словото си, произнесено на откриването на изложба в Националната художествена галерия, представяща седем библиофилски издания с оригинални графични отпечатъци на самоковската галерия „Масларски” Светлин Русев отбелязва: „Подобни издания са и култура, и възпитание, и професионално отговорен пример с висока мярка за тази аристократична Пепеляшка – графиката, до която истински могат да се докоснат само високо издигнати принцове на духа......Тези, които уважават графичния отпечатък, тези, които се вълнуват от неговата красота и чистота и които имат вътрешна потребност да притежават един номериран, авторски подписан екземпляр, са редки, но щастливи изключения...... Предимството на едно библиофилско издание.....е освен че можеш да притежаваш графични оригинали на обидно ниска цена, което ни най-малко не намалява художествената им стойност, не по-малко съществено е, че един цялостно изведен идейно-смислов арт-проблем поставя и автора, и евентуалния собственик в специални творчески взаимоотношения, които са неповторими като вълнение… когато си отвориш папката, и един по един обръщаш графичните листове, докато стигнеш до последния номериран лист с авторски подпис, идея, печат, хартия и т.н., който сам по себе си вече е извел любителя и го е поставил в редиците на професионалиста.“

Ако искате да научите повече за изработката и отпечатването на книгата, за авторите й, както и да я разгледате, заповядайте на представянето в галерия „Ларго“. 


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия