Изложбата "БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ" гостува на НУИ "Добри Христов", Варна

Начало / Новини | 14.02.2022

От 14 февруари 2022 година изложбата "Божествена комедия" на Светослав Косев може да бъде видяна в галерия "Коридора" на Националното училище по изкуства "Добри Христов", Варна. Експозицията представя графики, вдъхновени от безсмъртната творба на Данте „Божествена Комедия“. Включени са 16 литографии, осем от които са посветени на песни от „Ад“, пет на „Чистилище“ и три на „Рай“. Особеното в изложбата е, че със специално приложение на мобилно устройство зрителите могат да наблюдават "добавената реалност"- на практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети. Това става възможно, благодарение на колаборацията на автора с двама негови колеги - Атанас Марков и Симеон Желев. Тримата създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията, като неговата работа зрителите ще могат да видят в творбите от цикъла „Божествена комедия“.

Изложбата беше открита от Директора на Арт Галерия Ларго, г-жа Нели Вълчева, която разказа за проекта пред събралата се аудитория от ученици.


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия