Арт Галерия Ларго за трети път с програма в Европейската нощ на музеите

Начало / Новини | 17.05.2016

На 21 май 2016 год. арт галерия “Ларго” ще се включи за трети път в отбелязването на Европейската нощ на музеите във Варна. През 2013 година в престижната варненска галерия учениците от НУИ „Добри Христов“ - Варна направиха незабравимо бодиарт шоу, рисувайки вариации на картините на Илия Желев върху модели. През 2014 година в „Ларго“ отбелязахме Нощта с китарни импровизации и музикални изпълнения на живо на варненски художници. Сега за трети път Арт Галерия Ларго отваря врати за варненци и гостите на града с интересна програма, този път в две поредни вечери.

На 20 май, петък, от 19:00 до 20:30 часа в галерията ще се проведе уъркшоп „Рисуване върху коприна“ с водещ Татяна Сакъзова. Всички гости ще могат да наблюдават процеса на рисуването върху коприна на живо, ще могат да задават въпроси на художничката, ще могат да закупят на специални цени от творбите на Татяна – уникални шалове, блузи и рокли, както и картини върху коприна. За най-смелите ще бъде предизвикателството сами да вземат в ръцете си парче коприна и бои и да създадат свой собствен, уникален арт-продукт.

Татяна Сакъзова по образование е дизайнер на облекло и текстил. Работи в областта на приложния текстил повече от 30 години, експериментирайки с всякакви техники и материали. Има една самостоятелна изложба в галерия „Орхидея”, гр. Карлово. Нейни авторски изработки на рисувани дрехи, аксесоари и текстилни бижута са откупени в България, САЩ, Канада, Израел, Египет, Чехия.

За своята работа Татяна Сакъзова казва: „Коприната, като основа за рисуване, е предизвикателство и изкушение! Предизвикателство, защото е дива, трудна за обуздаване, непредвидима в капризните си изблици, чрез които завихря форми и багри. Изкушение, защото всеки артист обича забавлението и нежността, които коприната дава в процеса на работа. Техниката е подобна на акварелното рисуване, но дава по-широки арт-възможности. Това, което ще направи от техниката творчески акт и което никой не може да ви преподаде, е чувството, усещането, въображението.“

На 21-ви май от 19:00 до 21:00 часа в галерията отново ще има музикална вечер – този път с изпълненията на живо на прекрасните варненски артисти Кремена Матева и Георги Харизанов.

Дуетът Кремена Матева – вокал и Георги Харизанов– китара е джаз формация изпълняваща както оригинална музика, така и джаз стандарти, пречупени през призмата на съвременния музикален еклектизъм. Звукът на дуета е амалгама от поп и джаз пеене, смесено с изчистеното звучене на класическа китара с латино и джаз привкус.

Кремена Матева е вокалист и педагог, завършила музикална педагогика с класическо пеене (ВСУ „Черноризец Храбър”) и поп и джаз пеене (СУ „Св.Климент Охридски”). От 1990 година до днес тя съчетава своята кариера на вокалист и педагог. Като вокалист се изявява както на български, така и на международни (Швейцария, Австрия, Гренландия, Норвегия) клубни, концертни и фестивални сцени с групите Hot-hits band (с Боян Матев – китара, Калина Рот – клавир и Димитър Ханджиев – барабани) и дует Flirt (с Боян Матев – китара). Заедно със Сребрина Соколова създават мюзикълните програми „Магията на мюзикъла”  и  „Около света”. Като вокален педагог името и е свързано с НУИ „ Добри Христов”, Арт Център „Арлекин”и с школа по сценични изкуства „Euro talants”.

Георги Харизанов е китарист, композитор и педагог, завършил джаз китара (Concordia University, Монреал), композиция (University of Victoria, Виктория) и изкуствознание (БАН, Институт за изследване на изкуствата, София). Като композитор е работил с някои от водещите канадски ансамбли за съвременна музика – „Авента”, „Ансамбл контампорен дьо Монреал”, струнен квартет „Боцини”. Като китарист е участвал и записвал в редица джаз и фюжън ориентирани проекти рамо до рамо с утвърдени американски, канадски и български музиканти между които Майкъл Пенсоно (флейта/ саксофон), Дейв Търнър (саксофон), Кристофър Смит (тромбон), Аарон Дойл (тромпет), Доксас брадърс, Гий Туен (перкусии), Велислав Стоянов – Багера (контрабас), Венци Благоев (тромпет), Христо Йоцов (ударни), Димитър Семов (ударни). Негова музика е изпълнявана както на българската, така и на международната концертна, фестивална и конкурсна сцена.

Освен вълнуващите музикални импровизации на Кремена Матева и Георги Харизанов в тазгодишната Европейска нощ на музеите в галерия „Ларго“ ще има специални игри с публиката. Всички посетители, включили се в игрите, ще имат невероятната възможност да спечелят произведение на изкуството – графика. Печелившите ще бъдат изтеглени в 23:00 часа в галерията.

Ще ви очакваме в топлата майска вечер, за да споделим заедно доброто настроение, любовта към изкуството и вдъхновението от усещането за общност, свързана помежду си от красотата.

                                                                                                         Нели Вълчева, галерист


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия