Престижна екслибрис колекция гостува във Велико Търново!

Начало / Новини | 05.06.2018

На 06.06.2018 г. от 17.30 ч. в Изложбени Зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново предстои откриване на Изложбата „ЕВА, ВЕЧНАТА ЖЕНА“ / „EVA LA DONNA ETERNA“. Експозицията е резултат от съвместната работа на Община Бодио Ломнаго, Италия (ComunediBodioLomnago), Италианската Екслибрис Асоциация (LAssociazioneItalianaExlibris) и Арт Форум Xotaris (Xotaris Art Forum), които участват заедно в организирането на изложби, конкурси и мероприятия в областта на изкуството. Събитието е придружено от каталог и се реализира в партньорство с Община Велико Търново, България.

Експозицията се състои от близо двеста екслибрисни произведения, посветени на  Жената в изкуството. Магична е нейната сила, превърнала се във вдъхновение и образ на разнолико творческо превъплъщение. Едва ли Природата е дала на друго създание такава богата гама от вътрешен мир и безпокойство, събрани в едно… Преобразена в символ, кодирал в себе си многопластова изразност, Жената е любима, майка, дъщеря, любовница, прелъстителка, вещица. Тя е Муза, Сътворителка, Богиня. От Първата Ева до последната, Жената е едновременно непорочно и греховно творение, чиято многоликост възбужда креативната мисъл и създава безбройни интерпретации.

Прекрасно потвърждение за това е представената сборна колекция, част от архивите на значими институции като Италианската Екслибрис Асоциация и Библиотека Бодио Ломнаго (BibliotecadiBodio Lomnago), Италия.

С голямо вълнение приветстваме гостуването на експозицията в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ Велико Търново. След първото ѝ представяне в Атина през месец март 2017, и в Прага през февруари тази година, се радваме, че така скоро и ние ще може да се насладим на богатото разнообразие от произведения, представящи по индивидуален начин женската красотата в пъстра образност и неповторима одухотвореност. Наситени с дълбока емоционалност, подсилена допълнително от избора и изразителността на конкретната графична техника, работите са реализация на визията за една Химера – Съвършената женска природа, обединена в образа на Ева – първата, непорочната и греховната. Тя не е визуално проявление, не е в чувствените извивки на сочната разголена гръд, не eв нежната вдлъбнатина на хълбока, нито в хипнотичният поглед. Тя е отвъд тленността на прекрасната плът, крие се в същността на женската даряваща натура, извор на милувка, прегръдка, целувка, любов, трепетно вълнение, спокойствие, плам…

Съвременният Екслибрис излиза извън лаконичната си форма на запазен книжен знак.  Привлекателността на графиката в малък формат, носи специфичното излъчване на нежна поетика, развила богато композиционното си съдържимо.

Явлението на екслибрисния жанр не е ново за българският график, който все по-често днес, още в младите си студентски години, насочва внимание към характерната канава на този вид произведения. Доказателство намираме сред многобройните български имена, участващи в изложбата (Христо Керин, Петър Лазаров, Юлиан Йорданов, Петър Великов, Веселин Дамянов – Вес, Радослав Котларски, Едуард Пенков, Димо Колибаров, Деница Иванчева Иванова-Александрова). Колекцията е международна и предлага възможността, графика малък формат, от съвременни, утвърдени и млади автори като Мариус Лиугайла (Marius Liugaila), Йохен Кублик (Jochen Kublik), Наталия Чернекова (Natalia Cernecova), Владимир Зуев (Vladimir Zuev), както и имена-икони на италианската гравюра от преди повече от 100 години (Бенвенуто Дизертори (Benvenuto Disertori), Луиджи Бомпард (Luigi Bompard), Костанте Костантини (Costante Costantini) да бъдат експонирани в оригинал.

Провеждането на това културно мероприятие е с особена значимост за Велико Търново. Като утвърден и важен Университетски град, той приютява една от най-добрите школи за Изобразително изкуство в страната. Представената експозиция е още една чудесна възможност за вдъхновение и творческо стимулиране на младите таланти, както и повод за скрепяване на културните връзки между двете общини: Велико Търново и Бодио Ломнаго, а защо не и начало на традиция за обмен на креативна жизненост и опит.

Експозицията ще остане до 30.07.2018 г.

 

Доц. Христо Керин

Ръководител Катедра „ Графика“ към Великотърновски Университет

„Св. св. Кирил и Методий“

България


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия