Ето какво споделиха десетте Художници на десетилетието 2008 - 2018 за работата си с Галерия Ларго!

Начало / Новини | 17.12.2018

На 27-ми ноември 2018 год. Арт Галерия Ларго отпразнува своята първа кръгла годишнина – десет години от създаването си. 
Заслуга за успеха на галерията имат най- вече авторите, които през тези години са ни подкрепяли и са с нас и до днес. По този повод, Галерия Ларго награди десет от художниците, с които е работила най- много през годините, със специалния приз „Художник на десетилетието на галерия Ларго”: Александър Димитров, Ангел Герджиков, Валери Ценов, Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – син, Лора Маринова, Николай Ангелов – Гари, Цветан Лазаров и Юлиан Йорданов. Тези автори са били неизменни участници в художествения живот и събитията на галерията през първите десет години от създаването й.
А ето какво споделиха те за работата си с нас:

Александър Димитров: „Всяка дума и жест в подкрепа на изкуството са безценни и истински значими” - Често с тези думи изразявам благодарността си към хората, допуснали в сърцето си изкуството. Правя това, защото вярвам, че чрез него изграждаме една хармонична, жизнена и неделима общност. Вярвам, че то ни прави по-заедно, по-себе си и по-добри. Вярвам, че изкуството е велика сила, а също така и голяма отговорност.
Галерия ЛАРГО се появи като експлозия. Цветна, обаятелна и категорична. С характера на широко скроените и обречена на успех.  Кръстопът, на който десет години съдби се пресичат търсещи. Кръстопът, на който търсещите намират себе си в нечие друго „Аз”. Кръстопът,  където свободата на човешкия дух намира своята цялост.
Десет години споделена свобода. Безценна и истински значима.

Ангел Герджиков: Първите десет години в  човешкия живот са само начало, но за художествената галерия те са солидна база от опит, отношения, позиции,  изграждане на визия и цялостно присъствие. За това време Нели Вълчева успя да превърне една прохождаща идея в пространство за високо изкуство в сърцето на морската ни столица. Галерия „Ларго” е желан партньор за представяне на личното творчество на десетки автори - утвърдени и нови имена в съвременното българско изкуство. Притежава своята уникална визия на мост между твореца и обществеността. След десет години упорит труд галерията има осезаемо присъствие в духовния живот на града, а и на страната. Притежава уникална културна идентичност, стъпвайки върху здравите основи на традицията, но с поглед напред в търсене на нови посоки и послания в съвременното изкуство. Крепи я изконната необходимост на човека да цени красивото и естетичното. ”Ларго” дава на зрителя точно това, от което съвремието ни има най-голяма нужда – възможност изкуството да бъде видяно и съпреживяно, да провокира, да насочва вниманието към съхраняване на красотата в живота.
Благодарен съм и за мен е чест да бъда част от артистичното семейство на галерията!

Валери Ценов: Преди всичко, искам да честитя 10- годишнината на галерия "Ларго"! Нека да пребъде!
В главата ми нахлуват спомени от самото начало на създаването и! Човек не може да не осъзнае какъв дълъг път е минат от малкото прииземно пространство, до сегашното ниво на галерията, превърнала се едва ли не в културна институция не само за града Варна , но и от европейски мащаб. Още повече, че Нели Вълчева далновидно и благородно подкрепя израстването на тепърва прохождащите таланти от варненското училище по изкуствата, както и много други благотворителни инициативи. Случва се с неимоверните усилия на Нели Вълчева, която се хвърли в това благородно начинание със сърце и страст! Тя съумя да подбере през годините изключителни автори, които дадоха лицето и нивото на галерия Ларго. С хармоничните отношения, които съществуват между галерията и творците, аз съм сигурен в нейното вдъхновяващо бъдеще.
Искам да изкажа и специална благодарност на варненската публика, която отзивчиво и сърдечно винаги е подкрепяла инициативите на галерията, както и мен лично като автор през годините! Поздрави на всички колеги, приятели и почитатели в красивата ни морска столица!

Венцислав Марков: С Нели Вълчева работим заедно от създаването на галерия „Ларго“. Вече десет години съм част от галерията и допълвам многообразието от автори, с които тя работи. В този период съм разбрал, че Нели е галерист, на когото мога да разчитам и с когото мога да реализирам идеи и концепции, чрез които да имаме общ творчески път. Пожелавам на галерията да продължава да съхранява и популяризира изкуството и да отстоява стойностите пречупени през нейната призма.

Владимир Киров: Работя с различни галерии от цял свят, но определено мисля, че галерия Ларго е моята галерия. Има много смисъл в това твърдение, защото галерия Ларго не е само прекрасно пространство за художествени произведения, а духовност, изразяваща културата на изобразителното изкуство на днешното време. Многобройни изложби, международни биеналета и събития с художествен характер изграждат успеха на галерията. Зад всичко това стои духът на Нели Вълчева и нейният екип. Много любов, ентусиазъм и труд съпътства всяко събитие на галерията. Никога не съм получавал толкова внимание и толкова сериозна реклама в медийното пространство, както в изложбите ми организирани от галерия Ларго. Харесвам всички автори, с които работи Нели Вълчева. Вероятно тайната се крие в нея самата, тайната да откриеш автора, да го разбереш и да го направиш значим. Благодарен съм за всичко, което тя прави за Българската култура и това е сериозна причина да продължа да работя за нея!

Димитър Войнов- син: Преди десетина години бях поканен от галерия Ларго за изложба в тяхната галерия и предложение да работим заедно. Това беше телефонен разговор и принципно аз се съгласих, но имах и известно колебание. Няколко дни по-късно срещнах приятелка, колежка от Варна, и в разговора я попитах: "А, я кажи за тази галерия Ларго." С няколко думи тя ми описа ситуацията така...
"Ами..., какво да ти кажа, галерията е..., нова, малка е..., не е на най-хубавото място..., обаче пък от друга страна мадамата ври и кипи в това, има огромно желание и любов към изкуството.".
Това, което чух, ми стигаше. На другия ден изпратих картините на новата малка и на не чак толкова хубаво място галерия Ларго. След няколко месеца се запознах и с Нели Вълчева и наистина видях един човек, който буквално се променя, видоизменя, когато се докосва до изобразителното изкуство. Блясъкът в очите й наподобява огромна луна на фона на "Нощна стража" на Рембранд. 
Винаги съм смятал, че голямото желание и любов към това, което правиш е основното, водещото за да успее едно начинание. Галерия Ларго през тези десет години го доказа.
Галерията вече не е нова, не е малка и е на прекрасно място, но най хубавото е, че "мадамата", за която ми говореше мойта колежка преди 10 години, продължава да ври и кипи в това което прави, вече с целия си екип. Блясъкът в очите й е вече толкова голям, че човек трудно вижда "Нощна стража" някъде отзад и аз й пожелавам никога да не губи този блясък, никога да не губи този хъс и желание, с който е дарена и носи в себе си.
Благодаря, галерия Ларго, че съм част от това, което се случваше през тези десет години и се надявам още дълго време да продължаваме да творим прекрасни спомени.

Лора Маринова: Имиджът на една галерия е равен на имиджа на своя създател. Галерията е негово огледало. Варненската галерия „Largo“ е рожба, отглеждана грижливо, с много любов. Затова е жива, нещо повече – развива се, уверено заема позиции и върви напред.
С галеристката Нели Вълчева се запознахме преди десет години. Млада, ведра, с ентусиазъм ни рисуваше своите планове... Бяхме увлечени, а с времето и пристрастени към новородената галерия – аз и съпругът ми Димитър Борисов. В нея открихме и първата си семейна изложба.
С вродения си усет да открива истинското изкуство, с точността си в отношенията и работата, с организаторската си дарба, с таланта си да общува, Нели Вълчева привлича все нови и нови значими творци. И не само български. Повечето от тях остават верни на галерия „Largo“. Вярна съм и аз. За мен е чест да съм нееднократно представяна със самостоятелни изложби и участия в общи експозиции. Чест е да съм така високо оценена.
Още в първите си години галерията започна да се отърсва от своята регионалност и да поглежда към по-далечни хоризонти. Едно от значенията на италианската дума largo е широк. Да, пътят пред „Largo“ е наистина широк. Защото „Largo“ е мисия.

Николай Ангелов- Гари: Изкуството има нужда от съмишленици, от хора, които горят в него. Художник, галерия и публика са части от нещо по-голямо от самите тях поотделно. Всяка от тях е непълна и осакатена, когато липсват другите. Аз намерих всичко това в галерия “Ларго", което ме прави щастливец. Когато се замисля за галерист, първият за когото се сещам е Нели Вълчева. Тя е от хората, които застават изцяло зад автора, опитват се да го развиват, и популяризират. Истински галерист, не просто продавач на картини. Радост и чест е за мен, че съм в семейството на “Ларго", сред автори, които са изключителни артисти и галерия, която винаги те подкрепя!

Юлиан Йорданов: През последните десетина години съдбата беше благосклонна към моето професионално битие. Пътувах много – до най-различни точки на света, срещнах се с редица интересни хора, разгледах множество музеи и галерии. Общуването ми с тези галеристи и колеги беше конструктивно и приятно, като цяло. С някои от тях станахме дори добри приятели. Но все пак не се много онези, с които се работи съвместно, успешно и дълготрайно. За това е необходимо нещо повече – трябва допълнителна химия, сходство в разбиранията, удоволствие от общуването и чисто човешка симпатия. Галерия „Ларго” е една от малкото галерии у нас и в чужбина, с които работя с удоволствие вече доста години. Още при първата ми среща с Нели Вълчева у мен се създаде приятното впечатление за динамична, целеустремена и мотивирана личност. Качества, изключително важни за човек, занимаващ се с галерийно дело в това трудно за изкуството време. С течение на годините се оказа, че не съм се излъгал и отношенията ни прераснаха в успешно и плодотворно сътрудничество. Направихме заедно доста изложби – самостоятелни, групови и тематични. Всички те се радваха на сериозен интерес от страна на хората. Имах привилегията да открия със своя експозиция новата зала на галерията и да създадем заедно първото цялостно впечатление от нея у варненските ценители. Този засилен интерес на публиката към събитията в галерията показва няколко неща. Първо – високото качество на произведенията, които се предлагат, тяхното жанрово разнообразие и чудесното предварително осведомяване за предстоящото във всички актуални медии. Това прави тази информация достъпна до голям брой от почитателите на изобразителното изкуство. То е признание за сериозния професионализъм в работата на екипа на галерията – един невероятен екип от млади, ентусиазирани и пълни с енергия момичета. Тяхното приветливо отношение и харизматично присътствие е глътка свеж въздух в преобладаващата напоследък атмосфера на простотия и битов цинизъм. Освен това винаги е било много трудно да се намерят хора, които обичат работата си и и́ посвещават много от своята енергия. А в галерия „Ларго” се случват и събития с международен характер, едно от които е превръщащото се в традиционно международно биенале на екслибриса. То се радва на засилващ се интерес сред моите колеги по света. Всички тези мероприятия правят галерията една динамична креативна структура с много идеи и инициативи. В досегашната ми работа с галерия „Ларго” сме имали винаги коректни професионални отношения, което също се превръща в рядкост в последно време. Това затвърждава желанието ми да работим заедно и в бъдеще и дай Боже да успеем да помогнем на хората да намерят за себе си онова топлещо душата пламъче – все по-изчезващо в това консумативно съвремие.

 


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия