Две пътуващи изложби- графика гостуват на НУПИД "Акад. Дечко Узунов", Казанлък

Начало / Новини | 02.03.2022

Пътуващите изложби "Международен Екслибрис Конкурс Варна 2021" и "БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ" гостуват на Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов" в Казанлък.

02 - 22 март 2022

Откриване – сряда, 02 март 2022 г., 13:30 часа

Изложбата със селектираните творби от четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна 2021, както и "БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ" на Светослав Косев, Симеон Желев и Атанас Марков продължават своето пътешествие в България!

На 2 март 2022 година двете експозиции ще бъдат подредени в Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов" в Казанлък. Изложбите ще бъдат открити от Директора на Арт Галерия Ларго, г-жа Нели Вълчева. Учениците на НУПИД "Акад. Дечко Узунов", Казанлък ще могат да се насладят на графиките от двете експозиции до 22 март 2022 година.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Тази година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса.

Експозицията "БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ" на Светослав Косев, със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков, представя графики, вдъхновени от безсмъртната творба на Данте „Божествена Комедия“. Включени са 16 литографии, осем от които са посветени на песни от „Ад“, пет на „Чистилище“ и три на „Рай“. Особеното в изложбата е, че със специално приложение на мобилно устройство зрителите могат да наблюдават "добавената реалност"- на практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети. Това става възможно, благодарение на колаборацията на автора с двама негови колеги - Атанас Марков и Симеон Желев. Тримата създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства. Светослав Косев е двигател на артистичната, концептуалната и визуална част на проектите, техническата и технологичната част е поета от Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Третият член на групата Симеон Желев разработва калиграфията, като неговата работа зрителите ще могат да видят в творбите от цикъла „Божествена комедия“. Изложбата се реализира с подкрепата на студио за игри "Зариба".

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура". 

Международен Екслибрис Конкурс Варна се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия