Международна сборна изложба- графика и екслибрис "БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ" гостува в Бургас

Начало / Новини | 22.08.2022

Международна сборна изложба – графика „Божествена комедия“, ще гостува в Бургас от 22 август до 3 септември. Тя ще бъде представена в галерия „Георги Баев“ от 18.00 часа в понеделник. Събитието е проект на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго, Италия - организатор на едноименния италиански екслибрис конкурс, и се реализира с партньорството на Арт Галерия Ларго с НХА-филиал Бургас и Община Бургас. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура

В експозицията ще бъдат представени 163 творби – екслибрис и малка графика, посветени на личността на Данте или вдъхновени от някоя от трите части на неговата прочута поема „Божествена комедия“. Тя включва творби на 80 автори от цял свят, изпълнени в класическите графични техники и създадени основно в последните двадесет години. Особено ценен е фактът, че в колекцията ще можем да видим и три екслибриса, които са истинско колекционерско бижу – на Александър де Рикер и Инглада от 1903 година, на Франц Вон Байрос от 1912 г. и на Ерих Херман от 20-30-те години на миналия век.

През 2021 година в Италия и в цял свят беше отбелязана 700-годишнината от смъртта на гениалния италиански поет Данте Алегиери. За да почете това събитие, екипът на Библиотека Бодио Ломнаго определи за тема на 11-тото издание на своя конкурс именно „Божествена комедия“. Автори от цял свят изпратиха екслибриси, създадени специално за конкурса и посветени на Данте или на безсмъртните му песни. Сред наградените участници бяха прекрасните български екслибрис артисти Христо Найденов (втора награда в категория Чуждестранен автор), Петър Лазаров (трета награда в категория Чуждестранен автор), Калина Кралева и Таня Кръстева – с Почетен диплом.

Настоящата изложба е съставена от творби както от миналогодишното 11-то издание на екслибрис конкурса, организиран от Община Бодио Ломнаго, така и от екслибриси от богатите колекции на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго. И двете институции в годините са правили конкурси и изложби на тема „Божествена комедия“. Благодарение на това, в настоящата изложба зрителите ще могат да видят графики на най-интересните и награждавани художници графици от последните двадесет години, представители както на Италия, така и на държави от цял свят.

Ще видим творби на италианските автори Паоло Ровеньо, Иво Мозеле, Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели, Еторе Антонини, Джани Фаваро, Луиджи Казалино, Анджело Сампиетро и други. От Европа ще се насладим на творби на Христо Керин, Десислав Гечев, Владимир Зуев, Наталия Чернецова, Владимир Верешчагин, Генадий Верешчагин, Лембит Лохмус, Александър Литкин, Уляна Турченко, Евгения Тимошенко, Ирина Козуб и други. Повечето от художниците са участници и призьори и в организирания от Арт Галерия Ларго Международен Екслибрис Конкурс Варна.

Изложбата „Божествена комедия“ е пътуваща. След представянето ѝ в Италия през октомври 2021 година, тя е показана в Музея на изкуството в Дания. По инициатива на доц. Димо Колибаров, в пътуването на изложбата в България беше включена извънредна спирка и тя ще може да бъде видяна в Бургас. От средата на октомври изложбата се връща на родна земя и ще бъде показана в Палермо.


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия