Румен Желев

Начало / Автори / Румен Желев


Румен Желев е роден през 1958 г. в град Пловдив. Учи в ателието на големия български художник Златю Бояджиев. Още от най-ранна детска възраст проявява влечение към изкуството и по-точно към скулптурата. Неговият вроден талант и усиления труд, който полага, го превръщат в един от най-обичаните съвременни български скулптори. В своите работи Румен Желев търси устойчивото и вечното в променливото и преходното. За него изкуството трябва да представя и носи в себе си живота и средата, в която е зародено. Темите, които вълнуват автора са многообразни - от изяществото на женската фигура, през митологичните герои, до съвременността. Румен Желев претворява в творбите си типичната българска атмосфера на малките, китни селца и махали, притаени в прегръдките на планините, на църквичките и параклисите, накацали по скалите.

Румен Желев има над 30 самостоятелни изложби в България, Турция, Испания. Участва редовно в общите художествени изложби на пловдивските художници. Автор е на наградите “Човек на 21-ви век” на програмата “Произведено в България”. Негови творби са притежание на редица частни колекции и галерии в България и по света. Живее и работи в Пловдив.

Налични творби на автора:

Изложби в Арт Галерия Ларго:


Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия